I december väntas den nya visselblåsarlagen träda i kraft. Företag med mer än 50 anställda kommer att påverkas.

Hittills har det funnits ett skydd för den som larmar om missförhållanden på arbetsplatsen. Den som slår larm om missförhållanden ska inte riskera att avskedas, till exempel. Men med den nya lagen som väntas träda i kraft i december i år, kommer krav på att arbetsplatsen ska ha en visselblåsarkanal.

Enligt lagförslaget ska visselblåsaren kunna gå via en intern eller en extern kanal. En arbetstagare ska kunna slå larm skriftligen, muntligen eller vid ett fysiskt möte. Det ska finnas behöriga personer eller enheter som fungerar som intern kanal, det kan vara anställda inom företaget eller anlitade konsulter. Kvalificerade konsulter kan erbjuda krypterade rapporteringssystem. Men privata företag med färre än 50 anställda omfattas inte av lagkravet att inrätta visselblåsarkanaler.

Via en extern kanal ska en arbetstagare kunna slå larm till en statlig myndighet som har utsetts av regeringen. Tänkbara externa kanaler som har nämnts är Försäkringskassan och polisen. Enligt lagförslaget ska många fler än i dag kunna larma om misstänkta missförhållanden. Det gäller till exempel arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter, personer som ingår i ett företags förvaltnings- och ledningsorgan och aktieägare som är verksamma i bolaget. Skyddet gäller också för personer som ännu inte har börjat arbeta i en verksamhet, liksom dem som har slutat.

En visselblåsare ska kunna larma via medierna. Men enligt lagförslaget ska visselblåsaren dessförinnan ha larmat externt utan resultat.

Samtidigt finns det undantag från den regeln, om det finns en överhängande eller uppenbar fara för liv, hälsa, säkerhet eller risk för omfattande skada i miljön.

Dessutom: Rätten finns kvar för en anställd att offentliggöra eller meddela uppgifter för publicering i ett grundlagsskyddat medium, till exempel en tidning. Den rätten är skyddad i grundlagen.

Björn Dickson

Färre än 50 anställda

Den nya lagen är tänkt att ersätta den nuvarande visselblåsarlagen. Lagen ska verka olika beroende på hur stort företaget är. Den stora skillnaden gäller när i tid som organisationen behöver ha en visselblåsarkanal på plats.

  • Riksdagen väntas fatta beslut om den nya lagen den 13 oktober.

  • Om riksdagen säger ja träder den nya lagen i kraft den 17 december.

  • Offentlig verksamhet och privata organisationer med fler än 249 anställda har till juli 2022 på sig att få en visselblåsarkanal på plats.

  • De mindre organisationerna med 50–249 anställda behöver ha en lösning på plats i december 2023.

  • Privata företag med färre än 50 anställda behöver inte inrätta visselblåsarkanaler. Men också visselblåsare inom företag med färre än 50 anställda kommer att få ett ökat skydd med den nya lagen.

Källor: KPMG och regeringen