Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 11 maj, 25 juni, 10 september och via mail den 6 oktober och 4 november 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 1 juni, 21 augusti, 24 september, den 16 oktober respektive den 16 november 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolagets har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 1 december 2020. Bolaget inkom med anledning av detta med ett svar den 14 december 2020 vilket har beaktats i nedanstående slutliga bedömning i tillämpliga delar.

1. Andelar i joint ventures och intressebolag – upplysningar (IFRS 12)

Bolaget är ett investmentbolag som redovisar sitt innehav till verkligt värde, varför värdering av portföljbolagen och relaterade upplysningar är ett väsentligt område.

Bolaget redovisar innehav i portföljbolag som andelar i intressebolag och joint ventures. Av bolagets balansräkning framgår att redovisat värde på investmentbolagets innehav i andelar i portföljbolag uppgår till sammanlagt x mkr. I koncernens (investmentbolagets) balansräkning hänvisas till not x, där det endast lämnas en IB-UB-analys av portföljens totala utveckling men det lämnas ingen specifikation av balanspostens sammansättning eller upplysningar i övrigt om innehaven.

Av IFRS 12 punkt 20 framgår att företaget skall lämna upplysningar som gör det möjligt för dem som använder dess finansiella rapporter att bedöma karaktären, omfattningen och de finansiella effekterna av dess andel i samarbetsarrangemang och intresseföretag som underlag för en användares förståelse av karaktären och omfattningen av innehaven och de risker som kan vara förknippade med andelarna.

Av IFRS 12 punkt 21 a) framgår att för varje samarbetsarrangemang och intressebolag som är av väsentlig betydelse skall uppgifter lämnas om namn, karaktären av förbindelsen, huvudsaklig verksamhetsort, andel ägarintresse m.m.

Nämnden saknar i detta fall en sammanställning över bokförda värden på respektive innehav i investmentportföljen, liksom övrig relevant information enligt punkterna 20 och 21a).

Bolaget lämnar viss information om andelar i intressebolag och joint ventures i not y–z till moderbolagets balansräkning, men motsvarande upplysningar saknas för koncernen.

Bolaget har i svar anfört att bolaget lämnar information om portföljbolagen i förvaltningsberättelsen, vilket Nämnden har noterat.

Enligt IAS 1 utgörs de finansiella rapporterna, upprättade enligt IFRS, av: rapport över finansiell ställning, rapport över resultat och övrigt totalresultat, rapport över förändringar i eget kapital samt rapport över kassaflöden och till rapporterna tillhörande Noter. Förvaltningsberättelsen utgör därmed inte en del av de finansiella rapporterna.

Uppgifter i förvaltningsberättelsen kompenserar därför inte för uppgifter som krävs enligt IFRS, även om innebörden av informationen i förvaltningsberättelsen i delar motsvarar den information som skall lämnas enligt IFRS.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar bolaget att lämna kompletterande upplysningar enligt IFRS 12 punkterna 20 och 21 a) i kommande finansiella rapport.

2. Andelar i joint ventures och intressebolag – upplysningar (IFRS 13)

Bolaget lämnar i årsredovisningen ingen uppgift om tillämpad värderingsmetod för respektive enskilt väsentligt portföljbolag, men har på Nämndens fråga redogjort för att portföljbolagen per den 31 december 2019 värderats med tillämpning av olika metoder där [värderingsmetod 1] tillämpats för x antal innehav, [värderingsmetod 2] för y antal innehav och [värderingsmetod 3] för z antal innehav.

Av not w framgår att den andel av portföljen som värderats till IFRS 13 Nivå 1 (börskurs) uppgår till y mkr och den del som värderas till Nivå 3 uppgår till z mkr.

Av IFRS 13 punkt 91 framgår att ett företag skall lämna information som hjälper dem som använder företagets finansiella rapporter att bedöma (a) de värderingstekniker och indata som används för att ta fram dessa värderingar och (b) bedöma effekten av värderingarna på resultatet för perioden.

