Definition

Om flera delägare, eller deras närstående, är eller har varit verksamma i betydande omfattning i företaget under något av de fem föregående beskattningsåren ska de ses som en enda delägare.

Lagrum

57 kap. 3 § IL

Kommentar

Regeln syftar till att företag som drivs gemensamt av många delägare som arbetar i företaget ska behandlas som fåmansföretag. Det utvidgade fåmansföretagsbegreppet träffar främst konsultföretag, advokat- och revisionsbyråer m.fl., men kan även träffa företag som bedriver andra typer av verksamheter.

Det utvidgade fåmansföretagsbegreppet träffar även de fall där delägarna varit verksamma i ett av företaget ägt fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag.

Begreppet omfattar även ägare som varit verksamma i ett företag som helt eller delvis, direkt eller indirekt, äger det företag som prövningen avser. Ägaren kan även ha varit verksam i ett annat fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag som helt eller delvis, direkt eller indirekt, ägs av ”ägarbolaget” till det företag som prövningen avser.

För att undvika kringgåenden av 3:12-reglerna har det utvidgade fåmansföretagsbegreppet kompletterats. Vid bedömningen av om ett företag är ett fåmansföretag ska en fysisk person som är delägare och verksam i betydande omfattning i företaget, och samtidigt har ett bestämmande inflytande över en stiftelse som äger andelar i företaget, anses äga den juridiska personens andelar i det prövade företaget. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2022 och tillämpas första gången för beskattningsår som börjar efter den 31 december 2021.

Rättspraxis

RÅ 1993 ref. 99

Ett tjänsteföretag som ägdes av 150 särskilt kvalificerade yrkesverksamma personer ansågs vara ett fåmansföretag.

RÅ 2010 ref. 102

Industriell verksamhet som bedrevs gemensamt i en ekonomisk förening ansågs vara ett fåmansföretag.

HFD 2017 ref. 1

Delägare som är verksamma i moderbolaget eller ett systerbolag ska inte räknas in i den krets av delägare som ska ses som en enda delägare.