Definition

Förolämpning är ett brott enligt brottsbalken innebärande att en person skymfar en annan person genom att direkt till denna uttala ord av smädande innebörd.

Arbetsrättsliga konsekvenser

Beroende på graden av förolämpning på en arbetsplats kan det få olika konsekvenser. En ringa förolämpning vid enstaka tillfälle torde inte föranleda annan åtgärd än att arbetsgivaren medvetandegör arbetstagaren om att beteendet inte är accepterat. Rör det sig om upprepade förolämpningar eller uttalande av mer allvarlig art kan det vara sakliga skäl för uppsägning. I mycket allvarliga fall kan det föreligga laga grund för avskedande.

Naturligtvis får inte heller en representant för arbetsgivare förolämpa en arbetstagare. Beroende på vilken ställning arbetsgivarerepresentanten har kan denna i sin tur drabbas av arbetsrättsliga konsekvenser från sin överordnade. Oavsett arbetsrättsliga konsekvenser är förolämpning en företeelse inom arbetslivet som aldrig är tillåten oavsett om den utförs av en arbetsgivare eller arbetstagare. En arbetstagare som förolämpas av sin arbetsgivare kan anmäla detta till facket och dessutom göra en polisanmälan.

Rättspraxis

I domen AD 2007 nr 53 beslutade arbetsdomstolen att en facklig förtroendeman uttryckt sig på ett sätt som inte rimligen ska behöva tålas i något rättsförhållande. Vid denna bedömning hade domstolen fäst särskilt avseende vid att förtroendemannens oacceptabla uppträdande hade fortsatt och förvärrats trots en skriftlig och upprepade muntliga tillsägelser. Genom sitt agerande hade förtroendemannen på ett allvarligt sätt åsidosatt vad som ålegat honom i anställningen. Bolaget hade därmed laglig grund för avskedandet.

Tänk på

Förolämpning kan leda till uppsägning på grund av personliga skäl och i vissa fall till och med avskedande.

Lagrum

7 och 18 §§ anställningsskyddslagen (1982:80)5 kap. 3 § brottsbalken (1962:700)