Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) halvårsrapport för 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 18 oktober 2021 och 2 februari 2022. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 8 november 2021 respektive 13 februari 2022. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 1 mars 2022.

Alternativa nyckeltal – ESMA/APM

I halvårsrapporten presenteras EBITA för bolagets två affärsområden. Där anges att ”andelen beräknas exklusive centrala kostnader och jämförelsestörande poster”. I not 3 presenteras en brygga, men utan förklaring till ”jämförelsestörande poster” respektive ”centrala kostnader”. I not 7 anges att följande poster är inkluderade i justeringarna: ”Transaktionsrelaterade kostnader, omstruktureringskostnader, omvärderingar av köpeskillingar, realisationsresultat vid försäljning av verksamheter och fastigheter, samt övriga intäkter och kostnader som betraktas att vara av engångsnatur.” Ingen ytterligare förklaring lämnas och ingen specifikation av belopp lämnas för innevarande halvår (minus 3 mkr) eller perioden för de rullande tolv månaderna (minus 27 mkr). Enligt Esmas riktlinjer för alternativa nyckeltal, punkt 26 framgår att materiella avstämningsposter ska identifieras och förklaras var för sig.

Beslut

Nämndens bedömning är att detta är en avvikelse från Esmas riktlinjer och därmed en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar bolaget att i kommande finansiell rapport lämna en redogörelse där materiella avstämningsposter identifieras och förklaras var för sig, i enlighet med Esmas riktlinjer, p 26.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.