FAR arbetar med ett remissvar på ett utredningsförslag om ändrad beskattning av aktieutdelningar som betalas till utländska ägare. Det är ägare som investerat i Sverige, både privatpersoner och bolag. Revisorer, redovisningskonsulter och skattejurister ska kontrollera att rätt skatt betalats på utdelningen innan pengarna lämnar Sverige.

Hur svårt ska det behöva vara?

Inom svenska koncerner, liksom inom EU, är utdelningar på så kallade näringsbetingade aktier skattefria. För att främja investeringar har länder därtill kommit överens om att i vissa situationer sänka den så kallade källskatten på utdelningar, vilken annars är 30 procent.

Dagens svenska lag om källskatt är både gammaldags och svårtillämpad. Många menar att den läcker som ett såll och därmed underlättar aggressiv skatteplanering. En översyn påbörjades därför av Skatteverkets tidigare generaldirektör Ingemar Hansson. Vid hans bortgång tog andra över.

Det förslag som FAR nu lämnar synpunkter på är lite ”ur askan i elden”. Den stora bristen i utredningen är att bedömningen ska göras utifrån nya begrepp så som ”utdelningsberättigad som har rätt till utdelningen”. Vem är det och hur ska det stämmas av? Lagstiftaren måste i klartext tala om hur den bedömningen ska göras i olika lägen. Det som spökar är innebörden i det internationella begreppet beneficial owner och ambitionen att begränsa internationellt skatteundandragande.

Fine! Jag köper det! Men tala tydligt om för oss tillämpare vilka som avses! Bakläxa! Återstår för Finansdepartementet att förtydliga!

Hans Peter Larsson, skatteansvarig och Auktoriserad Skatterådgivare FAR