Livförsäkringsföretag och tjänstepensionsföretag är speciella på så sätt att olika delar av ett och samma bolags verksamhet kan beskattas enligt helt skilda regelverk; med avkastningsskatt respektive inkomstskatt. Detta kan ge upphov till tillämpningsproblem exempelvis vad gäller reglerna om koncernbidrag. I artikeln diskuteras detta varvid även kravet på värdeöverföring i koncernbidragsreglerna belyses ur olika aspekter.

1 Inledning

Livförsäkringsföretag och tjänstepensionsföretag beskattas normalt till helt övervägande del med avkastningsskatt. Dock kan en relativt sett mindre del av verksamheten beskattas med inkomstskatt. I en och samma juridiska person (skattesubjekt) tillämpas i ett sådant fall två olika skattesystem på olika delar av verksamheten. Beskattningen av livförsäkringsföretag och tjänstepensionsföretag är på så sätt unik, vilket kan föranleda tillämpningsproblem. Fenomenet kan liknas vid det äldre systemet med flera förvärvskällor som beskattades enligt olika regler i ett och samma bolag. Mot denna bakgrund kan det ibland upplevas som svårt att bedöma hur reglerna om koncernbidrag ska tillämpas i koncerner där ett livförsäkringsföretag eller tjänstepensionsföretag är moderföretag. I och med att koncernbidrag förutsätter att en värdeöverföring sker mellan de inblandade företagen uppkommer dessutom frågan hur kravet på värdeöverföring i koncernbidragsreglerna ska bedömas beaktat de strikta regler som gäller för sådana överföringar enligt associations- och rörelsereglerna för livförsäkringsföretag och tjänstepensionsföretag.

Syftet med artikeln är att behandla vilka frågeställningar som kan uppkomma vid lämnandet av koncernbidrag inom koncerner med livförsäkringsföretag och tjänstepensionsföretag som moderbolag. Detta innefattar två aspekter; dels omfattningen av avdragsrätten (en frågeställning som uppkommer på grund av den ovan nämnda ”förvärvskälleindelningen”), dels hur kravet på värdeöverföring i koncernbidragsreglerna ska bedömas i förhållande till de associations- och rörelserättsliga reglerna för värdeöverföringar som gäller för livförsäkringsföretag och tjänstepensionsföretag.

2 Livförsäkringsföretag

Livförsäkringsföretag är en samlande beteckning för försäkringsföretag som uteslutande eller så gott som uteslutande bedriver direkt livförsäkringsrörelse eller rörelse avseende återförsäkring av livförsäkring.1 Verksamheten kan bedrivas i någon av associationsformerna livförsäkringsaktiebolag,2 ömsesidigt livförsäkringsbolag eller livförsäkringsförening. Skatterättsligt omfattas dessa tre typer av företag av reglerna som gäller för livförsäkringsföretag i 39 kap. inkomstskattelagen (IL), se den skatterättsliga definitionen av begreppet livförsäkringsföretag i 39 kap. 2 § första stycket p. 1 IL, som hänvisar till vad som avses med livförsäkringsföretag enligt 1 kap. 4 § FRL.3

Enligt 39 kap. 3 § IL ska livförsäkringsföretag vid inkomstbeskattningen inte ta upp inkomster som hänför sig till tillgångar och skulder som förvaltas för försäkringstagarnas räkning eller influtna premier. För den delen av verksamheten – som således avser förvaltning av kapital för försäkringstagarnas räkning – beskattas livförsäkringsföretaget i stället med avkastningsskatt enligt lagen om avkastningsskatt på pensionsmedel (AvPL), se 39 kap. 5 § IL. Det resultat som ska beskattas med avkastningsskatt beräknas på schablonmässiga grunder med utgångspunkt i ett kapitalunderlag bestämt enligt 3 § AvPL, varvid bl.a. ska bortses från den del av tillgångar och skulder som inte förvaltas för försäkringstagarnas räkning (denna del ska istället inkomstbeskattas), 3 a § andra stycket p. 1 AvPL. Beskattning av livförsäkringsföretag innebär i korthet att företaget inkomstbeskattas enligt IL för vissa försäkringsgrenar4 samt inkomster från den ”egna rörelsen",5 medan pensionsförsäkringssparandet (kapitalförvaltningen för försäkringstagarnas räkning) avkastningsbeskattas enligt AvPL. Intäkter och kostnader måste därför fördelas på de olika verksamhetsgrenarna, vilket medför uppkomsten av olika ”förvärvskällor”. Enligt 39 kap. 11 § IL ska denna fördelning göras på ett skäligt sätt.

