Arbetsgivaren ska i samband med att en arbetstagare lämnar sin anställning upprätta ett skriftligt intyg som anger anställningstiden och beskriver utförda arbetsuppgifter. Av praxis följer att en arbetstagare har rätt till detta. Vid längre anställningstid bör anställningsintyget dessutom innehålla vitsord, det vill säga ett betyg på hur arbetstagaren skött sina arbetsuppgifter och på vilket sätt denne varit en tillgång för företaget med mera. Här har arbetsgivaren således möjlighet att ge uttryck för sin personliga åsikt. Det finns flera mallar på marknaden och dessutom tolkningar av vad betygen egentligen betyder. Då inte alla arbetsgivare känner till vilket sätt man bör uttrycka sig på för att förmedla ett särskilt budskap om en anställd, kan dessa tolkningar inte tillmätas någon större betydelse.

Enligt rättspraxis i Arbetsdomstolen har en anställd rätt att kräva att vitsord utesluts i betyget om de är negativa för den anställde. I det fallet blir betyget i praktiken inget betyg utan endast ett värdeneutralt arbetsintyg.

I kollektivavtal kan det finnas tidsangivelser inom vilka arbetsgivaren har att utfärda intyget.

Rättspraxis

Rättsfallet AD 1983 nr 188 tog upp frågan om allmänt skadestånd till arbetstagaren för kollektivavtalsbrott bestående i att arbetsgivaren inte inom i avtalet föreskriven tid utfärdat tjänstgöringsbetyg. Arbetsdomstolen fann att arbetstagaren förvisso erhållit betyget för sent men att det i målet inte är visat att denne lidit någon skada på grund av detta.

Tänk på

Betyget ska innehålla uppgifter om anställningen, dess längd och arbetsuppgifter och kan även innehålla en subjektiv bedömning av arbetstagaren. Om det inte innehåller en subjektiv bedömning så utgör det ett arbetsintyg.