Definition

Konstnärliga verk kan indelas i musikaliska verk, sceniska verk, filmverk och konstverk. Konstverk indelas enligt upphovsrättslagen därefter i bildkonstverk, byggnadskonst och brukskonst. Skatteverket förtydligar reglerna i Rättslig vägledning.

Byggnadskonst

Byggnadskonst utgör ritningar, hela byggnader, byggnadsdetaljer, skeppsbyggen, brobyggen och trädgårdsarkitektur. Ritningar är i allmänhet skyddade medan byggnader sällan är föremål för upphovsrättsligt skydd. Skyddet kan i sådant fall omfatta hel byggnad men kan även avse viss del därav.

Brukskonst

Till brukskonst hänförs produkter som utformats för att ha en praktisk funktion t.ex. glas, porslin, möbler, keramik, armatur, mattor, textilier, tapetmönster, bilar och telefoner. Det är den konstnärliga utformningen av produkten som ibland kan erhålla skydd.

Bildkonst

Enligt förarbetena till upphovsrättslagen är bildkonst en framställning där bilden, som för åskådaren är synligt i två eller tre dimensioner, utgör framställningens egentliga syfte. Det får inte ingå ett nyttosyfte som i arkitektur eller annan nyttokonst. Med bildkonst avses bl.a. målningar, teckningar, originallitografier, originaletsningar, grafik, originalskulpturer och textil bildkonst som gobelänger och liknande.

Lagrum

10 kap. 30-31 §§, 9 kap. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

1 kap. 2 a §, 1 kap. 2 b §, 7 kap. 1 § mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Beskattning

Ett skattskyldigt företag ska undersöka vilken skattesats som gäller för transaktionen. Man brukar säga att kulturmomsen är 6 %. Sanningen är att kulturområdet omfattas av en stor mängd olika momsregler och skattesatser. Transaktioner avseende konstverk kan omfattas av olikaskattesatser (0, 6, 12 eller 25 %), omfattas av s.k. vinstmarginalbeskattning och dessutom finns även s.k. frivillig beskattning vid försäljning av konstverk. Beskattningen av konstverk inom kulturområdet kan sammanfattas på följande sätt.

Kulturtjänst

Moms

Skattesats

1

Upplåtelse eller överlåtelse av upphovsrättigheter avseende konstnärliga verk t.ex. royalty avseende bildkonstverk.

Ja

6 %

2

Momsfri försäljning av upphovsmans eller dennes dödsbos konstverk, om beskattningsunderlaget inte uppgår till 300 000 kr för beskattningsåret.

Nej

3

Frivillig beskattning vid försäljning av ovanstående konstverk innan gränsbeloppet 300 000 kr är uppnått.

Ja

12 %

4

Momspliktig försäljning av konstverk, skattesats 12 %, när beskattningsunderlaget uppgår till 300 000 kr för beskattningsåret.

Ja

12 %

5

Momspliktig försäljning av konstverk, skattesats 25 %, när försäljning sker i bolagsform.

Ja

25 %

6

Import av konstverk.

Ja

12 %

7

Momspliktig försäljning av begagnade konstverk enligt s.k. vinstmarginalbeskattning.

Ja

VMB

8

Förmedling av konstverk.

Ja

25 %

1. Överlåtelse eller upplåtelse av upphovsrättighet till ett konstverk

Bildkonstverk

Överlåtelse eller upplåtelse av rättigheten till ett bildkonstverk omfattas av skattesatsen 6 %. I dessa fall är det själva upphovsrätten som överlåts eller upplåts och inte själva konstverket i sig. Ett exempel är när en konstnär upplåter rätten att reproducera ett konstverk till ett tryckeri för produktion av vykort.