1 kap. 4 § försäkringsrörelselagen (2010:2043), FRL.

Beträffande livförsäkringsaktiebolag görs i FRL i vissa avseenden skillnad mellan vinstutdelande respektive icke-vinstutdelande bolag; de senare drivs enligt ömsesidiga principer och kallas ofta hybridbolag.

Observera att livförsäkringsföreningar i övrigt vid beskattningen räknas som ekonomiska föreningar, 2 kap. 4 b § IL.

39 kap. 4 § IL.

Enligt prop. 1992/93:187 s. 170 och s. 210 f. avser den ”egna rörelsen” inom ett livförsäkringsföretag förvaltning av det egna kapitalet samt utförande av externa tjänster och förvaltningsuppdrag och dylikt. Till den ”egna rörelsen” kan också hänföras del av konsolideringsfond, jfr 3 a § tolfte stycket AvPL.

3 Tjänstepensionsföretag

Livförsäkringsföretag har historiskt meddelat bl.a. tjänstepensionsförsäkringar. 2019 infördes emellertid ny lagstiftning om tjänstepensionsföretag.6 Lagstiftningen är en implementering av delar av det andra tjänstepensionsdirektivet.7 Lagstiftningen är ett EU-anpassat självständigt regelverk för tjänstepensionsverksamhet, som är avsett för företag som enbart tillhandahåller pensionsförmåner eller kompletterande förmåner som har sin grund i överenskommelser eller avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare eller deras respektive företrädare och som i denna verksamhet står risk.

Tjänstepensionsföretag omfattas således av ett annat regelverk än det som gäller för livförsäkringsföretag. Sistnämnda kategori lyder istället under FRL.

Den nya lagstiftningen har möjliggjort för de försäkringsföretag som hittills meddelat tjänstepensionsförsäkringar och/eller s.k. tilläggsförsäkringar att istället bedriva den verksamheten i egenskap av tjänstepensionsföretag. Flera stora försäkringsföretag har valt att helt eller delvis ombilda sig till tjänstepensionsföretag, exempelvis Alecta, AMF, Afa, KPA och Folksam.

Skatterättsligt har tjänstepensionsföretagen inordnats under samma skatteregler som gäller för livförsäkringsföretag.8 Enligt 2 kap. 4 d § IL räknas tjänstepensionsföretag som försäkringsföretag. Ett ömsesidigt tjänstepensionsbolag behandlas vid tillämpningen av IL som ett ömsesidigt försäkringsföretag, 2 kap. 4 e § IL. En tjänstepensionsförening räknas enligt 2 kap. 4 b § IL som en ekonomisk förening. Med livförsäkringsföretag avses, förutom livförsäkringsföretag enligt FRL, även tjänstepensionsföretag, 39 kap. 2 § första stycket p. 2 IL. Genom denna lagstiftningsteknik – dvs. där alla typer av tjänstepensionsföretag skatterättsligt omfattas av definitionen av livförsäkringsföretag – följer tjänstepensionsföretagen samma skatteregler som livförsäkringsföretag. Även vad gäller skattskyldighet till avkastningsskatt följer tjänstepensionsföretag samma regler som livförsäkringsföretag, vilket följer av 2 § första stycket p. 1 och 12 § första stycket AvPL.

