Lag

En person som slutar sin anställning har enligt lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring rätt att få ett arbetsgivarintyg från sin arbetsgivare. Arbetsgivarintyget behövs för att pröva rätten till ersättning från arbetslöshetskassa, när anställningen har upphört helt eller delvis. Arbetsgivarintyget används också då medlem i arbetslöshetskassa söker utbildningsbidrag eller starta eget-bidrag.

Arbetsgivarintyget skrivs på en särskild blankett, som kan hämtas på Arbetsförmedlingens hemsida,www.arbetsformedlingen.se.

För att underlätta ifyllandet av arbetsgivarintyget har Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, skapat en portalwww.arbetsgivarintyg.nudär det finns information om hur arbetsgivarintyget ska fyllas i.

I arbetsgivarintyget ska anges hur många timmar den anställde har arbetat under den senaste 12-månadersperioden. Den arbetade tiden ska specificeras med hur många timmar den anställde har arbetat per månad.

Har den anställde haft avbrott i arbetet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller annan tjänstledighet, ska uppgiften utsträckas i tiden så att minst 12 månaders arbete redovisas.

Den tid som den anställde haft semesterlön, helglön, väntetidsersättning eller permitteringslön ska räknas som arbetad tid och ingå i uppgifterna om arbetstid.

Semesterersättning som betalas ut vid anställningens slut, ska inte ingå i arbetad tid.

Om den anställde har haft olika tjänster med olika sysselsättningsgrad ska ett arbetsgivarintyg skrivas för varje tjänst och sysselsättningsgrad.

Om den anställde har arbetat heltid ska det antal timmar, som utgjorde heltid, anges.

I intyget ska också anges vad den anställde hade i lön när anställningen upphörde. I den uppgiften ska också ingå de rörliga tillägg som den anställde normalt haft, t.ex. ersättning för obekväm arbetstid, skifttillägg, drickspengar och annat som inte redovisas som fast lön. Om den anställda fått sjuklön utbetald ska antalet timmar och belopp redovisas. Även sådana naturaförmåner som utgått till den anställde, t.ex. kostförmån.

Arbetsgivarintyget skrivs under av arbetsgivaren eller dennes representant, t.ex. löneadministratören.

Kommentar

För att underlätta arbetet är det bra att skriva ett arbetsgivarintyg så snart en anställd slutar sin anställning. Då finns alla uppgifter om arbetstid och löner aktuella. Många lönesystem har funktioner, som kan sammanställa uppgifter och skriva ut arbetsgivarintyg.