Byggnadskonst

Skatteverket har uttalat att ett tillhandahållande av byggnadskonstverk, dvs. byggnaden som sådan, normalt inte innebär någon överlåtelse av en rättighet. Detta uttalande bör därför innebära att en sådan överlåtelse ses som en fastighetstjänst. Försäljning och uthyrning av fastighet är normalt momsfri, uthyrning av fastighet kan under vissa omständigheter omfattas av s.k. frivillig beskattning vid lokaluthyrning. Skatteverket har uttalat att försäljningar av ritningar eller andra tjänster avseende en fastighet normalt inte är en rättighetsupplåtelser även om de utmynnar i vad som utgör byggnadskonst. Detta uttalande innebär därför att sådana tjänster beskattas med 25 % moms om Sverige är beskattningsland enligt beskrivningen nedan.

Brukskonst

Vid försäljning av brukskonst är det viktigt att avgöra om överlåtelsen innebär rätten att tillverka föremålet eller försäljning av föremålet. I det första fallet beskattas transaktionen efter skattesatsen 6 %, medan det andra fallet innebär en beskattning till skattesatsen 25 %.

2. Momsfri försäljning av konstverk

Försäljning av konstverk som ägs av upphovsmannen eller dennes dödsbo är momsfri om beskattningsunderlagen för beskattningsåret inte uppgår till 300 000 kronor exklusive moms (d.v.s. beskattningsunderlag 300 000 + moms 36 000).

Om denna gräns för betalningsskyldighet överskrids medför detta att all beskattningsbara transaktioner ska beskattas, beloppsgränsen utgör inte ett fribelopp.

Observera att en konstnär som säljer sina konstverk i bolag (handelsbolag, kommanditbolag eller aktiebolag) inte omfattas av denna regel. Rättspraxis har fastställt att ”upphovsman” kan endast en fysisk person vara. Därför kan försäljning genom ett bolag inte omfattas av momsfriheten.

3. Frivillig beskattning vid försäljning av konstverk

Enligt ovan framgår att försäljning av konstverk som ägs av upphovsmannen eller dennes dödsbo är momsfri om beskattningsunderlagen för beskattningsåret inte uppgår till 300 000 kronor exklusive moms. Det finns möjlighet att genom ansökan hos Skatteverket, omfattas av frivillig beskattning redan innan denna omsättningsgräns uppnåtts. Skatteverkets beslut gäller från dagen för beslutet eller från den tidpunkt som den betalningsskyldige begär och till utgången av andra året efter året för beslutet. Detta kan exempelvis vara intressant med hänsyn till avdragsrätten då momsfria transaktioner normalt inte medför avdrag för ingående moms.

4. Momspliktig försäljning av konstverk, skattesats 12 %

Försäljning av konstverk som ägs av upphovsmannen eller dennes dödsbo är momspliktig till skattesatsen 12 % om beskattningsunderlagen för beskattningsåret uppgår till 300 000 kronor exklusive moms. Som nämnts ovan omfattas inte en konstnär som säljer sina konstverk i bolag (handelsbolag, kommanditbolag eller aktiebolag) av denna regel. Rättspraxis har fastställt att ”upphovsman” kan endast en fysisk person vara. Därför kan inte försäljning genom ett bolag omfattas av vare sig momsfrihet eller skattesatsen 12 % utan i stället beskattas försäljningen med 25 %. Detta föreslås bli förändrat från 2025. I en promemoria (Fi2023/02694) förslås att 12 % ska tillämpas vid all försäljning av konstverk.

5. Momspliktig försäljning av konstverk, skattesats 25 %

Försäljning av konstverk genom bolag (handelsbolag, kommanditbolag eller aktiebolag) kan inte omfattas av momsfrihet eller av skattesatsen 12 % vilket omnämnts ovan. Därför ska skattesatsen 25 % tillämpas. Som anges ovan så föreslås en förändring från 2025. I en promemoria (Fi2023/02694) förslås att 12 % ska tillämpas vid all försäljning av konstverk.

6. Import av konstverk

Moms tas ut med 12 % vid import av konstverk, samlarföremål och antikviteter, dvs. inköp från ett land utanför EU. Vid import finns ingen beloppsgräns vad gäller beskattningen och inte heller påverkar om importen görs av en fysisk person eller ett bolag. Det är Tullverket som gör bedömningen om en vara ska klassificeras som konstverk, samlarföremål eller antikvitet.