Med hänsyn till detta väljer jag att av förenklingsskäl i fortsättningen enbart använda termen livförsäkringsföretag, men i den termen inryms således skatterättsligt både livförsäkringsföretag och tjänstepensionsföretag.

Lagen (2019:742) om tjänstepensionsföretag. Tjänstepensionsföretag kan förekomma i associationsformerna tjänstepensionsaktiebolag, ömsesidigt tjänstepensionsbolag och tjänstepensionsförening, 1 kap. 3 § lagen om tjänstepensionsföretag.

Direktiv (EU) 2016/2341 om verksamhet i och tillsyn över tjänstepensionsinstitut.

Prop. 2018/19:161.

4 Koncernbidragsmöjligheter för livförsäkringsföretag

4.1 Allmänt om koncernbidragsreglerna

Reglerna om koncernbidrag återfinns i 35 kap. IL och innebär att koncernbidrag kan lämnas med avdragsrätt för givaren och tas upp hos mottagaren under vissa angivna förutsättningar. Koncernbidrag kan lämnas mellan moderföretag och helägda dotterföretag eller mellan helägda dotterföretag. Med helägt dotterföretag avses ett företag som ägs till mer än 90 % av moderföretaget. Avdragsrätten hos det företag som lämnar koncernbidraget bygger på förutsättningen att företaget är skattskyldigt till inkomstskatt. Som förutsättning för att kunna ge avdragsgilla koncernbidrag gäller att det mottagande bolaget är skattskyldigt för den näringsverksamhet som koncernbidraget hänför sig till.9

Med hänsyn till att, normalt sett, endast en del av ett livförsäkringsföretags verksamhet beskattas med inkomstskatt, kan det sistnämnda kravet ge upphov till tillämpningsproblem i de situationer ett sådant företag mottar ett koncernbidrag. I den omvända situationen, dvs. då ett livförsäkringsföretag lämnar ett koncernbidrag, uppkommer frågan hur man ska se på avdragsrätten för företaget, i och med att endast en del av givarens verksamhet beskattas med inkomstskatt. Hur dessa två situationer ska bedömas har prövats i rättspraxis, se avsnitt 4.3 nedan.

De två sistnämnda förutsättningarna följer av 35 kap. 3 § IL.

4.2 Särskilt om livförsäkringsföretag

Livförsäkringsföretag är numera inte undantagna från möjligheterna att ge och ta emot koncernbidrag. Tidigare hade livförsäkringsföretag inte koncernbidragsrätt, men genom en lagändring 1993 utvidgades kretsen av moderföretag till att omfatta även livförsäkringsföretag.10 Från 1998 har samtliga försäkringsföretag kunnat vara moderföretag.11 I förarbetena till lagändringen 1993 konstaterades att det inte fanns skäl att undanta livförsäkringsföretag från rätten att ge och ta emot koncernbidrag.12

Att livförsäkringsföretag kan vara moderföretag enligt koncernbidragsreglerna följer av att livförsäkringsföretag och tjänstepensionsföretag kan förekomma i de företagsformer som räknas upp i 35 kap. 2 § första stycket IL, dvs. som aktiebolag, ömsesidigt försäkringsföretag eller ekonomisk förening.

Detta innebär att om de grundläggande förutsättningarna för koncernbidragsrätt är uppfyllda, har koncerner med ett livförsäkringsföretag som moderföretag rätt att lämna koncernbidrag inom koncernen.13 Av de grundläggande rekvisiten följer att givaren ska vara skattskyldig till inkomstskatt samtidigt som mottagaren måste ta upp koncernbidraget till inkomstbeskattning. Eftersom livförsäkringsföretag för stora delar av sin verksamhet normalt beskattas med avkastningsskatt, kan dessa företag ge och ta emot koncernbidrag – med avdragsrätt för givaren – endast vad avser verksamhet som inkomstbeskattas. Det anförda innebär att det kan ske en skattemässig resultatutjämning mellan den inkomstbeskattade verksamheten i livförsäkringsföretaget och den likaledes inkomstbeskattade verksamheten i dotterföretagen (vilka normalt enbart är föremål för inkomstbeskattning), exempelvis i de fall där dotterföretagen redovisar skattemässiga underskott samtidigt som den inkomstbeskattade delen av verksamheten i livförsäkringsföretaget visar överskott.

Prop. 1992/93:187.

Prop. 1998/99:7 s. 25 f.

Prop. 1992/93:187 s. 171 och s. 210.

I prop. 2018/19:161 s. 27 understryks att tjänstepensionsföretag kan ge och ta emot koncernbidrag.

4.3 Omfattningen av avdragsrätten

4.3.1 Inledning

I rättspraxis har prövats dels situationen då ett livförsäkringsföretag tar emot koncernbidrag från ett ”vanligt” inkomstbeskattat dotterföretag (RÅ 2006 not. 40), dels situationen då ett livförsäkringsföretag lämnar koncernbidrag till ett ”vanligt” inkomstbeskattat dotterföretag (Skatterättsnämndens förhandsbesked 2010-09-09 dnr 66–10/D).

4.3.2 RÅ 2006 not. 40

Rättsfallet handlade om ett livförsäkringsföretag där den större delen av verksamheten beskattades med avkastningsskatt medan en relativt sett mindre andel av verksamheten beskattades med inkomstskatt. När det gällde fördelningen av företagets inkomster mellan avkastnings- respektive inkomstbeskattad del, tillämpade livförsäkringsföretaget en viss fördelningsnyckel. Livförsäkringsföretaget hade ett helägt dotterföretag som inkomstbeskattades enligt IL, dvs. det var ett ”vanligt” inkomstbeskattat bolag. Dotterföretaget avsåg att lämna ett koncernbidrag till livförsäkringsföretaget. Livförsäkringsföretaget ämnade fördela det mottagna bidraget enligt samma nyckel som tillämpades skattemässigt för företagets andra intäkter, innebärande att den allra största delen av koncernbidraget skulle allokeras till den avkastningsbeskattade delen av företagets verksamhet. Endast en relativt liten andel av koncernbidraget skulle därmed allokeras till inkomstbeskattad del av verksamheten och tas upp som inkomstskattepliktigt där. Frågan som ställdes i förhandsbeskedsärendet var hur stort avdrag dotterföretaget skulle medges; avdrag för hela det lämnade koncernbidraget eller enbart med det belopp som motsvarades av vad livförsäkringsföretaget tog upp som skattepliktigt enligt IL?

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) medgav avdrag endast med det belopp som togs upp till inkomstbeskattning hos livförsäkringsföretaget. HFD delade Skatterättsnämndens bedömning, som gick ut på att avdragsrätten förutsätter beskattning med inkomstskatt hos mottagaren med samma belopp, dvs. reciprocitet. Skatterättsnämnden hänvisade bl.a. till förarbetena till reglerna om koncernbidrag, där det framgår att en resultatutjämning genom koncernbidrag endast kan accepteras då företagen framstår som en skattskyldig vilket i sin tur förutsätter att företagen beskattas enligt samma regler.14

