Områden: Inkomstskatt (Kapital, Pensioner)

Datum: 2023-11-30

Dnr: 8-2605012

1 Sammanfattning

En överföring av aktier till ett försäkringsföretag (en försäkringsgivare) för att värdet av dessa ska tillföras den egna kapitalförsäkringen, ses som en avyttring till detta företag. Överföringen ska därför kapitalvinstbeskattas. Ersättningen för avyttringen uppgår till marknadsvärdet på aktierna, när dessa förtecknas i försäkringsdepån. Detta värde är också storleken på premiebetalningen vid beräkning av kapitalunderlaget för avkastningsskatt.

Aktier kan också säljas (överlåtas) till försäkringsföretaget för en kontant ersättning, som tas från försäkringsdepån, vilket därmed minskar värdet på säljarens kapitalförsäkring. Försäljningen sker för att aktierna ska placeras i försäkringsdepån, vilket ökar värdet på säljarens försäkring. Försäljningen av aktierna är en avyttring och ska kapitalvinstbeskattas.

Ersättningen för de sålda aktierna uppgår till den kontanta ersättningen plus eventuell överföring av nettovärden till kapitalförsäkringen. Marknadsvärdet på aktierna, när dessa förtecknas i försäkringsdepån minskat med den kontanta ersättningen, det vill säga det värde som netto tillförs försäkringsdepån, är en premiebetalning. Med andra ord uppgår total ersättning även vid en sådan här avyttring till marknadsvärdet på aktierna, när dessa tillförs depån.

En överföring av aktier till ett försäkringsföretag för placering i en försäkringsdepå knuten till en annan persons kapitalförsäkring som en gåva av premiebetalning, ska också ses som en avyttring. Givaren har avyttrat aktierna till försäkringsföretaget. Det är ersättningen vid den avyttringen, premiebetalningen, som har getts bort. Ersättningen för avyttringen uppgår även här till marknadsvärdet på aktierna, när dessa förtecknas på försäkringsdepån.

2 Frågeställning

2.1. Bakgrund

En person som vill göra placeringar inom ramen för en kapitalförsäkring, tecknar en kapitalförsäkring i form av en depåförsäkring. Hen tillför försäkringen kapital genom premiebetalningar. En sådan premiebetalning sker normalt genom en kontant betalning (likvida medel), men kan även ske genom att värdepapper tillförs kapitalförsäkringens depå, om försäkringsvillkoren tillåter detta.

En depåförsäkring är en försäkringstyp, där försäkringstagaren själv bär placeringsrisken och utbetalningarnas storlek i huvudsak bestäms av värdet på den depå som är knuten till försäkringen. Kännetecknande för en depåförsäkring är att både likvida medel och värdepapper, som till exempel aktier, får tillföras depån. Till skillnad från vad som är fallet med fondförsäkringar får alltså andra värdepapper än andelar i externt förvaltade fonder tillföras depån. Det är försäkringsföretaget (försäkringsgivaren), som är ägare till tillgångarna som tillförts försäkringsdepån. Försäkringstagaren har enbart en rätt till värdet av en sådan depå. Utbetalningar från försäkringen vid försäkringsfall sker antingen som ett engångsbelopp eller som periodiska utbetalningar. De flesta försäkringar medger dock att kapitalet i försäkringen tas ut i förtid, s.k. återköp.

I en depåförsäkring ligger den finansiella risken hos försäkringstagaren. Därför har denne så gott som alltid en fullmakt från försäkringsföretaget. Fullmakten ger försäkringstagaren rätt att bestämma hur försäkringskapitalet i försäkringsdepån ska placeras. Detta sker dock inom de ramar som försäkringsföretaget har satt upp. Av försäkringsvillkoren framgår vanligtvis vilka typer av värdepapper som försäkringsföretaget tillåter att försäkringskapitalet placeras i, s.k. tillåtna tillgångar. Försäkringstagaren har genom fullmakten rätt att köpa och sälja tillåtna tillgångar, t.ex. aktier, för försäkringsföretagets räkning inom ramen för försäkringsdepån. Sådana transaktioner kan ske på en reglerad marknad, men så behöver det inte alltid vara. Köpet kan därför ske direkt av t.ex. försäkringstagaren, om det är tillåtet enligt villkoren för försäkringen.

2.2 Frågorna

En försäkringstagare kan i vissa fall föra över privat ägda aktier till försäkringsföretaget som en premiebetalning. Överföringen sker utan att försäkringstagaren får någon kontant ersättning. Aktierna placeras i en försäkringsdepå kopplad till överlåtarens kapitalförsäkring, som därmed ökar i värde.

Hur ska försäkringstagaren beskattas för en sådan överföring av aktier? Frågan är vidare hur en sådan överföring ska beskattas, om det är någon annan än försäkringstagaren som gör överföringen som en gåva?

En försäkringstagare kan också välja hur försäkringskapitalet inom ramen för kapitalförsäkringen ska placeras, så länge som detta sker enligt villkoren för försäkringen. Det innebär att försäkringstagaren kan använda likvida medel i försäkringsdepån för att köpa t.ex. aktier. Försäkringstagaren kan därmed i vissa fall överlåta privat ägda aktier till försäkringsföretaget för placering i försäkringsdepån, knuten till den egna kapitalförsäkringen, mot kontant ersättning.

Hur ska en sådan överlåtelse beskattas, när den kontanta ersättningen motsvarar, understiger eller överstiger marknadsvärdet på aktierna? Marknadsvärdet av dessa aktier ökar värdet på överlåtarens kapitalförsäkring genom placeringen i försäkringsdepån, medan uttaget av den kontanta ersättningen minskar detta värde.

Frågan har också uppkommit hur en sådan överföring av aktier utan kontant ersättning eller överlåtelse av aktier mot kontant ersättning, som understiger marknadsvärdet, påverkar underlaget för avkastningsskatt.

2.3 Avgränsningar m.m.

Ställningstagandet gäller för utländska och svenska kapitalförsäkringar med en fysisk person som försäkringstagare och där denne beskattas i inkomstslaget kapital för aktier som har överförts eller överlåtits till försäkringsföretaget. Ställningstagandet avser överföring eller överlåtelse av aktier men kan i tillämpliga delar även användas när andra värdepapper än aktier har överförts eller överlåtits.

I det här ställningstagandet avses med kapitalförsäkring samma sak som i inkomstskattelagen (2 kap. 2 § och 58 kap. 2 § inkomstskattelagen [1999: 1229], IL).

I ställningstagandet görs inte någon bedömning av om företagna transaktioner är tillåtna eller i enlighet med god försäkringsstandard o.d.

3 Gällande rätt m.m.

3.1 Överlåtarens beskattning

Lagtext och förarbeten

När en tillgång avyttras ska en kapitalvinst beräknas (44 kap. 26 § IL).

Med avyttring avses försäljning, byte och liknande överlåtelser av tillgångar (44 kap. 3 § IL).

Vid en kapitalvinstberäkning ska ersättningen för tillgången tas upp som försäljningsintäkt och avdrag göras för tillgångens omkostnadsbelopp (44 kap. 13 § IL).

Inkomster i annat än pengar ska värderas till marknadsvärdet (61 kap. 2 § IL).

Med avyttring anses köp, byte eller därmed jämförliga överlåtelser. Avgörande för om en avyttring har skett är att egendomen eller del av egendomen definitivt avhänts ägaren. Av rättspraxis framgår att avyttring i vissa fall ansetts föreligga även när egendomen utslocknar utan att den byter ägare. Med avyttringstidpunkt förstås tidpunkten då det föreligger ett för båda parter bindande avtal avseende försäljning, byte eller därmed jämförlig överlåtelse. Vid andra slag av avyttringar bestäms tidpunkten till den dag äganderätten definitivt har övergått eller utslocknat (prop. 1989/90:110 s. 392 och s. 712).

Kammarrättsdomar

X och Y hade tecknat varsin kapitalförsäkring i ett utländskt försäkringsföretag. De hade samma år överlåtit aktier till två utländska aktiebolag vilka ägdes av det utländska försäkringsföretaget. Aktierna såldes till ett kraftigt underpris samtidigt som X och Y:s kapitalförsäkringar genomgick en mycket stor värdeökning. Någon egentlig förklaring till hur värdeförändringarna i kapitalförsäkringarna uppstått hade inte lämnats. Kammarrätten i Stockholm fann inte skäl att frångå länsrättens bedömning att X och Y som ersättning för aktierna tillförts värden i sina kapitalförsäkringar som motsvarade värdet på aktierna. Kammarrättens dom överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som inte meddelade prövningstillstånd (KRNS 2005-10-24 mål nr 2280-04).

Kammarrätten i Stockholm fann i ett annat fall att A skulle beskattas för en kapitalvinst, inte utifrån åsatt pris på sålda aktier i försäljningsavtalet, utan utifrån hela den sammanlagda köpeskilling som faktiskt tillkommit honom och tillförts hans kapitalförsäkring. Kammarrättens dom överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, som inte meddelade prövningstillstånd (KRNS 2007-02-26 mål nr 671-06 även RK 2006:671).

Kammarrätten i Göteborg fann att utredningen inte gav stöd för att ett bindande avtal om avyttring kommit till stånd innan aktierna registrerades i kapitalförsäkringen och instämde därför i förvaltningsrättens bedömning att aktierna avyttrades vid den tidpunkten. Vid beräkningen av kapitalvinsten skulle ersättningen utgå från det marknadsvärde aktierna hade vid avyttringstidpunkten. Kammarrättens dom överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, som inte meddelade prövningstillstånd (KRNG 2019-03-01 med mål nr 4814-4817-18).

Kammarrätten i Stockholm gjorde samma bedömning som förvaltningsrätten och avslog skattebetalarens överklagande. Förvaltningsrätten hade bedömt att överlåtelsen av aktierna skulle betraktas som ett byte och att tidpunkten för avyttringen var den tidpunkt som premiebetalningen i form av aktierna allokerades till överlåtarens kapitalförsäkring. Vid beräkningen av kapitalvinsten skulle ersättningen utgå från det marknadsvärde aktierna hade vid avyttringstidpunkten. Kammarrättens dom överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, som inte meddelade prövningstillstånd (KRNS 2021-04-14 mål nr 7581-20).

Av gåvobrevet framgick att gåvan till B från maken utgjordes av en premiebetalning till en kapitalförsäkring. Maken hade effektuerat gåvan genom överföring av viss egendom – aktier och fondandelar – direkt till försäkringsföretaget. Det sätt på vilket maken hade effektuerat gåvan var en sak mellan maken och försäkringsföretaget och kunde inte anses innebära att B först hade fått aktierna och fondandelarna och sedan själv gjort premiebetalningen. Kammarrätten i Stockholm fann att B inte kunde beskattas som om hon hade avyttrat aktierna och fondandelarna. Kammarrättens dom överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, som inte meddelade prövningstillstånd (KRNS 2010-10-12 mål nr 2043-10).

3.2 Försäkringstagarens inkomstbeskattning

En kapitalförsäkring är en livförsäkring som inte uppfyller de kvalitativa villkoren för en pensionsförsäkring i 58 kap. IL (58 kap. 2 § andra stycket IL).

Ersättningar som betalas ut på grund av en kapitalförsäkring är skattefria (8 kap. 14 § IL).

3.3 Avkastningsskatt

När det gäller kapitalförsäkringar som är meddelade av ett svenskt livförsäkringsföretag eller från ett utländskt livförsäkringsföretags fasta driftställe i Sverige är livförsäkringsföretaget skattskyldigt till avkastningsskatt (2 § första stycket 1 och 2 lag [1990:661] om avkastningsskatt på pensionsmedel, AvPL).

Den som är obegränsat skattskyldig och som under beskattningsåret innehaft en utländsk kapitalförsäkring är skattskyldig till avkastningsskatt (2 § första stycket 7 AvPL).

Avkastningsskatten beräknas enligt följande. Först beräknas ett kapitalunderlag och därefter en schablonintäkt på kapitalunderlaget. Denna schablonintäkt (skatteunderlaget) beskattas med avkastningsskatt. För kapitalförsäkringar beräknas kapitalunderlaget med utgångspunkt från värdet av kapitalförsäkringen vid beskattningsårets ingång. Till det värdet ska värdet av premiebetalningarna under året läggas, premier som betalas under första halvåret medräknas till sitt fulla värde och premier som betalas under andra halvåret medräknas till halva värdet (3 a och 3 b §§ AvPL).

Med premiebetalningar avses alla överföringar som sker från försäkringstagaren till försäkringen oavsett om det sker i form av inbetalningar av kontanter eller genom att tillgångar, t.ex. aktier, tillförs försäkringen (prop. 2011/12:1 sid. 367).

4 Bedömning

4.1 Överföring av aktier till en kapitalförsäkringsdepå utan kontant ersättning

4.1.1 Överföring till egen kapitalförsäkring

En försäkringstagare överför aktier utan kontant ersättning till försäkringsföretaget för placering i en försäkringsdepå knuten till den egna kapitalförsäkringen. Genom överföringen tillförs försäkringsdepån ett värde som ökar försäkringstagarens anspråk på försäkringsföretaget. Äganderätten för aktierna övergår genom överföringen från försäkringstagaren till försäkringsföretaget. Skatteverket anser därför att en sådan överföring av aktier är en avyttring (44 kap. 3 § IL och prop. 1989/90:110 s. 392). Överföringen av aktierna är att se som en premiebetalning eftersom den ökar värdet på försäkringen (prop. 2011/12:1 sid. 367). I och med att aktierna är avyttrade ska en kapitalvinstberäkning göras (44 kap. 26 § IL).

Ersättningen för avyttringen utgörs av det högre värde på kapitalförsäkringen som säljaren får i utbyte. Detta värde kan beräknas till marknadsvärdet på aktierna, när dessa förtecknas i depån. Det är med andra ord marknadsvärdet på aktierna, som är ersättningen vid kapitalvinstbeskattningen.

Exempel 1. Sten har en utländsk kapitalförsäkring. Han överför sina aktier i A AB till kapitalförsäkringen (försäkringsföretaget) utan kontant ersättning som en premiebetalning. Äganderätten för aktierna övergår från Sten till försäkringsföretaget. Aktierna är därmed att anse som avyttrade och i utbyte har Sten erhållit ett högre värde på sin kapitalförsäkring. Sten ska som ersättning vid beräkning av kapitalvinsten för de avyttrade aktierna i A AB ta upp marknadsvärdet på aktierna när dessa förtecknas i försäkringsdepån.

4.1.2 Överföring till en annan persons kapitalförsäkring som gåva

Skatteverket anser att en överföring av aktier, där värdet på aktierna i stället tillgodoräknas t.ex. en makes kapitalförsäkring inte ska ses som en gåva av aktier vare sig till försäkringsföretaget eller till den närstående. Den närstående har inte fått några aktier, då dessa inte har förts till den närståendes depå utan dessa har blivit försäkringsföretagets tillgångar, genom att de förts till företagets försäkringsdepå som är knuten till den närståendes kapitalförsäkring. Försäkringsföretaget betalar marknadsmässigt pris till den som för över aktierna genom att den närstående tillgodoräknas värdet av aktierna som en premiebetalning. Aktierna är därmed även här att anse som avyttrade till försäkringsföretaget. Gåvan uppstår mellan den som för över aktierna och den närstående, genom att hen (gåvogivaren) har styrt sin ersättning för avyttringen, som en gåva av en premiebetalning. Det är därmed enligt Skatteverket den som ägt och överfört aktierna som ska kapitalvinstbeskattas. Den som får premiebetalningen i gåva ska inte beskattas för avyttringen, eftersom hen aldrig ägt aktierna (KRNS 2010-10-12 mål nr 2043-10).

Exempel 2. Manuelas make har en utländsk kapitalförsäkring. Manuela överför sina aktier i X AB till försäkringsföretaget för placering i en försäkringsdepå knuten till makens kapitalförsäkring. Hon har därmed avyttrat sina aktier till försäkringsföretaget för en ersättning som motsvaras av det värde som tillförts makens kapitalförsäkring genom transaktionen. Detta värde utgörs av marknadsvärdet på aktierna i X AB, när dessa förtecknas i försäkringsdepån.

4.2 Överlåtelse av aktier till en kapitalförsäkringsdepå mot kontant ersättning

Försäkringstagaren kan med stöd av en fullmakt från försäkringsföretaget välja att för försäkringsföretagets räkning köpa aktier direkt av sig själv för placering i kapitalförsäkringsdepån. Köpet görs utan att gå via en reglerad marknadsplats. Äganderätten för aktierna övergår från försäkringstagaren till försäkringsföretaget. En avyttring sker (44 kap. 3 § IL). Försäkringstagaren säljer aktierna mot kontant ersättning. Denna tas ut ur försäkringsdepån och ersätts av aktierna.

Om den kontanta ersättningen uppgår till marknadsvärdet på aktierna när dessa förtecknas i depån är försäkringstagarens anspråk på försäkringsföretaget oförändrade efter transaktionen. Den kontanta ersättningen, som motsvarar marknadsvärdet på aktierna, är därmed den ersättning som försäkringstagaren får för de sålda aktierna. Den är även den ersättning som ska användas vid beräkningen av kapitalvinsten. Någon premiebetalning har då inte gjorts.

Om den kontanta ersättningen understiger marknadsvärdet på aktierna när dessa förtecknas i försäkringsdepån ökar försäkringstagarens anspråk på försäkringsföretaget på grund av försäljningen. Anspråket ökar med skillnaden mellan aktiernas marknadsvärde vid förteckningen och den kontanta ersättningen. Säljaren får därmed utöver den kontanta ersättningen, ett förhöjt värde på sin kapitalförsäkring, som ersättning för de sålda aktierna. Den totala ersättningen uppgår även i detta fall till marknadsvärdet på aktierna när dessa förtecknas i försäkringsdepån. Det belopp varmed anspråket på försäkringsföretaget ökar ska anses som en premiebetalning. Detta kan även uttryckas som att premiebetalningen uppgår till skillnaden mellan aktiernas marknadsvärde och den kontanta ersättningen.

