Definition

Ett förköpsförbehåll är en bestämmelse i bolagsordningen som innebär att aktier bara får säljas till en ny ägare om andra förutbestämda personer inte vill köpa aktierna.

En aktieägare som vill sälja en aktie måste först erbjuda andra personer att köpa aktien enligt ett särskilt förfarande. Samtyckesförbehåll regleras i 4 kap. aktiebolagslagen. Förköpsförbehåll är endast tillåtna i Kupongbolag, inte i avstämningsbolag.

Förköpsförbehållet är ett av tre möjliga Överlåtelseförbehåll i aktiebolagslagen som kan begränsa överlåtelser av aktier, de övriga är Samtyckesförbehåll och Hembudsförbehåll. Förköpsförbehåll liknar samtyckesförbehåll på så sätt att reglerna aktualiseras före det att en överlåtelse ägt rum. Förköpsförbehåll liknar dock även hembudsförbehåll genom att båda förbehållen ger en fördefinierad grupp av personer rätt att överta aktierna.

Innehåll i ett förköpsförbehåll

Ett förköpsförbehåll ska innehålla följande information:

  • Vilka former av överlåtelser som omfattas

  • Möjlighet till partiell inlösen

  • Förköpsberättigade personer

  • Villkor för inlösen

  • Tidsfrist för förköpsanspråk

  • Tidsfrist för väckande av talan

  • Tidsfrist för erläggande av betalning

Informationskraven för förköpsförbehåll är obligatoriska, men det finns visst utrymme för anpassning till specifika förhållanden (se nedan). Ett förköpsförbehåll kan innehålla ytterligare föreskrifter eller information, under förutsättning att de inte strider mot de obligatoriska kraven eller gör dem otydligare. Bolagsverket kan vägra registrering av förköpsförbehållet om uppgifter saknas eller det är otydligt formulerat.

Exempel

Exempel på förköpsförbehåll i bolagsordningen (Bolagsverket).

Förköpsförbehåll

Den som avser att överlåta aktie till annan aktieägare i bolaget, eller till någon som inte är aktieägare i bolaget, ska genom skriftlig anmälan hos bolagets styrelse erbjuda övriga aktieägare att köpa aktien. Av anmälan ska framgå de villkor som gäller för förköpet.

Erbjudandet om förköp kan bara utnyttjas för alla de aktier som erbjudandet omfattar.

När aktie har anmälts till förköp ska styrelsen genast skriftligen meddela detta till varje förköpsberättigad med anmodan till den som önskar begagna sig av förköpsrätten att skriftligen framställa förköpsanspråk hos bolagets styrelse inom två månader, räknat från anmälan hos styrelsen om förköpserbjudandet.

Skulle flera förköpsberättigade anmäla sig, ska företrädesrätten dem emellan bestämmas genom lottning av bolagets styrelse eller, om någon förköpsberättigad begär det, av notarius publicus. Om flera aktier erbjudits ska aktierna, så långt det är möjligt, fördelas i proportion till tidigare innehav mellan dem som framställt förköpsanspråk.

Talan i en fråga om förköp måste väckas inom två månader från den dag då den som ville utöva förköpsrätt anmälde detta till bolagets styrelse.

Aktie som förköps ska betalas inom en månad från den tidpunkt då priset blev bestämt.

Regler i förköpsförbehåll

Förbehållet måste ange vilka former av överlåtelser som omfattas. Förköpsförbehållet omfattar normalt endast vanliga partstransaktioner som köp, byte och gåva. Förköpsförbehåll omfattar inte familjerättslig äganderättsövergång (bodelning, arv och testamente) eller bolagsrättslig äganderättsövergång (bolagsskifte, fusion och delning). Vid sådana övergångar behöver aktieägaren därför inte erbjuda förköp. Ett förköpsförbehåll kan dock gälla även överlåtelser av utmätta aktier eller aktier som ingår i ett konkursbo.

Det föreligger inga formkrav på aktieägares anmälan till styrelsen, men det är fördelaktigt om den är skriftlig. Anmälan ska ange de villkor som aktieägaren ställer för en överlåtelse. Aktieägarens möjligheter att uppställa specifika villkor ska regleras i bolagsordningen. Om aktieägarens specifika villkor är oförenliga med villkoren som föreskrivs i förköpsförbehållet i bolagsordningen gäller de senare villkoren. De specifika villkoren som aktieägaren framställt gäller som ram för en senare överlåtelse (se nedan).

Det viktigaste villkoret för förköpet är troligen priset för aktierna. Priset kan, men behöver inte, regleras direkt i förbehållet i bolagsordningen. Det finns flera alternativ för att definiera ett prisvillkor, bland andra att bolagsstämman varje år fastställer ett pris, att priset är aktiens andel av det egna kapitalet eller aktiens marknadsvärde. Om priset inte angetts i förbehållet ska priset bestämmas till marknadsvärdet (”det pris som kan påräknas vid en försäljning under normala förhållanden”). Pris och andra villkor kan komma att jämkas om de ger otillbörlig fördel eller nackdel.