7. Momspliktig försäljning av konstverk enligt s.k. vinstmarginalbeskattning (vmb)

För handel med begagnade varor finns ett system med vinstmarginalbeskattning (s.k. vmb). Anledningen är att återförsäljare av begagnade varor ofta gör inköp från privatpersoner som inte är betalningsskyldiga till moms och därför finns ingen debiterad moms på en faktura när privatpersonen säljer till återförsäljaren. I och med att ingen moms finns debiterad i en faktura så finns ingen möjlighet för återförsäljaren att göra avdrag för ingående moms. När privatperson däremot köpte varan fick denne i normalfallet betala moms, så man kan säga att det finns en inbyggd moms i varan som ingen part har kunnat dra av. Utan särskilda regler om vinstmarginalbeskattning kommer varan eller tjänsten delvis ha beskattats dubbelt. Av detta skäl har systemet med att endast beskatta marginalen vid försäljning av begagnade varor uppkommit. För att tillämpa reglerna om vinstmarginalbeskattning krävs följande. Det ska vara fråga om:

  • en betalningsskyldig återförsäljare som säljer

  • begagnade varor, konstverk, samlarföremål och antikviteter som

  • levererats till en återförsäljare inom EU.

Den skattskyldige återförsäljarens vinstmarginal utgör beskattningsunderlaget. Beskattningsunderlaget är vinstmarginalen minskad med momsen på vinstmarginalen. Vid en skattesats på 25 % uppgår beskattningsunderlaget till 80 % av skillnaden mellan försäljningssumman och inköpssumman för den sålda varan. Vinstmarginalen kan vidare beräknas enligt två olika principer, antingen enligt normal marginalbeskattning eller enligt förenklad marginalbeskattning. I en promemoria (Fi2023/02694) förslås att vinstmarginalbeskattning inte får tillämpas av återförsäljare när inköpet gjorts med reducerad skattesats. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Se vidare ordet begagnade varor.

8. Förmedling av konstverk och droit de suite

Rättslig prövning har fastställt att vid ett galleris förmedling av konstverk i eget namn ska hela försäljningssumman beskattas med 25 %.

Vidare finns en rätt till ersättning för en konstnär när dennes konstverk säljs vidare, denna ersättning kallas ”droit de suite”. Upphovsmannen har även rätt till ersättning när försäljningen förmedlas av en beskattningsbar person i dennes yrkesmässiga verksamhet. Rättslig prövning har lett fram till att ersättning för droit de suite ska ingå i säljarens eller förmedlarens beskattningsunderlag i de fall försäljningen av konstverket sker genom en förmedlare (t.ex. ett auktionsföretag). Den rättsliga prövningen fastslog att ersättning avseende droit de suite ska ingå i beskattningsunderlaget för konstverket och inte i beskattningsunderlaget för en tillhandahållen förmedlingstjänst. Detta medförde att ett auktionsbolag inte ansågs skattskyldigt till moms för ersättning avseende droit de suite.

I det aktuella fallet förmedlande auktionsföretaget inte i eget namn.

Beskattningsland

Förutom ovanstående regler om momsfrihet, momsplikt och skattesats måste en säljare av konstverk även kontrollera vilket land som har rätt att beskatta transaktionen. För att kunna avgöra vilket land som får beskatta en transaktion finns regler om beskattningsland inom EU.

I praktiken medför dessa principer en mängd olika beskattningsregler framförallt i följande situationer:

  • försäljning och inköp av tjänster (tjänstebeskattning)

  • försäljning av varor till privatpersoner (EU-vara till privatperson)

  • försäljning och inköp av varor till företag med VAT-nummer (EU-vara till kund med VAT-nummer)

  • försäljning av varor till företag utan VAT-nummer (EU-vara till kund utan VAT-nummer)

  • vinstmarginalbeskattad försäljning (begagnade varor).

Kommentar

Redogörelsen ovan visar på att uttrycket ”kulturmoms 6 %” är mycket vilseledande. Vad gäller konstverk finns en mängd regler och rättsfall att beakta vars resultat blir allt annat än en skattesats på 6 %.