Definition

Förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt.

Lagrum

13 kap. 1 § IL

Kommentar

Inkomst av näringsverksamhet är ett av tre inkomstslag. De övriga är inkomst av tjänst och inkomst av kapital.

Med näringsverksamhet avses förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt. Dessa tre kriterier avgränsar näringsverksamhet mot de andra inkomstslagen.

En förvärvsverksamhet drivs med vinstsyfte. Om verksamheten drivs utan vinstsyfte anses verksamheten som hobby, vilket är hänförligt till inkomst av tjänst. Vinstsyftet är alltså en avgränsning mot hobby.

För att en verksamhet ska bedömas som yrkesmässig krävs att den har en viss omfattning och drivs varaktigt. Kravet på yrkesmässighet utgör avgränsning mot inkomstslaget kapital.

Kravet på självständighet är en avgränsning mot inkomstslaget tjänst. Här görs en helhetsbedömning i det enskilda fallet. Kriterier som har betydelse för bedömningen är antalet uppdragsgivare, vem som står för arbetsredskap, hur fakturering sker och om uppdragstagaren kan sätta någon annan i sitt ställe.

Vidare ska det vid bedömningen särskilt beaktas vad som avtalats med uppdragsgivaren, i vilken omfattning uppdragstagaren är beroende av uppdragsgivaren och i vilken omfattning uppdragstagaren är inordnad i dennes verksamhet.

Avgränsningen mot andra inkomstslag kan ibland vara komplicerad. Den blir dock bara aktuell för fysiska personer, då juridiska personer endast kan ha inkomst av näringsverksamhet.

Innehav av näringsfastighet, näringsbostadsrätt och avverkningsrätt till skog räknas alltid som näringsverksamhet.

För juridiska personer, inräknat handelsbolag, räknas även inkomster och utgifter pga. tillgångar och skulder eller i form av kapitalvinster och kapitalförluster till inkomstslaget näringsverksamhet. För fysiska personer som är delägare i handelsbolag räknas dock kapitalvinster och kapitalförluster på näringsfastigheter och näringsbostadsrätter till inkomstslaget kapital. Förbjudna lån till ett handelsbolag beskattas i inkomstslaget tjänst hos delägare som är fysiska personer.

Brottslig verksamhet

Brottslig verksamhet har i praxis ansetts utgöra skattepliktig förvärvsverksamhet endast i de fall den har bedrivits som en del av en i övrigt legal verksamhet. I vissa fall finns det straffsanktionerade tillståndskrav för att bedriva en viss verksamhet, t.ex. körskola eller taxirörelse. Om verksamheten är olaglig pga. att näringsidkaren saknar erforderliga tillstånd så medför det - enligt Skatteverket - inte att verksamheten inte är skattepliktig. Det gäller oavsett om den bedrivs i samband med en legal verksamhet eller inte (ställningstagande 071107, dnr: 131 662996-07/111).

Deklaration

Enskilda näringsidkare deklarerar inkomst av näringsverksamhet på blankett NE och fysiska personer som är delägare i handelsbolag på blankett N3A. För aktiebolag används blankett INK2 och handelsbolag lämnar blankett 4.

Rättspraxis

RÅ 2001 ref. 25

Verksamhet som avbytare inom jordbruket ansågs utgöra näringsverksamhet.

RÅ 2005 ref. 14

Taxirörelse som bedrevs utan erforderliga tillstånd ansågs skattepliktig som inkomst av näringsverksamhet.

HFD 2023 ref. 18

Inkomst av bed and breakfast-verksamhet som bedrivs i en privatbostadsfastighet räknas inte som inkomst av näringsverksamhet (utan som inkomst av kapital).

SRN 2021-07-01, dnr: 22-21/D (ej överklagat)

Kravet på självständighet har ansetts uppfyllt när en anställd övergår till att bedriva verksamhet i ett eget aktiebolag.