Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 24 maj 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 15 juni 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 10 augusti 2021.

Innehav i aktier och andelar (IFRS 13)

Bolaget redovisar i balansräkning med specifikation i not 2, innehav i onoterade finansiella tillgångar värderade enligt nivå 3 i IFRS 13. Innehaven värderas till 17.462 mkr. Totala innehavet av finansiella tillgångar värderade till verkligt värde uppgick per 31 december till 107.556 mkr.

Det enskilt värdemässigt största onoterade innehavet är värderat till 4.842 mkr. I föregående bokslut värderades motsvarande innehav till 737 mkr. Årets värdeförändring uppgår till 4.105 mkr vilket motsvarar ca 10 % av redovisat resultat för koncernen 2020 (40.272 mkr) och utgör därför enligt Nämndens bedömning ett väsentligt belopp.

Av IFRS 13 punkt 93 d) framgår att ett företag skall lämna kvantitativ information om betydande icke observerbara indata som använts vid värderingen till verkligt värde.

Av det underlag bolaget presenterat för värdering av innehavet framgår att bolaget ändrat väsentliga indata i form av omsättningsmultipel. Underliggande omsättning i innehavet är vad Nämnden kan utläsa relativt oförändrad från 2019 till 2020.

I årsredovisningen not 2 sid. 66 lämnas endast kvalitativ information avseende indata i form av vinstmultipel där det anges att man har en ”kraftigt ökad försäljningsmultipel” men ingen kvantifiering. Den nya multipeln innebär en ökning som väsentligt överstiger den av bolaget redovisade känslighetsanalysen på 10 % som bolaget utgår från enligt not 2 i årsredovisningen.

Mot bakgrund av att den kvantitativa värdeförändringen för det specifika innehavet utgör ett väsentligt belopp i resultaträkningen och att ändringen av indata är väsentligt större än den känslighetsanalysen anger, borde bolaget lämna kvantitativ upplysning om ändringen i icke observerbara indata avseende värderingen av innehavet.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i nästkommande finansiella rapport för delår per 30 september 2021, lämna den aktuella informationen enligt IFRS 13 punkt 93 d) avseende ändring i icke observerbara indata vid värdering av innehavet i bokslut per 31 december 2020.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.