FAR har nyligen gått igenom vilka skattefrågor vi ska fokusera på under året. Varje år utmanar vi oss själva och omprövar kritiskt agendan. En av de frågor som var uppe var förenkling. Svaret kan synas självklart. Men vi landade i vikten av att regler i första hand är tydliga och lätt tillämpbara. Inte nödvändigtvis enkla. Även om detta givetvis är eftersträvansvärt.

Förklaringarna är två. Dels så innebär förenkling ofta i det konkreta fallet ett politiskt ställningstagande. Något måste ändras. En kompromiss eller medelväg sökas. Då minskar precision och träffsäkerhet. Den andra är att det nu är 2020. Vi lever i en värld som påverkas av både EU och ett internationaliserat näringsliv. Många hänsyn ska tas, det är inte så enkelt längre. Som lök på laxen ges även skatteregler allt oftare en styrande funktion. En ”mjukare” styrning än ett förbud. Denna nya roll överskuggar inte sällan den grundläggande funktionen att finansiera gemensamma åtaganden och angelägenheter. Skatter har blivit alltmer politiska och är i dag ett internationellt konkurrensmedel. Företag och regeringar i alla länder vill ha draghjälp av sina skatteregler. Så även i Sverige.

Det är därför så lite hänt under de trettio år som jag nästan dagligen hört ropen om förenkling. Det är helt enkelt, mycket snack och lite verkstad. Förenkling har de facto prioriterats bort. Varje regel, var och en, har sitt eget syfte. Det är helheten som blir så besvärande och kostsam för företag.

Så glöm förenkling? Nej, så enkelt är det inte. Förenkling är en fråga om politik, inte teknik. Vid utformning av nya regler måste frågan på allvar ställas, finns det en enklare reglering? Kan avkall ges på något?

Annars återstår bara tillämpbarheten, tydligheten. Utan den fungerar inte en regel. Då är det bättre att inte ha någon regel. Förenkling?

Hans Peter Larsson, skatteansvarig och Auktoriserad Skattekonsult FAR