Enligt min uppfattning är bedömningen av Skatterättsnämnden och HFD korrekt och följer av både lagtext och förarbeten. Dock kan uppmärksammas att det i 39 kap. 3 § IL anges att ett livförsäkringsföretag inte ska ta upp inkomster som hänför sig till tillgångar och skulder som förvaltas för försäkringstagarnas räkning eller influtna premier. Lydelsen skulle kunna tolkas så att den del av det mottagna koncernbidraget som hänför sig till den del av verksamheten som beskattas enligt AvPL inte ska tas upp till inkomstbeskattning (men att givaren ändå skulle ha full avdragsrätt). Dock får koncernbidragsreglerna ses som ”lex specialis” som exklusivt reglerar under vilka förutsättningar ett koncernbidrag är avdragsgillt; detta måste anses gälla även för en livförsäkringskoncern, dvs. oaktat regeln i 39 kap. 3 § IL. Samtidigt är det värt att notera att den aktuella situationen kan ge upphov till en form av dubbelbeskattning, i så måtto att koncernbidraget (till allra största del) inte är avdragsgillt hos givaren samtidigt som det hos mottagaren kommer att ingå i underlaget för avkastningsskatt. Detta förhållande påverkade inte bedömningen i rättsfallet. Skatterättsnämnden uttalade i det avseendet att omständigheten att det sammanlagda beskattningsresultatet i koncernen skulle kunna bli mindre förmånligt än om de två företagen hade varit ett företag, inte förändrade bedömningen.

Prop. 1965:126 s. 51.

4.3.3 Skatterättsnämndens förhandsbesked 2010-09-09 dnr 66–10/D15

Förhandsbeskedet avsåg ett livförsäkringsföretag som huvudsakligen beskattades med avkastningsskatt, men där en relativt sett mindre del av verksamheten var föremål för inkomstskatt. Livförsäkringsföretaget hade ett dotterföretag som beskattades på ”vanligt sätt” med inkomstskatt. Livförsäkringsföretaget avsåg att lämna koncernbidrag till dotterföretaget. Som förutsättning gavs att koncernbidraget rymdes inom medel hos livförsäkringsföretaget som belöpte på den del av företagets kapitalförvaltning som beskattades enligt IL. Vidare gavs som förutsättning att dotterföretaget skulle ta upp koncernbidraget till inkomstbeskattning. Den fråga som ställdes var om koncernbidraget var avdragsgillt i sin helhet, eller endast till viss del, beräknat med utgångspunkt i den andel av livförsäkringsföretagets totala verksamhet som beskattades med inkomstskatt enligt IL.

Skatterättsnämnden fann att livförsäkringsföretaget hade rätt att dra av koncernbidraget i sin helhet. Som motivering lämnades att koncernbidraget skulle tas upp till beskattning (i sin helhet) hos dotterföretaget. Skatteverket hade samma uppfattning som sökanden, varför förhandsbeskedet inte överklagades.

Förhandsbeskedet finns refererat, se Peder André, Förhandsbesked direkt skatt andra halvåret 2010, SkatteNytt 2011 s. 185 f.

5 Kravet på värdeöverföring

5.1 Allmänt

För avdragsrätt för koncernbidrag gäller ett krav på värdeöverföring motsvarande bidraget mellan givare och mottagare. Detta krav finns numera uttryckligen i 35 kap. 1 § första stycket IL. Ett koncernbidrag från ett moderföretag till ett dotterföretag ses civilrättsligt normalt som ett aktieägartillskott. Ett koncernbidrag från ett dotterföretag till ett moderföretag, eller mellan systerföretag, jämställs med utdelning civilrättsligt, varvid reglerna om skydd för bolagets borgenärer vid värdeöverföringar i 17 kap. aktiebolagslagen (ABL) måste beaktas. En värdeöverföring i strid med reglerna i 17 kap. ABL kan civilrättsligt medföra ogiltighet med återbetalningsskyldighet, men detta torde i sig inte påverka avdragsrätten vid beskattningen, eftersom bestämmelserna i 35 kap. IL inte innehåller något krav på att värdeöverföringen ska vara lovlig enligt ABL:s regler.

