Från och med 1 januari 2023 höjdes den så kallade LAS-åldersgränsen till 69 år. Det innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställningen till utgången av den månad då han eller hon fyller 69 år om inte annat följer av lagen om anställningsskydd. Det innebär vidare att för en arbetstagare som har fyllt 69 år övergår inte en särskild visstidsanställning eller ett vikariat till en tillsvidareanställning.

Lagen innehåller också en regel om skyldighet att lämna anställningen i samband med att arbetstagaren får rätt till hel sjukersättning enligt socialförsäkringsbalken.

Det som är värt att uppmärksamma särskilt är reglerna kring sakliga skäl för uppsägning. Vid uppsägning av en arbetstagare som har fyllt 69 år ska följande bestämmelser nämligen inte tillämpas:

1. sakliga skäl för uppsägning,

2. reglerna om innehållet i ett uppsägningsbesked eller besked om avskedande,

3. skyldighet för arbetsgivaren att uppge grunden för uppsägningen, och

4. bestämmelserna om ogiltigförklaring av uppsägning och avskedande.

Dessutom regleras även i LAS att vid uppsägning av en arbetstagare som har fyllt 69 år ska 30 § om underrättelse, varsel och rätt till överläggning tillämpas, om inte förhandling enligt 11-14 §§ lagen om medbestämmande i arbetslivet har hållits i frågan.

En arbetstagare som har fyllt 69 år har inte rätt till längre uppsägningstid än en månad och har inte heller någon företrädesrätt enligt LAS.

Vidare gäller att för en arbetstagare som har fyllt 69 år så övergår inte en särskild visstidsanställning eller ett vikariat till en tillsvidareanställning.

Ovanstående regler trädde i kraft den 1 januari 2023. Notera dock att det finns särskilda övergångsregler i och med ändringarna i lagen om anställningsskydd.

Tänk på

Kontrollera alltid vad som regleras i det tillämpliga kollektivavtalet när det rör avgångsålder.

pensionsålder