En förälder har rätt att vara ledig från sitt arbete för att ta hand om sitt barn. Regler för ledigheten regleras i föräldraledighetslag (1995:584). Regler för ersättning under ledighetsperioderna finns i socialförsäkringsbalk (2010:110).

Lag

Graviditetspenning

En kvinnlig anställd som väntar barn och som på grund av detta inte kan utföra tunga arbetsuppgifter, t.ex. inom vården eller tung industri, har rätt att bli omplacerad till lättare arbetsuppgifter med bibehållna anställningsvillkor.

Om arbetsgivaren inte har möjlighet att placera om den blivande mamman har hon möjlighet att få vara ledig med graviditetspenning från Försäkringskassan.

Graviditetspenning betalas ut tidigast fr.o.m. 60:e dagen t.o.m. 11:e dagen före beräknad förlossning. Detta innebär att graviditetspenning betalas ut i högst 50 dagar.

Graviditetspenning betalas ut enbart på grund av arbetsförhållandena, den blivande mamman anses inte vara sjuk. I de fall någon sjukdom är orsaken till att arbetet inte kan utföras under graviditet är sjukskrivning aktuellt. Arbetsgivaren betalar då sjuklön och efter sjuklöneperiodens slut betalar Försäkringskassan sjukpenning till den blivande mamman.

Avtal

Löneavdrag vid ledighet med graviditetspenning görs enligt det kollektivavtal, som arbetsgivaren är bunden av. På företag som har kollektivavtal för tjänstemän och även många företag som ej är kollektivavtalsbundna, gör man vanligen avdrag från månadslönen, enligt följande:

Om ledighetsperioden omfattar högst fem arbetsdagar görs avdrag per arbetsdag

graviditet-01

tal inom parentes användes vid 6-dagarsvecka alternativt

graviditet-02

Om ledighetsperioden omfattar fler än fem arbetsdagar görs avdrag för varje kalenderdag i ledighetsperioden.

graviditet-03

Kalenderdagsavdrag innebär att avdrag görs för varje dag i ledighetsperioden, alltså helgdagar, lediga dagar osv. Ledigheten får dock inte påbörjas eller avslutas på en för den anställde arbetsfri söndag eller helgdag. I vissa kollektivavtal har den här regeln utökats till att gälla även arbetsfri lördag. Julafton, nyårsafton och midsommarafton jämställs i det här avseendet med lördag.

Vid ledighet del av dag görs frånvaroavdrag per timme. Storleken på avdraget är beroende av veckoarbetstiden, vid 40-timmarsvecka görs avdrag med

graviditet-04

Vid deltidsanställning måste månadslönen räknas om till heltidslön.

Omräkningen förutsätter då att vi känner till den anställdes sysselsättningsgrad, d.v.s. arbetstiden uttryckt i procent.

Exempel

En anställd arbetar deltid 30 timmar per vecka. Ordinarie arbetstid för heltidsanställda vid företaget är 40 timmar.

graviditet-05

Omräkning till heltidsmånadslön

graviditet-06

Exempel

Lön för 30 timmars arbetstid per vecka

graviditet-07

För deltidsanställd som arbetar endast en del av veckans dagar, s.k. intermittent deltidsarbete, görs frånvaroavdrag per arbetsdag oavsett hur lång ledighetsperioden är. Avdraget räknas ut på följande sätt:

graviditet-08

Tal inom parentes används vid 6-dagarsvecka.

Exempel

En anställd arbetar måndag-onsdag varje vecka och har 12 000 kronor i månadslön. Vid tjänstledighet ska avdrag göras enligt följande

graviditet-09

Om ledigheten omfattar en hel månad görs avdrag med hela månadslönen.

Inom andra kollektivavtalsområden, t.ex. Svensk Handel, görs frånvaroavdrag per arbetsdag oavsett hur lång ledighetsperioden är,

graviditet-10

Vid frånvaro del av dag

graviditet-11

Semesterlönegrundande tid

Ledighet med graviditetspenning är semesterlönegrundande och underlag för beräkning av betalda semesterdagar under den tid graviditetspenning betalas ut, maximalt 50 kalenderdagar.

Beskattning

Tjänstledighetsavdrag görs från den anställdes bruttolön och medför ett lägre underlag för beräkning av preliminärskatt och ett lägre underlag för beräkning av arbetsgivaravgift.