Förutsättningsläran är en allmän rättsgrundsats som anses komplettera ogiltighetsgrunderna i avtalslagen. Enligt förutsättningsläran är det uppenbart att en part i ett avtal regelmässigt själv måste bära risken för att hans/hennes förutsättningar för avtalet brister. Även i andra fall, där en viss förutsättning varit väsentlig för den ena parten och detta också insetts eller bort inses av motparten, kan det medföra att ett avtal inte är gällande.

Vad gäller ogiltigförklarande av ett avtal eller godtagande av hävning av ett anställningsavtal enligt förutsättningsläran ska flera omständigheter vara uppfyllda. Dels krävs det att den som företar en rättshandling har utgått från en viss förutsättning som har varit av väsentlig betydelse för viljan att vidta rättshandlingen, men att förutsättningen sedan visar sig vara felaktig. Vidare ska man inse att just den förutsättningen är av väsentlig betydelse för motpartens beslut. Dessutom ska det finnas omständigheter som gör att det är lämpligt och rimligt att avtalet inte blir verksamt.

Rättspraxis

AD 2014 nr 39. En arbetsgivare, en kommun, annonserade efter en lärare för undervisning i bl.a. svenska på högstadiet och efterfrågade särskilt om en arbetssökande hade behörighet för detta. Arbetstagaren hade svarat att hon hade sådan behörighet. I normalfallet skulle arbetstagaren fått bära risken för att arbetsgivarens synliga och väsentliga förutsättning brast. I det aktuella fallet fanns dock särskilda skäl som talade för en annan bedömning. De särskilda skälen utgjordes bl.a. av de nyligen kommunicerade lagändringar avseende lärarlegitimation, samt att arbetstagarens meriter framgick av en meritförteckning, som var korrekt.

Arbetsdomstolen kom fram till att arbetsgivaren i det aktuella fallet fick bära risken för att arbetstagaren inte hade den behörighet för undervisning som kommunen förutsatte när anställningsavtalet träffades. Anställningsavtalet var därför inte ogiltigt på den grunden. Hävningen av avtalet innebar enligt parterna således ett avsked. Arbetsdomstolen ogiltigförklarade avskedet och arbetsgivaren fick utge ersättning bl.a. för rättegångskostnader och ett allmänt skadestånd.