Korttidsarbete är ett begrepp som ofta används synonymt med permittering. Enligt lag har arbetsgivare i vissa fall rätt till stöd vid korttidsarbete.

Från den 1 januari 2024 har vissa förtydliganden och ändringar i lagen om stöd vid korttidsarbete skett. Enligt lagen har arbetsgivare rätt till stöd vid korttidsarbete enligt bestämmelserna som framgår av lagen.

Lagen gäller arbetsgivare som är juridiska personer eller som är fysiska personer och bedriver näringsverksamhet.

Lagen gäller dock inte alla arbetsgivare, nämligen inte:

  1. staten, regioner, kommuner, kommunalförbund och samverkansorgan,

  2. juridiska personer över vilka staten, regioner, kommuner, kommunalförbund och samverkansorgan, var för sig eller tillsammans, har ett direkt eller indirekt rättsligt bestämmande inflytande, såvida inte verksamheten avser affärsverksamhet, och

  3. arbetsgivare i verksamhet som huvudsakligen är finansierad av allmänna medel och där det enligt en offentligrättslig reglering ankommer på det allmänna att tillhandahålla verksamheten.

Lagen innehåller vissa uttryck som definieras enligt nedan.

Ordinarie arbetstid är den tid som en arbetstagare skulle ha arbetat, om han eller hon inte hade deltagit i korttidsarbete. Vid beräkning av den ordinarie arbetstiden ska det bortses från frånvaro.

Ordinarie lön är den regelmässigt utgående kontanta lön som arbetstagaren skulle ha haft under stödmånaden om han eller hon inte hade deltagit i korttidsarbete. I den ordinarie lönen ingår dock inte löneökningar som avser tid efter jämförelsemånaden. Inte heller ingår lön till den del som överstiger det belopp som regeringen bestämmer. Vid beräkning av den ordinarie lönen ska det bortses från frånvaro. Om arbetstagaren har deltagit i korttidsarbete under endast en del av stödmånaden, utgör den ordinarie lönen motsvarande del.

Korttidsarbete är arbete där arbetstiden är kortare än den ordinarie arbetstiden, eller där partiell arbetsbefrielse införs med stöd av ett centralt kollektivavtal, under en begränsad period och lönen därför är lägre än den ordinarie lönen.

Stödperiod är den tidsperiod när stöd vid korttidsarbete ska lämnas enligt reglerna i lagen.

Stödmånad är den kalendermånad som arbetsgivaren begär preliminärt stöd för.

Jämförelsemånad är den kalendermånad som infaller tre månader före den månad då regeringen föreskriver att stöd vid korttidsarbete ska lämnas enligt 5 § eller, när Skatteverket fattat beslut om godkännande enligt 5 a §, den kalendermånad som infaller tre månader före den månad då beslutet fattades.

Avstämningstidpunkt är den tidpunkt då skyldigheten att göra en avstämning har uppkommit.

Avstämningsperiod är en stödperiod eller den kortare period som skyldigheten att göra en avstämning avser.

Kompetensinsats är en insats som syftar till att höja eller validera kompetensen hos en arbetstagare.

Stöd vid synnerligen djup lågkonjunktur

Det är regeringen som får meddela föreskrifter om att stöd vid korttidsarbete ska lämnas.

Sådana föreskrifter får meddelas endast under vissa förutsättningar, nämligen om:

  1. det råder en synnerligen djup lågkonjunktur eller är sannolikt att en sådan är nära förestående, och

  2. stödet bedöms inte i beaktansvärd omfattning hindra en samhällsekonomiskt önskvärd strukturomvandling eller medföra andra betydande samhällsekonomiska nackdelar.

Stöd vid tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter

Stöd ska lämnas till en enskild arbetsgivare efter godkännande av Skatteverket under vissa förutsättningar:

  1. arbetsgivaren har fått tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter,

  2. de ekonomiska svårigheterna har orsakats av något förhållande utom arbetsgivarens kontroll,

  3. de ekonomiska svårigheterna inte rimligen hade kunnat förutses eller undvikas, och

  4. arbetsgivaren har använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska kostnaden för arbetskraft.

Ett godkännande enligt ovan får dock inte lämnas om arbetsgivaren vid tidpunkten för ansökan om godkännande:

  1. är skyldig att upprätta en kontrollbalansräkning enligt aktiebolagslagen,

  2. genomgår företagsrekonstruktion, eller

  3. är på obestånd.

Lagen reglerar vidare tidsperioden för föreskrifterna, förlängning av tidsperiod och sammanlagd tidsperiod. Därtill kommer regler om ny tidsperiod.

Nivåer för arbetstids- och löneminskning

För att ge rätt till preliminärt stöd ska en arbetstagares arbetstids-minskning vid deltagande i korttidsarbete under en avtalsperiod uppgå till:

  1. 20 % av ordinarie arbetstid,

  2. 40 % av ordinarie arbetstid, eller

  3. 60 % av ordinarie arbetstid.

Har ett centralt kollektivavtal om partiell arbetsbefrielse ingåtts, ska arbetsbefrielsen motsvara arbetstidsminskningen enligt första stycket.

