Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2022 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 9 juni och den 1 november 2023. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 10 augusti respektive 27 november 2023. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket och Esmas riktlinjer om alternativa nyckeltal (APM) på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 7 december 2023. Bolaget inkom med anledning av detta med ett svar den 13 december 2023.

1. Upplysningar om känslighetsanalys – IAS 36

Bolaget lämnar upplysningar om goodwill och väsentliga antaganden avseende genomförda nedskrivningsprövningar i not. Det framgår av beskrivningarna att bolaget inte identifierat något nedskrivningsbehov per bokslutsdagen, men att en av de väsentliga kassagenererande enheterna är känslig för förändringar i diskonteringsräntan.

Enligt IAS 36 p. 134 f) skall ett bolag lämna upplysningar om en rimligt möjlig förändring i ett viktigt antagande på vilket företagsledningen har baserat sitt fastställande av enhetens återvinningsvärde som skulle innebära att enhetens redovisade värde skulle överstiga dess återvinningsvärde.

Antagande om diskonteringsräntan

Det framgår av upplysningarna om de känslighetsanalyser som utförts att om diskonteringsräntan efter skatt som används i nedskrivningsprövningen skulle öka med 1,0 procentenhet, skulle ett nedskrivningsbehov uppstå.

Nämnden saknar dock information om den möjliga nedskrivningens belopp och hur mycket diskonteringsräntan kan ändras innan nedskrivningsbehov uppstår.

Eftersom bolagets känslighetsanalys visar att en rimligt möjlig förändring i antagandet om diskonteringsräntan skulle leda till att den kassagenererande enhetens redovisade värde överstiger återvinningsvärdet anser Nämnden att bolaget skulle ha lämnat upplysningar i enlighet med IAS 36 p. 134 f) i) om det belopp med vilket återvinningsvärdet överstiger det redovisade värdet och iii) det belopp med vilket värdet på antagandet måste ändras, efter det att eventuella följdeffekter av ändringen på de andra variabler som använts för att beräkna återvinningsvärdet införlivats, för att enhetens återvinningsvärde ska motsvara dess sammanlagda redovisade värde.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen enligt IAS 36 p. 134 f) i och iii för antagandet om diskonteringsräntan.

Bolaget har i sitt svar till Nämnden angivit att de avser lämna upplysningarna i kommande årsredovisning.

2. Alternativa Nyckeltal – specifikation och definition av jämförelsestörande poster – Esmas riktlinjer

Bolaget presenterar alternativa nyckeltal i årsredovisningen och sina finansiella rapporter som inte definieras enligt IFRS. Upplysningar avseende avstämning av de justerade nyckeltalen till det redovisade resultatet och definitioner lämnas i ett särskilt avsnitt för alternativa nyckeltal.

Av de alternativa nyckeltal som presenteras utgör både rörelseresultat- och rörelsemarginal framträdande nyckeltal, vilka har justerats för jämförelsestörande poster som uppgår till väsentliga belopp.

I anslutning till avstämning av det alternativa nyckeltalet ”rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster” beskrivs att de jämförelsestörande posterna främst avser kostnader för personalminskningar och nedskrivningar av immateriella tillgångar. Motsvarande information lämnas även i förvaltningsberättelsen, där det framgår att jämförelsestörande poster avser olika kostnadsminskningsprogram och att de typer av kostnader som ingår är kostnader för personalminskningar, nedskrivningar av immateriella tillgångar och omställningskostnader för produktionsövergång till ny fabrik. Det går dock inte att utläsa vilka belopp de olika typerna av kostnader uppgår till, eller vilka poster i resultaträkningen de ingår i.

Av Esmas riktlinjer p.26 framgår att materiella avstämningsposter ska identifieras och förklaras var för sig. Enligt Nämndens uppfattning ger beskrivningarna av jämförelsestörande poster i avstämningarna av alternativa nyckeltal och i beskrivningen i förvaltningsberättelsen, inte läsaren av de finansiella rapporterna en förklaring till de jämförelsestörande posternas innehåll och omfattning.

Vidare framgår av definitionerna att bolaget med jämförelsestörande poster avser poster som stör jämförelsen såtillvida att de inte återkommer med samma regelbundenhet som andra poster. Definitioner av respektive alternativt nyckeltal som innefattar jämförelsestörande poster, som exempelvis rörelseresultat- och rörelsemarginal exklusive jämförelsestörande poster saknas dock.

Esmas riktlinjer p.41 anger att ett nyckeltal bör definieras och beräknas på ett konsekvent sätt över tiden. Enligt Nämndens uppfattning ska det framgå av definitionerna vilka typer av kostnader som ingår i definitionen av jämförelsestörande poster. Vidare ska det finnas definitioner av respektive alternativt nyckeltal som bolaget använder i de finansiella rapporterna, som exempelvis rörelseresultat- och rörelsemarginal exklusive jämförelsestörande poster.

Nämnden anser att ett utelämnande av sådana uppgifter är en avvikelse från Esmas Riktlinjer om Alternativa nyckeltal (Esma Guidelines p.26–28, respektive p.41).

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen avseende avstämning av de alternativa nyckeltalen och avsaknaden av tydliga definitioner för jämförelsestörande poster, samt de alternativa nyckeltalen som innefattar jämförelsestörande poster, utgör en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning och kommande finansiella rapporter inkludera en avstämning för de materiella avstämningsposter som de jämförelsestörande posterna utgörs av till berörda rader eller poster i de finansiella rapporterna, samt lämna en tydlig definition av vilka typer av kostnader som kan utgöra jämförelsestörande poster, tillsammans med definitioner av de nyckeltal som har justerats för jämförelsestörande poster enligt Esmas riktlinjer för alternativa nyckeltal, p.26–28 och 41.

Bolaget har i sitt svar till Nämnden angivit att de avser lämna upplysningarna i kommande årsredovisning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.