Brottsliga gärningar

Brottsliga gärningar som sker på arbetet eller annars i samband med arbetet utgör, beroende på vad den brottsliga gärningen utgörs av, ofta sakliga skäl för uppsägning och kan dessutom utgöra laga grund för avskedande.

Sker de brottsliga gärningarna på fritiden och har de inte direkt samband med arbetsplatsen kan arbetstagarens förtroende ändå ha skadats på så sätt att arbetsgivaren inte kan han kvar denne i anställningen. Detta torde särskilt gälla offentligt anställda eftersom allmänheten ska kunna ha ett starkt förtroende för representanter vid myndigheter. Men även vissa typer av privata anställningar kan vara av sådant slag att denna effekt uppkommer.

Vid uppsägning eller avskedande på grund av brottsliga gärningar kan vid tillämpning av den så kallade tvåmånadersregeln uppmärksammas att arbetsgivaren normalt har rätt att avvakta den polisiära utredningen avseende den brottsliga gärningen innan beslut om anställningens upphörande fattas, i allt fall då den anställde förnekar brott.

I vissa fall kan alltså ageranden på eller i anslutning till arbetet anses utgöra brott enligt brottbalkens regler. Nedan beskrivs några av de brott som kan förekomma i ett anställningsförhållande.

Tjänstefel

I brottsbalken regleras tjänstefel genom att någon uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften. Påföljden för tjänstefel är böter eller fängelse.

Om gärningen inte är så allvarlig, det vill säga ringa brott, ska det inte dömas till ansvar. Om brottet däremot har begåtts uppsåtligen och är att anse som grovt, ska dömas för grovt tjänstefel till fängelsestraff.

Bedömningen av om brottet är grovt eller inte beror kortfattat på om gärningsmannen allvarligt har missbrukat sin ställning eller om gärningen har orsakat betydande allvarlig skada för någon enskild.

Brott mot tystnadsplikt

Vissa anställda måste enligt lag, förordning eller förordnande hemlighålla viss uppgift. Röjer man den eller på annat sätt olovligen använder sig av uppgiften, kan man dömas för brott mot tystnadsplikt till böter eller fängelsestraff. Om gärningen är straffbar enligt någon annan lagregel så ska den regeln tillämpas i stället.

Muta och bestickning

Tagande av muta innebär att en arbetstagare som utövar uppdrag tar emot, godtar ett löfte om eller begär en otillbörlig förmån för utövningen av anställningen eller uppdraget. Tagande av muta är straffbart och påföljden är böter eller fängelsestraff. Brottet tagande av muta avser även den som agerar på samma sätt till förmån för någon annan än sig själv.

Den som lämnar, utlovar eller erbjuder en otillbörlig förmån i fall som avses ovan gör sig skyldig till givande av muta. Påföljden för det är böter eller fängelsestraff.

Grovt tagande av muta eller grovt givande av muta ger påföljden fängelse. Om brottet ska anses som grovt eller inte beror särskilt på om gärningen innefattat missbruk av eller angrepp på särskilt ansvarsfull ställning, avsett betydande värde eller om agerandet har, som det står i lagtexten, ”ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning eller annars varit av särskilt farlig art.”

Tänk på

Våld och hot om våld utgör nästan alltid laglig grund för avskedande. En arbetsgivare bör inte avvakta för länge med att åberopa en viss handling som grund för uppsägning eller avskedande, eftersom det som huvudregel endast får åberopa handlingar som ägt rum de senaste månaderna.

Lagrum

7 och 18 §§ anställningsskyddslagen (1982:80)