EU är en förkortning av den Europeiska Unionen som är en beteckning för det samarbete som de 27 medlemsländerna har kommit överens om.
I princip utgör EU:s momsområde de 27 olika medlemsstaternas territorium förutom vissa områden som t.ex. Åland som har undantagits från de gemensamma reglerna, se vidare ordet EU. Ett av EU:s viktigaste mål är att det ska råda fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital på den s.k. inre marknaden. En förutsättning för detta mål är att undanröja handelshinder och skatteskillnader mellan EU-länderna. Gemensamma regler för moms finns för att förhindra att momsen används som ett konkurrensmedel. Det är enbart handel till och från länder eller områden utanför EU som är export eller import. Handel inom EU kallas i stället EU-handel eller unionsintern handel.
För att underlätta momsen för företag och andra beskattningsbara personer finns inom EU ett system där köpare med VAT-nummer redovisar förvärvsmoms för inköp av varor och tjänster inom EU (se förvärvsmoms). Begreppet ”EU-moms” används vanligtvis när någon menar att förvärvsbeskattning ska ske hos köparen. Tätt förknippat med EU-moms och handeln inom EU är därför det s.k. VAT-numret, dvs. momsregistreringsnumret. VAT-numret fungerar som ett körkort och måste användas vid handel inom EU (se VAT-nummer).
Vid internationell handel med varor och tjänster kan det vara komplicerat att reda ut vilket land som har rätt att beskatta transaktionen. Regelverket inom EU har lappats och lagats i omgångar då konkurrens såväl mellan EU-länder som med länder utanför EU (tredje land) medfört förändrade regler avseende varor, tjänster och handel via plattformar (e-handel).
Det finns olika ord i Rätt Moms där reglerna om beskattningsland återfinns. I tabellen nedan återfinns dessa sökord.
EU - handel med varor EU-reservregeln EU-vara till kund med VAT-nummer EU-vara till kund utan VAT-nummer EU-vara till privatperson EU-överföring av vara | EU och tredje land - e-handel med varor/tjänster digital handel distansförsäljning e-handel särskilda ordningar |
EU och tredje land - handel med tjänster tjänstebeskattning | Tredje land - handel med varor export import |