De tidigare ombudsmännen Jämställdhetsombudsmannen (JämO), Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), Handikappsombudsmannen (HO) och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO) har avvecklats i och med 2009 års diskrimineringslag och ersatts av en ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen.

Ombudsmannen har till uppgift att se till att lagen följs på samtliga de områden som omfattas av lagen. Detta ska i första hand ske på frivillig väg genom att ombudsmannen försöker nå förlikningar utanför domstol. Enligt lagen är den som omfattas av förbuden mot diskriminering och repressalier, av skyldigheten att utreda och vidta åtgärder mot trakasserier eller av bestämmelserna om aktiva åtgärder skyldig att på begäran av ombudsmannen lämna uppgifter samt bereda denne tillträde arbetsplatsen.

Diskrimineringsombudsmannen kan också vitesförelägga arbetsgivare och andra som träffas av de olika diskrimineringsförbuden. Detta för att de ska fullgöra den skyldighet som finns att lämna uppgifter till ombudsmannen och ge ombudsmannen tillträde till en arbetsplats eller en lokal.

Nämnden mot diskriminering har ersatt de tidigare nämnderna Jämställdhetsnämnden och Nämnden mot diskriminering vilka har avvecklats i och med ikraftträdandet av den nya diskrimineringslagen. Precis som sina föregångare ska Nämnden mot diskriminering pröva ärenden om vitesförelägganden och även överklagandeärenden.

Lagrum

4 kap. 1-6 §§ diskrimineringslagen (2008:567)