I de fall den kontanta ersättningen överstiger marknadsvärdet på aktierna innebär det att försäkringstagarens anspråk på försäkringsföretaget minskar. Skatteverket anser att ersättningen vid kapitalvinstbeskattningen är den kontanta ersättningen upp till aktiernas marknadsvärde vid tidpunkten då dessa förtecknas i kapitalförsäkringsdepån. Det som tas ut ur kapitalförsäkringen utöver aktiernas marknadsvärde får anses vara ett s.k. återköp, som är en skattefri inkomst (8 kap. 14 § IL).

Det kan därmed konstateras att oavsett hur stor den kontanta ersättningen är uppgår ersättningen vid avyttringen till marknadsvärdet på aktierna när dessa förtecknas i försäkringsdepån.

Avyttringstidpunkten infaller när ett bindande avtal om överlåtelse undertecknas. Det saknar dock enligt Skatteverket betydelse vid beräkning av ersättningens storlek att bindande avtal har träffats vid en tidigare tidpunkt än den då aktierna förtecknas i kapitalförsäkringsdepån. Det värde som tillförs försäkringen, d.v.s. marknadsvärdet på aktierna när dessa förtecknas i depån, är den ersättning som försäkringstagaren får för de sålda aktierna. Det är därför detta värde som ska användas som ersättning vid beräkning av kapitalvinsten för de sålda aktierna. Detta innebär att det enbart är värdeförändringar under den tid som tillgången befinner sig i försäkringsdepån som kan realiseras utan inkomstskatt för att i stället bli föremål för avkastningsskatt. Att avyttringen sker något före det att aktierna förtecknas i depån har i normalfallet sin förklaring i administrativa och tekniska system.

Exempel 3. Ritva är försäkringstagare till en svensk kapitalförsäkring (depåförsäkring). I depån finns bl.a. 30.000 kronor. Ritva äger aktier i B AB. Med stöd av sin fullmakt från försäkringsföretaget väljer Ritva att sälja sina aktier i B AB för 30.000 kr till försäkringsföretaget för placering i kapitalförsäkringsdepån. De 30.000 kronorna i försäkringsdepån ersätts av aktierna i B AB. Marknadsvärdet på aktierna i B AB uppgår till 40.000 kr, när de förtecknas i försäkringsdepån. Detta innebär att värdet på kapitalförsäkringen ökar med skillnaden mellan marknadsvärdet på aktierna och den kontanta ersättningen. Ritva ska vid beräkningen av kapitalvinsten för de sålda aktierna i B AB ta upp den kontanta ersättningen (30.000 kr) och värdeökningen på kapitalförsäkringen (10.000 kr), d.v.s. marknadsvärdet på aktierna då de förtecknades i Ritvas försäkringsdepå (40.000 kr). Värdet som tillförs kapitalförsäkringen (10.000 kr) är att se som en premiebetalning.

4.3 Premien ökar underlaget för avkastningsskatt

Vid beräkningen av kapitalunderlaget för avkastningsskatt avseende svenska eller utländska kapitalförsäkringar ska premier som betalas till kapitalförsäkringen öka kapitalunderlaget (3 b § AvPL).

Med premiebetalningar avses alla överföringar som sker från försäkringstagaren till försäkringen oavsett om det sker i form av inbetalningar av kontanter eller genom att tillgångar, t.ex. aktier, tillförs försäkringen (prop. 2011/12:1 s. 367). Enligt Skatteverket saknar det betydelse om premien har betalats av försäkringstagaren eller av annan på uppdrag av försäkringstagaren eller om premien har betalats som en gåva till försäkringstagaren.

Har försäkringstagaren gjort en premiebetalning i form av en överföring av aktier till kapitalförsäkringsdepån innebär det att premien uppgår till aktiernas marknadsvärde då de förtecknas i försäkringsdepån.

Har försäkringstagaren avyttrat aktier mot kontant ersättning för placering i försäkringsdepån har ingen premie betalats, om den kontanta ersättningen som tas från depån uppgår till aktiernas marknadsvärde då dessa förtecknas i försäkringsdepån.

Om den kontanta ersättningen understiger detta marknadsvärde, uppgår premiebetalningen till skillnaden mellan den kontanta ersättningen och marknadsvärdet. Premiebetalningen utgörs av det värde som har tillförts kapitalförsäkringen (ökat dess värde).