Det brukar sägas att kravet på värdeöverföring skatterättsligt är mer av formell än reell natur. Detta grundas på två saker. Civilrättsligt anses ett koncernbidrag från ett moderföretag till ett dotterföretag inte innebära en värdeöverföring, eftersom värdet på moderföretagets aktier i dotterföretaget samtidigt ökar med samma belopp som bidraget har uppgått till (under förutsättning att dotterföretaget ägs till hundra procent av moderföretaget och är solvent).16 Oaktat detta förhållande anses en värdeöverföring ha skett skatterättsligt. Det andra förhållandet som utvisar en formell syn på kravet på värdeöverföring skatterättsligt, är rättspraxis kring återföring respektive finansiering av koncernbidrag. I praxis finns fall där hela det mottagna koncernbidraget eller del av detta samtidigt har återförts till givaren i form av aktieägartillskott, utan att det har påverkat avdragsrätten.17 Koncernbidraget och det efterföljande aktieägartillskottet ska enligt denna praxis bedömas var för sig och inte tillsammans som en transaktion. I ett annat rättsfall har ett dotterföretags finansiering av ett koncernbidrag till moderföretaget skett genom ett aktieägartillskott från moderföretaget till dotterföretaget på samma belopp.18 Sannolikt är det i dessa fall inte fråga om värdeöverföringar i ABL:s mening, men skatterättsligt enligt 35 kap. IL accepteras de som sådana.

Prop. 2004/05:85 s. 386 och prop. 2004/05:178 s. 41 f.

RÅ 1999 ref. 74, RÅ 2001 ref. 79 och RÅ 2004 not. 122.

RÅ 1989 ref. 31. Av Högsta förvaltningsdomstolens motivering framgår att det skatterättsligt inte finns hinder mot att ett koncernbidrag finansieras genom utdelning eller aktieägartillskott.

5.2 Särskilt om värdeöverföringar i livförsäkringskoncerner19

Vid sidan av reglerna i ABL om värdeöverföringar, som även är tillämpliga på livförsäkringsaktiebolag, gäller för livförsäkringsföretag ytterligare regler kring värdeöverföringar i försäkringsrörelselagstiftningen. I livförsäkringsaktiebolag och ömsesidiga försäkringsbolag är huvudregeln att vinstutdelningsförbud gäller. Vinstutdelning får ske endast om sådan är tillåten enligt företagets bolagsordning.20

Det ska framhållas att ABL:s respektive FRL:s regler om värdeöverföringar har olika innebörd och syften. Reglerna om olovlig värdeöverföring i ABL syftar till att skydda bolagets borgenärer varvid föremålet för bedömningen är bolagets ekonomiska ställning. Reglerna i FRL däremot syftar till att skydda försäkringstagarna i egenskap av kunder och reella ägare till företagsförmögenheten och har, såvitt gäller försäkringsföretag utan utdelningsrätt, som mål att hindra överföring till andra oavsett företagets ekonomiska ställning.21

Tillåtligheten, utifrån reglerna i FRL, av att ett livförsäkringsföretag lämnar koncernbidrag har diskuterats av Johan Danelius i Juridisk Tidskrift.22 Hans slutsats är att det inte finns något generellt hinder mot att livförsäkringsföretag lämnar koncernbidrag och att tillåtligheten av detta ska bedömas utifrån huruvida och i vilken utsträckning bidraget innefattar en tillåten värdeöverföring.23 Med värdeöverföring i detta avseende menas överföring i de former för vinstdispositioner som finns i ABL och FRL samt andra affärshändelser som medför att bolagets förmögenhet minskar och inte har rent affärsmässig karaktär för bolaget. Avgörande för om en affärshändelse är lovlig eller inte är om den har ”rent affärsmässig karaktär”, vilket innebär att den är ”marknadsmässig” eller ”affärsmässigt betingad”.24

Även om det inte finns något generellt hinder mot att ett livförsäkringsföretag lämnar koncernbidrag till dotterföretag, kan dock viss tveksamhet uppstå i en situation där det bolag som lämnar koncernbidraget är ett icke-vinstutdelande livförsäkringsföretag och det mottagande dotterföretaget är ett vinstutdelande bolag. Danelius har pekat på situationer där koncernbidrag i en sådan situation skulle kunna utnyttjas för att kringgå vinstutdelningsförbudet, t.ex. genom att dotterföretaget, med moderföretagets samtycke, därefter genomför en förtäckt vinstutdelning till moderföretagets ägare.25

