2022-04-12

Nytt nummer av SkatteNytt

I nummer två för 2022 kan du bland annat läsa två Peer Review-granskade artiklar: den ena belyser relationen mellan socialförsäkringskonventioner och skatteavtal och den andra behandlar frågan när ett utländskt subjekt kan anses motsvara ett svenskt aktiebolag vid tillämpning av reglerna om näringsbetingade andelar.

Det högaktuella avtalet om social trygghet mellan Sverige och Japan, som godkändes av riksdagen i höstas och träder i kraft den 1 juni, används som exempel i den artikel som Katia Seije (professor i finansrätt vid Uppsala universitet) skrivit. Konventionen innehåller bestämmelser som samordnar ländernas lagstiftning avseende ålders-, efterlevande- och invaliditetspension. I artikeln sätts konventionen in i ett större folkrättsligt sammanhang och vissa likheter och skillnader mellan socialförsäkringskonventioner och skatteavtal identifieras och analyseras.

Linus Jacobsson (universitetslektor i handelsrätt vid Uppsala universitet) har skrivit en artikel där syftet är att utreda gällande rätt angående hur man bedömer om ett utländskt subjekt motsvarar ett svenskt aktiebolag inom ramen för reglerna om näringsbetingade andelar. Eftersom det saknas en skatterättslig definition av vad som utgör ett aktiebolag, är utgångspunkten att först fastställa de civilrättsliga aspekterna för ett sådant och sedan jämföra med det utländska subjektet. De centrala aspekter som identifierats i skatterättslig rättspraxis behandlas i ett särskilt avsnitt i artikeln, varefter den rent skatterättsliga jämförelsen tas upp mot bakgrund av reglerna om näringsbetingade andelar.

Övriga ämnen som avhandlas i detta nummer:

  • Aktuella uttalanden från HFD om begreppet ränta enligt de definitioner som nyligen införts i 24 kap. IL.
  • Förekomsten av illikviditetsrabatter inom ramen för incitamentprogram och det osäkra rättsläget gällande de skatterättsliga konsekvenserna för dessa.
  • EU:s så kallade ”gröna giv”: ett omfattande paket som lanserades sommaren 2021 med förslag till nya EU-rättsakter för att anpassa EU:s klimat-, energi-, transport och skattepolitik. Förslagen syftar till att minska nettoutsläppen av växthusgaser inom EU med minst 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.
  • Importmoms vid bristande efterlevnad av tullagstiftningen i ljuset av HFD 2021 ref. 54.
  • Omvandling av fordran utgör skattepliktig intäkt enligt ett nytt förhandsbesked från SRN, vilket bland annat går emot det synsätt som SKV tidigare gett uttryck för.

 

Här kan du läsa senaste numret av SkatteNytt.
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner