Här svarar Resultats experter på dina frågor om skatt, redovisning, arbetsrätt och annat som rör ditt företagande. Mejla din fråga till experterna@far.se.

Leverantör utan F-skatt?

Vår leverantör saknar F-skatt! Vad gör vi?

Bra att ni har rutiner för att upptäcka detta. Det skulle kunna påverka ert företag negativt. När ert företag anlitar ett aktiebolag utan F-skatt så är ni nämligen bland annat skyldiga att hålla inne 30 procent av underlaget (tjänsternas värde exklusive moms) då leverantören inte kan anses betrodda att redovisa sin skatt själv. Observera att detta alltså normalt bara gäller vid köp av tjänster och inte varor. Skattebeloppet ska deklareras i er skattedeklaration för skatt (AGI). Som mottagare anges leverantörens namn och organisationsnummer. Beloppet betalas in av er med övriga källskatter och tillgodoförs sedan leverantörens skattetillgodohavande via er. Resterande belopp (70 procent) betalas ut av er till leverantören. I vissa fall kan det även vara aktuellt för er att redovisa leverantörens arbetsgivaravgifter, så ta alltid hjälp för att inte riskera att missa något.

Svar: Kim Lavin

Räcker det att säga att det är en provanställning?

Vi anställde nyligen en ny medarbetare på företaget. På intervjun var vi tydliga med att anställningen skulle inledas med en provanställning på sex månader. När vi nu under prövotiden ville avsluta provanställningen uppgav medarbetaren att hen inte alls var provanställd, utan tillsvidareanställd redan från början. När vi tittade på anställningskontraktet står det förvisso ingenting om provanställning men vi har varit tydliga i kommunikationen med medarbetaren innan vi anställde hen att vi alltid tillämpar provanställning.

Huvudregeln är att en anställning gäller tills vidare. Den som påstår att en provanställning ingåtts, och således inte en tillsvidareanställning, har bevisbördan för påståendet. Det vill säga det är ni som arbetsgivare i detta fall som har bevisbördan för att medarbetaren förstått att anställningsformen varit en provanställning. Eftersom det inte står något på anställningskontraktet om att anställningen är en provanställning måste ni på annat sätt kunna styrka att medarbetaren varit införstådd med att anställningen inletts med en prövotid. Till exempel genom att det i annonsen står att anställningen inleds med en provanställning. I annat fall gäller vad som står i anställningskontraktet.

Svar: Anneli Lönnborg

Kan jag vila mitt företag?

Har en enskild firma och behöver lägga den vilande för att söka a-kassa, hur gör jag?

Det går inte att anmäla sitt företag vilande till Skatteverket då begreppet ”vilande” inte finns i skatterättslig mening. Det du kan göra är att pausa din verksamhet genom att inte bedriva någon som helst verksamhet, det vill säga – du får inte sälja eller köpa något alls och inte heller ta några kostnader för att till exempel marknadsföra eller utveckla ditt företag. Det du bör tänka på är att denna paus inte kan vara hur lång som helst för då kommer Skatteverket att tolka verksamheten som avslutad och det kan få skattemässiga konsekvenser. Du behöver också tänka på att fortsätta lämna in moms och arbetsgivardeklarationer som vanligt.

Svar: Petra Örjegren

Hur värdera företaget?

Vi har fått ett bud på vårt företag, men vet inte om det är rimligt. Vad är företaget värt?

Spännande! Det finns många olika sätt att värdera företag. I slutändan handlar det om vad köpare och säljare kommer överens om då ett företag till exempel kan ha ett värde för en köpare och ett helt annat värde för en annan köpare. Det är dock en bra början att inleda diskussionen utifrån ett värderingsintervall där ett grundbelopp sätts med en substansvärdering (justerat eget kapital + övervärden och med avdrag för eventuell uppskjuten skatt) och kompletteras med en lämplig multipel på avkastning från verksamheten. Vanligast i lite större transaktioner, och den metod som ger det mest exakta värdet på bolaget, är en kassaflödesvärdering men den kräver vanligen betydligt mer av den som utför värderingen.

Svar: Kim Lavin

Förändringar runt friskvårdsbidrag?

Jag har en anställd som nu efter semestern menar att friskvårdsbidraget i höst kan användas till en massa kul och nyttiga aktiviteter, utan att det blir förmånsbeskattning. Stämmer det och vad är nytt?

Du har en vaken anställd! Det stämmer. Det är Högsta förvaltningsdomstolen som i somras kom med två domar. Efter dem så utökade Skatteverket sin lista på tillåtna aktiviteter rejält i ett nytt ställningstagande. (Se även artikel på s. 8)

Den viktigaste nyheten är kanske att bidraget nu även kan användas för personliga startavgifter i tävlingar och motionslopp. Även liftkort och hyra av utrustning omfattas nu. Ur listan på nya aktiviteter kan nämnas agility, bergsguide, forsränning, friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion, paintball och sportfiske.

Svar: Hans Peter Larsson