För att ge rätt till preliminärt stöd ska en arbetstagares löneminskning vid deltagande i korttidsarbete under en avtalsperiod uppgå till

  1. 12 % av ordinarie lön, om arbetstidsminskningen är 20 %,

  2. 16 % av ordinarie lön, om arbetstidsminskningen är 40 %, eller

  3. 20 % av ordinarie lön, om arbetstidsminskningen är 60 %.

Stöd lämnas inte för uppsägningstid

Stöd får inte lämnas för korttidsarbete som är hänförligt till en arbetstagares uppsägningstid.

Förutsättningar för preliminärt stöd

Förutsättningar för preliminärt stöd när det finns kollektivavtal regleras särskilt i lagen.

För att en arbetsgivare som inte är bunden av kollektivavtal ska ha rätt till preliminärt stöd ska följande förutsättningar vara uppfyllda:

  1. Arbetstagarens deltagande i korttidsarbete ska ha stöd i skriftligt avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Om arbetsgivaren anordnar kompetensinsatser under den arbetsbefriade tiden och vill ha ersättning för kostnader för insatserna enligt 17 a § ska även de närmare förutsättningarna för insatserna regleras i ett skriftligt avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Ett sådant avtal ska ha ingåtts efter det att korttidsarbete aktualiserats hos arbetsgivaren.

  2. Minst 70 % av de arbetstagare inom en driftsenhet som uppfyller kraven enligt 11 § ska delta i stödberättigat korttidsarbete under stödmånaden.

  3. Den arbetstids- och löneminskning som har avtalats ska vara densamma för alla deltagande arbetstagare inom driftsenheten.

  4. Den arbetstids- och löneminskning som har avtalats ska vara förenlig med 12 och 13 §§.

Beräkning av preliminärt stöd regleras i lagen.

Ansökan om preliminärt stöd

En ansökan om preliminärt stöd ska ha kommit in till Skatteverket inom två kalendermånader från utgången av stödmånaden. I annat fall får stöd inte lämnas för stödmånaden.

Avstämning av preliminärt stöd

Arbetsgivarens skyldighet att göra en avstämning

En arbetsgivare som har fått preliminärt stöd ska göra en avstämning enligt lagen.

När preliminärt stöd har lämnats ska avstämning göras vid utgången av tredje kalendermånaden från den tidpunkt då en stödperiod löpt ut. Om arbetsgivaren före denna tidpunkt under tre på varandra följande kalendermånader inte har ansökt om preliminärt stöd, uppkommer dock skyldigheten att göra en avstämning vid utgången av den tremånadersperioden.

När preliminärt stöd har lämnats ska avstämning göras vid utgången av den tredje kalendermånaden från den tidpunkt då en stödperiod inleddes och därefter senast var tredje månad.

Vad en avstämning innebär för arbetsgivaren framgår av lagen.

Tillämpad genomsnittlig arbetstidsminskning

Den tillämpade genomsnittliga arbetstidsminskningen under en avtalsperiod är den minskning av arbetstiden som en arbetstagare har haft eller, om han eller hon har varit frånvarande, skulle ha haft under avtalsperioden.

Den tillämpade genomsnittliga arbetstidsminskningen anges i procent av ordinarie arbetstid.

Vidare reglerar lagen tillämpad genomsnittlig löneminskning, återbetalningsskyldighet för allt preliminärt stöd i vissa fall, beräkning av slutligt stöd om avtal justerats under avtalsperioden

En arbetsgivare som är skyldig att göra en avstämning ska ge in en anmälan om avstämning.

Om en anmälan om avstämning inte ges in i rätt tid, ska Skatteverket förelägga arbetsgivaren, att inom en viss tid, ge in en sådan anmälan. Om en anmälan om avstämning inte ges in efter föreläggande är arbetsgivaren skyldig att betala tillbaka allt preliminärt stöd. Detsamma gäller en arbetsgivare som i anmälan inte anger återbetalningsskyldighet eller anger återbetalningsskyldighet med för lågt belopp.

Arbetsgivaren ska helt eller delvis befrias från sin återbetalningsskyldighet, om det är uppenbart oskäligt att arbetsgivaren ska betala tillbaka allt preliminärt stöd.

Återbetalningsskyldighet för felaktiga utbetalningar

En arbetsgivare som genom att lämna oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har förorsakat att stöd lämnats på felaktig grund eller med ett för högt belopp, är återbetalningsskyldig för det som har betalats ut för mycket.

Om stöd i annat fall lämnats på felaktig grund eller med ett för högt belopp, är arbetsgivaren återbetalningsskyldig endast om denne har insett eller skäligen borde ha insett felet.

En arbetsgivare som har ansökt om eller fått stöd ska ge Skatteverket tillfälle att granska verksamheten med avseende på arbetsgivarens rätt till stöd och lämna de uppgifter som behövs för granskningen. Lag (2022:138).

Frågor enligt denna lag, utom vissa frågor, prövas av Skatteverket.

Skatteverket ska handlägga en ansökan om godkännande enligt 5 a §.

Se även

permittering