Avtalslagen, eller lagen (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område, AvtL, reglerar förutom avtal även fullmakter. En fullmakt innebär en rätt att företräda en annan person - fullmaktsgivaren eller huvudmannen - med bindande verkan för denne. Fullmakten kan vara skriftlig eller muntlig. Vid fastighetsaffärer måste den vara skriftlig. En fullmakt som ger rätt att företräda en juridisk person måste vara utfärdad av firmatecknaren. Den som i kraft av fullmakten - fullmäktigen - binder sin huvudman genom ett avtal med tredje man blir däremot inte själv bunden av detta; han är inte avtalspart.

Av fullmakten bör det klart framgå vad den går ut på och inom vilka gränser fullmäktigen har rätt att agera på huvudmannens vägnar, t.ex. rätt att sälja huvudmannens bil. Detta kallas för fullmäktigens behörighet. De ytterligare instruktioner som huvudmannen ger fullmäktigen, t.ex. lägsta försäljningspris 60 000 kr - utgör dennes befogenhet. Om fullmäktigen håller sig inom gränserna för sin behörighet, dvs. säljer bilen, men överskrider sin befogenhet, t.ex. säljer den för 50 000 kr, gäller ändå det ingångna avtalet mellan huvudmannen och tredje man under förutsättning att tredje man är i god tro, dvs. varken insett eller haft anledning att misstänka att fullmäktigen överskridit sin befogenhet. En fullmakt upphör då den rivs eller återkallas av huvudmannen.

En s.k. prokura är en allmän handelsfullmakt som registrerats hos Bolagsverket och som ger behörighet för fullmäktigen - prokuristen - att företräda en näringsidkare i allt som gäller dennes löpande verksamhet och att vara firmatecknare. Fullmakten upphör genom avregistrering.

En s.k. ställningsfullmakt innebär rätt för en anställd att agera å sin arbetsgivares vägnar utan någon uttrycklig fullmakt, t.ex. beställa varor till butiken, och den upphör när den anställde slutar.