En tjänstebil ägs av företaget och används i verksamheten. Tjänstebilen benämns då även företagsbil. Företaget betalar bilkostnaderna, men får göra avdrag för att minska sin skatt. Företagsbilen kan om arbetsgivaren tillåter det användas för privat bruk av den anställde, men ska det privata användandet inte medföra skattekonsekvenser så får det som regel inte ske vid fler än högst tio tillfällen per år och då inte heller några längre körningar.

Om en anställd har bil att disponera i tjänsten och även äger rätt att disponera den privat kan det utgöra en förmån i enlighet med anställningsavtalet. Beroende på om förmånen är ensidigt utgiven eller inte kan arbetsgivaren ändra policyn eller reglerna för den anställdes användande av bilen. För att den anställde ska kunna räkna med att ha tillgång till bil under hela sin anställning bör villkoren för detta stå inskrivna i anställningsavtalet.

Om det däremot i anställningsavtalet står att den anställde äger disponera bilen enligt företagets vid var tid gällande policy, skulle arbetsgivaren ensidigt kunna ändra reglerna för användning av bilen.

Om den anställdes egen bil används i tjänsten ersätts privatpersonen med en så kallad ”milersättning” av arbetsgivaren. Det finns en gräns med ett krontal per mil utöver vilken även milersättningen blir skattepliktig för den anställde och även utgör bas för socialavgifter för arbetsgivaren.

Tänk på

Är disponeringen av bilen att se som en avtalad anställningsförmån ska arbetstagaren äga rätt att disponera den även under uppsägningstiden.

Lagrum

12 § anställningsskyddslagen (1982:80)

Se uppslagsordet Bilförmån i Redovisa Rätt, Rätt Lön och Rätt Skatt.