I punkt 93 redovisas den information som kan förväntas lämnas för att uppfylla informationskravet i punkt 91. Bland annat skall enligt punkt 93 följande upplysningar beaktas:

a)

Värderingen till verkligt värde vid rapportperiodens slut. Nämnden saknar en specifikation av de enskilda portföljbolagen med angivande av verkligt värde och tillämpad värderingsmetod.

d)

En beskrivning av värderingsteknikerna och eventuella förändringar i värderingsteknik. Nämnden saknar beskrivningar av vilken värderingsteknik som använts för väsentliga enskilda innehav.

h (i)

En förklarande beskrivning av hur känslig värderingen till verkligt värde är för förändringar av icke observerbara indata, om en förändring av dessa data skulle kunna leda till en betydligt högre eller lägre värdering än verkligt värde. Nämnden saknar upplysningar avseende känslighet i värderingen för ändrade indata för värderingar enligt Nivå 3.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapport lämna kompletterande upplysningar enligt IFRS 13 punkt 91–93.

3. Värdering av portföljinvesteringar – upplysningar om värderingsprinciper (IAS 1 och IFRS 13)

Bolagets värderingsmetod för portföljbolagen framgår av bolagets redovisningsprinciper i not x, där det anges att bolaget värderar portföljbolagen till verkligt värde varvid en bedömning av tillämplig värderingsmetod för verkligt värde görs för varje enskilt bolag.

Av bolagets redovisningsprinciper för värdering av portföljbolag framgår inledningsvis [xyz].

Bolaget anger vidare [xyz].

Bolaget redovisar för [portföljbolag A] ett bokfört värde, uppgående till x mkr per bokslutsdagen.

[Portföljbolag A:s] verksamhet omfattar enligt beskrivning i erhållna värderingsunderlag och uppgifter från bolaget i huvudsak [xyz].

Det är därmed Nämndens tolkning utifrån bolagets beskrivning av värderingsprinciper, att innehavet i [portföljbolag A] i bokslutet värderats enligt [värderingsmetod 1], då [xyz].

Enligt uppgift till Nämnden har dock bolaget i realiteten baserat värderingen av innehavet i [portföljbolag A] på en extern värdering inhämtad [tidpunkt 1], vilken därefter uppdaterats med nominellt värde på de tillskott som lämnats till bolaget.

Enligt uppgift från bolaget uppgår [värderingsmetod 1] värdet på innehavet i [portföljbolag A] till ett värde som väsentligt understiger bokfört värde. Vad Nämnden kunnat finna lämnas inga upplysningar som ger en användare information om ovanstående avvikelse från bolagets beskrivning av tillämpade värderingsmetoder i not x ”Redovisningsprinciper”.

Bolaget har i svar till Nämnden angivit att det i de inledande beskrivningarna av värderingsprinciper för portföljbolag i redovisningsprinciper not x, framgår att värdering kan baseras på en [värderingsmetod 2] värdering när [xyz]. Bolaget anger vidare att de kunde ha varit tydligare i sin beskrivning av värderingsmetod av bolag och att de kommer att se över skrivningen i not x till kommande årsredovisningar.

Nämnden anser att bolaget i Not x Redovisningsprinciper inte tydligt beskrivit tillämpade värderingsmetoder för portföljbolag som bolaget tillämpat vid upprättande av finansiella rapporter.

Med hänsyn till den stora avvikelsen mellan [värderingsmetod 1] värdering och faktiskt bokfört värde och det faktum att ingen upplysning lämnas om tillämpad metod, anser Nämnden att beskrivna värderingsmetoder i årsredovisningen, tillsammans med avsaknad av upplysningar, riskerar att vilseleda en användare av de finansiella rapporterna.

Nämndens bedömning är att otydligheten avseende värderingsmetoder i de redovisningsprinciper som anges i årsredovisningen, tillsammans med avsaknad av upplysningar för enskilda väsentliga innehav, utgör en väsentlig avvikelse från regelverket.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapport, lämna kompletterande och förtydligande upplysningar enligt IAS 1 och IFRS 13 punkt 91–93.

4. Värdering av portföljinvesteringar – upplysningar om värderingstekniker och känslighetsanalys (IFRS 13)

Beskrivning av verksamheten i [portföljbolag A] framgår av punkt 3 ovan.

Bolagets värdering av [portföljbolag A] per 31 december 2019 baseras på en [värderingsmetod 2] från [tidpunkt 1]. Värderingen åsatte [portföljbolaget A] ett totalt värde ”stand alone” om ca x. Värderingen baserades på ett scenario där [xyz].

Av IFRS 13 punkt 91 framgår att ett företag skall lämna information som hjälper dem som använder företagets finansiella rapporter att bedöma (a) de värderingstekniker och indata som används för att ta fram dessa värderingar och (b) bedöma effekten av värderingarna på resultatet för perioden.

