Definition

När arbetsgivaren tillhandahåller en anställd fritt drivmedel.

Lagrum

10 kap. 10 § och 61 kap. 10 § IL

Kommentar

För den som har förmånsbil ska drivmedelsförmånen värderas till marknadsvärdet inkl. moms multiplicerat med 1,2 för den privata körningen. Det uppräknade värdet utgör underlag för skatteavdrag medan marknadsvärdet utgör underlag för arbetsgivaravgifter.

Regeln gäller normalt även el och andra miljövänliga drivmedel. Får en anställd ladda bilen på arbetsgivarens bekostnad ska förmånen för den privata körningen då beräknas till 120 % av marknadsvärdet av elförbrukningen. Skatteverket anser att man som marknadsvärde i dessa fall kan använda den genomsnittliga kostnaden för laddning i den anställdes privatbostad. Riksdagen har dock beslutat att förmån av fri laddel på arbetsplatsen ska vara skattefritt mellan den 1 juli 2023 och den 30 juni 2026. Skattefriheten gäller även för lätt lastbil, motorcykel, moped och cykel.

För den som kör med egen bil och har drivmedelsförmån värderas förmånen till marknadsvärdet inkl. moms.

Drivmedelsförmånen påförs månaden efter det att den anställda fått förmånen. Det vanligaste är att man proportionerar drivmedelskostnaden i fakturan utifrån den privata körsträckan i förhållande till den totala körsträckan. För hybridbilar ska proportionering även ske för de olika drivmedlen.

Den som har bilförmån presumeras också ha en drivmedelsförmån om arbetsgivaren står för drivmedlet. För att undvika att bli beskattad för drivmedelsförmån måste de anställda kunna visa, t.ex. med en noggrant förd körjournal, att privat körning inte förekommit.

För enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag beräknas drivmedelsförmånen på samma sätt som för anställda och påförs i inkomstdeklarationen. Det innebär att egenavgifter betalas på det uppräknade värdet om drivmedelsförmånen avser en förmånsbil.

Deklaration

Värdet av bilförmån redovisas i ruta R3 i NE-blanketten och i ruta 4 i N3A-blanketten.

Rättspraxis

RÅ 2010 ref. 30

Den som har bilförmån presumeras också ha en drivmedelsförmån när arbetsgivaren bekostar drivmedlet.