Redovisa Rätt 2021 – Eva Törning
Fastighetsförsäkringar
Genom försäkringar kan företaget skydda sig ekonomiskt mot t.ex. brand och andra skador som kan drabba företagets fastighet. En förutsättning för att försäkringspremien ska vara skattemässigt avdragsgill är att fastigheten ägs av företaget, t.ex. ett aktiebolag, ekonomisk förening eller ett handelsbolag. I en enskild näringsverksamhet krävs att ägarens fastighet helt eller till övervägande del används i rörelsen.
Fastighetsförsäkringar är inte momsbelagda, försäkringar.
Löpande bokföring
Erlagda försäkringspremier avseende fastigheten debiteras konto 5192 Fastighetsförsäkringspremier.
Om företaget har en kombinerad försäkring som både omfattar fastigheten och rörelsen ska kostnaderna fördelas. Den del av försäkringspremien som avser rörelsen debiteras konto 6310 Företagsförsäkringar.
Om näringsverksamheten bedrivs i ägarens egen bostadsfastighet, vilken endast delvis används i rörelsen, utgör försäkringspremien en rent privat kostnad, privata bostadsutgifter.
Bokslut
Eftersom försäkringspremierna betalas i förskott kan i bokslutet den del av premien som avser perioden efter balansdagen behöva redovisas som en interimsfordran. Den del av försäkringspremien som belöper på det kommande räkenskapsåret krediteras konto 5192 Fastighetsförsäkringspremier och debiteras konto 1730 Förutbetalda försäkringspremier, alternativt konto 1790 Övriga förutbetalda kostnader och upplupna intäkter. Återföringen av interimstransaktionerna i det nya räkenskapsårets bokföring kan ske genom att samma konton bokförs omvänt.
K2-regler
Enligt punkt 2.4 behöver inte utgifter som understiger 5 000 kronor periodiseras. Företag behöver inte enligt punkt 7.9 periodisera återkommande utgifter. Huvudregeln är dock att utgifter periodiseras.
K-årsboklsut
K ÅB baseras på K2-regelverket och reglerna är lika. Eftersom K ÅB har ett val mellan att följa regelverket i sin helhet eller om reglerna i kapitel 2-16 eller 18 i K ÅB innebär begränsningar för företaget vid tillämpning av de bestämmelser i ÅRL som anges i 6 kap. 4 § andra stycket BFL, får företaget tillämpa reglerna i K3, vilket innebär att reglerna i K3 avseende detta ord ska följas. Dock är det värt att notera att det finns specialregler för de olika associationsformerna om företaget väljer att följa K ÅB. Se K-årsbokslut.
Enligt punkt 2.4 behöver inte utgifter som understiger 5 000 kronor periodiseras. Företag behöver inte enligt punkt 6.9 periodisera återkommande utgifter. Huvudregeln är dock att utgifter periodiseras.
K1-regler
I det förenklade årsbokslutet behöver inte förskott periodiseras om de uppgår till maximalt 5 000 kr.