I punkt 93 redovisas den information som kan förväntas lämnas för att uppfylla informationskravet i punkt 91. Bland annat skall följande upplysningar beaktas:

d)

En beskrivning av värderingsteknikerna och eventuella förändringar i värderingsteknik.

Nämnden har i punkt 3 ovan konstaterat att i bolagets redovisningsprinciper not x, anges att för portföljbolag [i utveckling] tillämpas [värderingsmetod 1], medan bolaget till Nämnden visat att värdering av [portföljbolag A] baseras på [värderingsmetod 2]. Det saknas upplysningar om vilken värderingsteknik och vilka indata som faktiskt använts vid beräkning av verkligt värde för [portföljbolag A].

Nämnden saknar vidare upplysningar om vid vilken tidpunkt senaste underlag för verkligt värde för [portföljbolag A] fastställdes [tidpunkt 1] och hur utvecklingen mellan värderingstidpunkten i [tidpunkt 1] fram till bokslutsdagen i december 2019 påverkat värderingen.

h (i)

En förklarande beskrivning av hur känslig värderingen till verkligt värde är för förändringar av icke observerbara indata, om en förändring av dessa data skulle kunna leda till en betydligt högre eller lägre värdering än verkligt värde.

Nämnden noterar utifrån de externa värderingar som presenterats i granskningen, att antaganden och indata vid olika exit strategier och fortsatt utveckling och kommersialisering av produkterna kan leda till väsentligt olika bedömningar av verkligt värde.

Innehavet i [portföljbolag A] utgör x mkr vilket motsvarar ca 36 % av totala portföljvärdet på y mkr, varför posten utgör ett väsentligt belopp.

Nämnden konstaterar att den externa värdering som utgör underlag för bokfört värde genomfördes i [tidpunkt 1] hade utgångspunkt i ett specifikt scenario. Den senare värderingen från december 2018 påvisar väsentligt högre värden för projekten, och har utgångspunkt i ett annat scenario, vilket motsvarar ett värde på innehavet i [portföljbolag A] som överstiger bokfört värde med z mkr. Nämnden har inte funnit några upplysningar i årsredovisningen 2019 om förekomst av senare externa värderingar eller i övrigt avseende effekter av de olika antaganden för värdering.

Det lämnas således enligt Nämnden inga upplysningar enligt IFRS 13 punkt 93 om hur förändrade antaganden kan påverka verkligt värde eller kvantifiering av de indata i form av antaganden där en förändring av dessa data skulle kunna leda till en betydligt högre eller lägre värdering än verkligt värde.

Med hänsyn till att ingen upplysning lämnas om antaganden eller resultatet av värderingar i [tidpunkt 1] respektive december 2018, och den senare värderingens väsentligt högre värde jämfört med bokfört värde anser Nämnden att de utelämnade upplysningarna riskerar att vilseleda en användare av de finansiella rapporterna.

Nämndens bedömning är att avsaknad av upplysningar om känslighet för ändrade antaganden utgör en väsentlig avvikelse från regelverket.

Nämnden anser att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapport lämna kompletterande upplysningar avseende värderingsmetod, väsentliga indata och antaganden i värderingen liksom upplysningar över hur förändringar i indata och känslighet för ändrade antaganden skulle kunna leda till en betydligt avvikande värdering, enligt IFRS 13 punkterna 91 och 93 ovan.

5. Upplysningar om närstående (IAS 24)

Av förvaltningsberättelsen framgår att bolaget tecknat ett lån om x mkr från Bolag B, som är stor aktieägare i bolaget. Bolagets transaktioner med närstående redovisas i not y ”Närståendeförhållanden”, dock lämnas där inga upplysningar om ovanstående lån. Moderbolagets närståendetransaktioner redovisas i not z. Där framgår upptaget lån från Bolag B men det saknas upplysningar kring väsentliga villkor i låneavtalet.

Av IAS 24 punkt 18 framgår att om ett företag haft transaktioner med närstående under de perioder som omfattas av de finansiella rapporterna skall det lämna information om transaktioner och utestående mellanhavanden inklusive dessas villkor.

Bolaget har i svar anfört att informationen lämnats i förvaltningsberättelsens redogörelse över väsentliga händelser. Nämnden konstaterar dock att förvaltningsberättelsen inte utgör en del av de finansiella rapporterna upprättade enligt IFRS varför upplysningarna också skall lämnas i not till de finansiella rapporterna.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapport lämna kompletterande upplysningar enligt IAS 24 punkt 18.

Av bolagets svar har framgått att bolaget avser att komplettera med sådan information.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.