Danelius slutsats är att tillåtligheten av sådana koncernbidrag får bedömas utifrån huruvida bidraget innefattar en värdeöverföring eller inte. Om det är tydligt att transaktionens verkliga innebörd har varit att – via dotterbolaget – föra över medel från det icke-vinstutdelande moderföretaget till dess ägare eller utomstående, träffas transaktionen av vinstutdelningsförbudet.

På motsvarande sätt som i den tidigare framställningen används här av förenklingsskäl benämningen ”livförsäkringskoncerner”, men vad som redogörs för i avsnittet gäller även koncerner med ett tjänstepensionsföretag som moderföretag.

11 kap. 16 § respektive 12 kap. 64 § FRL. För tjänstepensionsaktiebolag och ömsesidiga tjänstepensionsbolag gäller motsvarande regler, se 10 kap. 2 § och 21 § lagen om tjänstepensionsföretag.

Eckerberg, Försäkringsrörelsemanualen 2014, Scandinavian RE Production, 2014, s. 257 f. och 262.

Danelius, Värdeöverföringar i försäkringsbolagskoncerner, Juridisk Tidskrift 2010/11, s. 543 ff.

Danelius (n. 22) s. 548.

Eckerberg (n. 21) s. 258 och 262 ff.

Danelius (n. 22) s. 549 f. Se även Eckerberg (n. 21) s. 266.

6 Avslutande kommentarer

6.1 Rättspraxis avseende omfattningen av avdragsrätten

Jag uppfattar rättsläget på så sätt att om livförsäkringsföretaget i RÅ 2006 not. 40 istället hade valt att hänföra hela det mottagna koncernbidraget till den inkomstbeskattade delen av verksamheten (dvs. hade tagit upp hela koncernbidraget till inkomstbeskattning), hade givande bolag fått full avdragsrätt. Av RÅ 2006 not. 40 får således anses följa att omfattningen av avdragsrätten för lämnat koncernbidrag då ett livförsäkringsföretag är givare eller mottagare styrs av hur bidraget behandlas skattemässigt hos mottagaren. En annan sak är huruvida det måhända hade funnits hinder ur ett rörelserättsligt perspektiv att i RÅ 2006 not. 40 hänföra överförda medel till de kollektiv av försäkrade inom livförsäkringsföretaget som omfattades av de inkomstbeskattade försäkringsgrenarna (jfr avsnitt 5.2). Detta problem torde dock ha kunnat åtgärdas genom en omedelbar återbetalning av koncernbidraget i form av aktieägartillskott till givaren (jfr avsnitt 5.1).

Denna tolkning av rättsläget bekräftas av Skatterättsnämndens förhandsbesked 2010-09-09, som visar att livförsäkringsföretaget kunde välja att lämna hela koncernbidraget från sin inkomstbeskattade del av verksamheten, dvs. från den inkomstbeskattade ”förvärvskällan”. Dock förutsätter denna valrätt att det kan visas att koncernbidraget kommer från denna ”förvärvskälla”, något som i förhandsbeskedsärendet lämnades som en förutsättning.

Sammanfattningsvis är min slutsats att avdragsrätten för koncernbidrag i dessa situationer styrs av hur mottagaren – vare sig det är ett livförsäkringsföretag som är mottagare eller givare – väljer att hantera bidraget vid beskattningen. Det bör således vara möjligt att välja att hänföra ett lämnat eller mottaget koncernbidrag till inkomstbeskattad ”förvärvskälla”, utan att detta kommer i konflikt med regeln i 39 kap. 3 § IL. Enligt min mening är detta logiskt, eftersom koncernbidrag är en särskild skattemässig företeelse som syftar till att möjliggöra skattemässig konsolidering inom inkomstbeskattade verksamheter. Enligt det synsättet bör den inkomstbeskattade ”förvärvskällan” inom ett livförsäkringsföretag kunna ses som ett skattesubjekt för sig, där livförsäkringsföretaget kan bestämma – välja – om ”förvärvskällan” ska ge eller ta emot ett koncernbidrag.

