Att vara chef kan innebära alltifrån att vara ansvarig för ett visst område till att vara företagsledare för en stor koncern eller myndighet. Chefer har på sätt och vis en särställning inom arbetsrätten. Å ena sidan är de - om de är anställda och inte uppdragstagare hos eller inhyrda till - att se som arbetstagare i det företag där de utövar sitt chefsskap. Å andra sidan kan chefen samtidigt vara representant för arbetsgivaren.

Chefen kan således dels ha ett arbetsgivaransvar men bör även iaktta en arbetstagares lojalitetsplikt. En arbetsgivare kan dessutom förvänta sig mer lojalitet från en högt uppsatt anställd än från någon annan anställd på lägre nivå. Detta innebär att det krävs mindre för att en chef ska bryta mot lojalitetsplikten.

En chef omfattas av anställningsskyddslagen om det inte är så att chefen faller in under företagsledarundantaget. Arbetstagare som har en företagsledande eller därmed jämförbar ställning undantas från vissa av anställningsskyddslagens regler. Bedömningen av vem som har en sådan ställning ska göras med hänsyn tagen till både arbetstagarens arbetsuppgifter och anställningsvillkor. Såväl ansvarsområde, förtroendeställning och befogenheter som löneförmåner och andra anställningsvillkor ska ligga inom det som är normalt förekommande för en person med företagsledande befattning. Jämförelse bör göras med förhållandena i samma bransch och med andra arbetsgivare i samma storleksklass. En jämförelse med övriga anställdas arbetsuppgifter och anställningsvillkor hos samma arbetsgivare kan också ge vägledning.

Vilka arbetstagare som ska undantas blir beroende av företagets, myndighetens, förvaltningens eller organisationens storlek och hur verksamheten är organiserad. I ett litet företag på privat sektor undantas ofta endast företagsledaren själv från vissa av anställningsskyddslagens regler. Med hänsyn till den vanligen förekommande uppdelningen av ansvar som sker i större företag undantas där ofta VD, vice VD och ytterligare någon person med stort ansvarsområde. I gruppen stora börsnoterade företag och motsvarande kommer undantagskretsen i många fall att omfatta även direktionen eller ledningsgruppen, divisionschefer och andra högre chefer som har personal- och resultatansvar för ett större verksamhetsområde. Även i mindre företag kan det med hänsyn till möjligheter att utöva inflytande och andra faktorer någon gång finnas fler än en företagsledare.

Inom den offentliga sektorn gäller undantaget främst generaldirektörer och förvaltningschefer med ansvar för större områden inom den statliga och kommunala förvaltningen.

Med hänsyn till den stora variation som finns i företagens och andra verksamheters uppbyggnad och organisation är det inte möjligt att generellt ange vilka arbetstagare som ska undantas från vissa regler i anställningsskyddslagen. Det måste avgöras från fall till fall. Avgörande blir hur omfattande ansvarsområde arbetstagaren har och storleken på lön, förmåner och andra anställningsvillkor. En viktig faktor vid bedömningen är att arbetstagare som undantas från vissa regler i lagen ska ha tydliga arbetsgivarfunktioner.

Tänk på

Chefer kan såväl ha ett arbetsgivaransvar som ett ansvar att iaktta en mycket långtgående lojalitetsplikt.

Lagrum

1 § tredje stycket anställningsskyddslagen (1982:80)