I ljuset av att vi inte sett slutet på hemarbetet är det viktigt att arbetsgivaren skapar tydliga rutiner och en god arbetsmiljö som, trots att kollegorna inte är i rummet bredvid, innebär social trivsel.

Även vid hemarbete är det arbetsgivaren som är formellt ansvarig för att arbetstidslagen följs. Naturligt är det svårare att säkerställa att arbetet avslutas efter arbetsdagens slut, likaså att arbetet påbörjas vid arbetsdagens början. Det kan därför vara en god idé att som arbetsgivare ta fram förslag på, och kommunicera med de anställda, rutiner i form av till exempel klockslag för när arbetsdagen (även vid hemarbete) ska börja, och när den ska sluta. Det som kan kännas som självklart under normala förhållanden måste ibland tydliggöras när normala arbetsmönster förändras.

I arbetsgivarens arbetsmiljöansvar för att förebygga ohälsa och skador på arbetsplatsen ligger att denne är skyldig att tillförsäkra sina arbetstagare en god arbetsmiljö. Det är lätt att glömma bort när arbetsplatsen plötsligt är den anställdes eget hem. Arbetsgivare bör ställa den konkreta frågan till sina arbetstagare hur de upplever sin arbetshemmiljö.

För att möjliggöra för arbetsgivaren att fullgöra sitt ansvar är arbetstagaren skyldig att rapportera eventuella risker med att arbeta i sin hemmiljö. Det kan vara bra att medvetandegöra arbetstagaren på detta medverkansansvar. Att dokumentera de svar arbetstagaren ger, är alltid ett bra sätt för att senare kunna följa upp.

Anneli Lönnborg verksam vid Advokatfirman Fylgia.