6.2 Kravet på värdeöverföring från ett skatterättsligt perspektiv

I avsnitt 5.1 har konstaterats att en värdeöverföring i strid med reglerna om borgenärsskydd i 17 kap. ABL inte i sig torde påverka avdragsrätten för koncernbidrag, eftersom reglerna i 35 kap. IL inte innehåller något krav på att värdeöverföringen ska vara lovlig enligt ABL:s regler. Det är tillräckligt att en värdeöverföring de facto har skett. En olovlig värdeöverföring kan medföra ogiltighet och återbetalningsskyldighet, men eftersom man skatterättsligt enligt rättspraxis medger avdrag även om koncernbidraget frivilligt (enligt avtal) omedelbart återbetalas, ter det sig poänglöst att neka avdragsrätt vid en tvingande återbetalningsskyldighet.

Motsvarande frågeställning uppkommer vid koncernbidrag inom livförsäkringskoncerner, men då även med tanke på reglerna i försäkringsrörelselagstiftningen som syftar till att skydda försäkringstagarna mot att ”deras” pensionsmedel – som förvaltas av livförsäkringsföretaget – förs över till någon annan än dem själva (t.ex. aktieägare eller utomstående). Frågan är alltså om ett koncernbidrag som strider mot reglerna i FRL kan medföra att avdragsrätt nekas vid beskattningen? Min bedömning är att svaret är nej. Bedömningen baseras på samma resonemang som ovan – skattereglerna innebär avdragsrätt så snart rekvisiten i 35 kap. IL är uppfyllda, varvid det inte finns något krav på att värdeöverföringen ska vara lovlig enligt reglerna i FRL. Avdragsrätten vid beskattningen torde således inte ta hänsyn till om koncernbidraget lämnats i strid med exempelvis reglerna i FRL om tillåtna vinstdispositioner. Ett koncernbidrag som utgör en olaglig värdeöverföring enligt FRL kan medföra återbetalningsskyldighet, men att låta associationsrättsliga bedömningar få genomslag vid beskattningen, vad gäller avdragsrätten, skulle kunna leda till komplikationer och en oönskad negativ skattemässig särbehandling av livförsäkringskoncerner.26

Inte desto mindre är det viktigt att känna till och beakta de associationsrättsliga och försäkringsrörelserättsliga begränsningar som omgärdar värdeöverföringar i form av koncernbidrag. Begränsningarna enligt FRL vad gäller värdeöverföringar innebär att koncernbidrag inte får försämra försäkringstagarnas eller de försäkrades ställning. Ofta finns det i livförsäkringsföretag olika typer av försäkringar som meddelas, med olika kundkategorier; dessa benämns försäkringskollektiv. Som regel behandlas de olika försäkringskollektiven inom livförsäkringsföretaget helt åtskilda när det gäller premieinbetalningar, kapitaluppbyggnad och försäkringsersättningar. Kapitalförvaltningen är ofta central, dvs. sker för hela bolagets räkning, men överskott och underskott kan fördelas mellan försäkringskollektiven t.ex. efter respektive kollektivs kapitalandel. Vid värdeöverföringar genom koncernbidrag inom en livförsäkringskoncern är det i sådana fall viktigt att tillse att ett visst försäkringskollektiv inte gynnas på något annat kollektivs bekostnad.

Lennart Staberg är skattejurist vid PwC i Stockholm.

Jfr Danelius (n. 22) s. 557 f.