Av förköpsförbehållet ska även framgå vilka personer som har rätt till förköp. Förbehållet kan namnge personer eller identifiera en grupp av förköpsberättigade. Det är vanligt att redan befintliga aktieägare utses till förköpsberättigade, men det kan även vara utomstående personer. Det kan dock inte föreskrivas att styrelse eller annan ska utse förköpsberättigade personer, vilket är möjligt vid samtyckesförbehåll. Bestämmelsen ska även innehålla föreskrifter om inbördes fördelning för det fall att flera intresseanmälningar görs, till exempel fördelning i förhållande till tidigare aktieinnehav eller efter antalet personer som vill utnyttja förköpsrätten. Det kan även föreskrivas att lottning ska avgöra vem som får utnyttja hela erbjudandet eller överskjutande aktier.

Den som vill utnyttja förköpsrätt ska anmäla det till styrelsen inom viss tid. Tidsfristen ska minst vara en månad och högst två månader från det att aktieägaren anmält förköpserbjudandet till styrelsen. Det föreligger inga formkrav för förköpsberättigades intresseanmälningar, men det är fördelaktigt om de sker skriftligt.

Intresseanmälningarna ska antecknas i aktieboken, vilket har särskild betydelse. Anteckningarna är hållpunkter för de olika tidsfrister som löper under förköpsförfarandet. För aktieägaren som initierar förköpserbjudandet är det även viktigt att kunna visa att förköp inte utnyttjats så att de under en period fritt kan överlåtas till utomstående. Därför finns möjligheten att begära att styrelsen utfärdar ett intyg om anteckningarna i aktieboken.

Om de förköpsberättigade personerna inte är intresserade av att anta erbjudandet om förköp har aktieägaren under sex månader rätt att fritt överlåta aktierna utan att anmäla detta till styrelsen. En sådan överlåtelse får dock inte ske på förmånligare villkor än de som tidigare anmälts i förköpserbjudandet.

En transaktion som sker i strid med förköpsförbehållet är ogiltig. Ogiltigheten träffar även transaktioner som sker efter ovan omtalade sexmånadersfrist eller transaktioner på förmånligare villkor än i förköpsanmälan. En missnöjd aktieägare, både den överlåtande aktieägaren eller övriga aktieägare som inte är nöjda med ett förköpsförfarande, kan väcka talan mot beslutet. Talan måste väckas inom den tid som angetts i förbehållet. Tvister prövas i normala fall av allmän domstol, men samtyckesförbehållet kan föreskriva att tvist ska avgöras av en skiljenämnd.

Förfarandet vid förköpsförbehåll

Ett exempel på hur ett förköpsförfarande går till:

 

Aktivitet

Lagrum

1.

En ägare av aktier som omfattas av förköpsförbehåll planerar överlåta sina aktier på ett sätt som innefattas av bestämmelsen i bolagsordningen.

ABL 4:19

2.

Aktieägaren erbjuder förköp genom en anmälan till bolagets styrelse före överlåtelse äger rum.

ABL 4:20

3.

Styrelsen ska se till att förköpserbjudandet antecknas i aktieboken med uppgift om dagen för anmälan.

ABL 4:20

4.

Styrelsen underrättar genast de förköpsberättigade om erbjudandet.

ABL 4:20

5.

De förköpsberättigade som vill utnyttja erbjudandet anmäler sitt intresse till bolagets styrelse. Anmälan måste ske inom den tidsfrist som angetts i förköpsförbehållet (minst en månad och högst två månader från aktieägarens anmälan om förköpserbjudande).

ABL 4:21

6.

Styrelsen antecknar intresseanmälningarna i aktieboken med uppgift om dagen för anmälan.

ABL 4:21

7.

Efter att tidsfristen för intresseanmälan löpt ut bestäms priset. Betalning för aktierna ska ske inom den tidsfrist som angetts i förbehållet (högst en månad efter priset bestämts).

ABL 4:19

8.

Talan avseende förköp ska väckas inom föreskriven frist (minst en månad och högst två månader).

ABL 4:21

9.

Har förköp inte utnyttjats har aktieägaren rätt att överlåta aktierna till annan köpare under sex månader räknat från utgången av tidsfristerna för förköpsförfarandet eller en laga kraft vunnen dom. Transaktionen får inte ske till förmånligare villkor än de som angetts i ansökan om samtycke.

ABL 4:22

Lagar och regler

4 kap. 18-26 §§ aktiebolagslagen (2005:551)