Dispens från bud på teckningsoptioner (Atria – Sardus)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 16 februari 2007 en framställning från Gernandt & Danielsson Advokatbyrå för Atria Meat & Fast Food Aktiebolags räkning.

Bakgrund

I framställningen till nämnden anförs följande.

Atria Meat & Fast Food Aktiebolag (”Atria”) planerar att lämna ett kontant offentligt uppköpserbjudande (”Erbjudandet”) till aktieägare i Aktiebolaget Sardus (”Målbolaget”), vars aktier är noterade på Stockholmsbörsen. Inför det planerade Erbjudandet avser Atria att förvärva en majoritet av aktierna i Målbolaget och därmed skulle Erbjudandet lämnas till följd av och i enlighet med reglerna om budplikt.

Av Målbolagets årsredovisning 2005 framgår att Målbolaget har ett personaloptionsprogram, i vilket leverans av aktier har säkrats genom emission till en extern part av teckningsoptioner i Målbolaget. De närmare villkoren avseende personaloptionsprogrammet och den externa parten är inte kända för Atria, men den externa parten torde vara förhindrad att acceptera ett offentligt erbjudande på grund av sina åtaganden gentemot Målbolaget respektive innehavarna av personaloptioner. Det är Atrias avsikt att tillsammans med Målbolaget efter offentliggörande av Erbjudandet finna en lösning avseende personaloptionsprogrammet som medför att innehavarna av personaloptioner behandlas skäligt.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att Atria, med hänsyn till vad som anförts, medges undantag från skyldigheten i punkt II.16 med hänvisning till punkt II.9 tredje stycket i takeover-reglerna att inkludera de av Målbolaget utgivna teckningsoptionerna i Erbjudandet.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från bestämmelserna i 3 kap. En sådan ansökan kan göras av en aktieägare i ett sådant bolag som avses i 3 kap. 1 § andra stycket eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 4 och 5 §§ förordningen (1991:1007) om handel och tjänster på värdepappersmarknaden överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2006:4).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon efter förvärv av aktier, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

I det nu aktuella fallet avser Atria att förvärva en majoritet av aktierna i Målbolaget. Atria blir därmed enligt 1 § första stycket 2 skyldigt att inom fyra veckor lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget (budplikt).

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs eller auktoriserade marknadsplats där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen eller marknadsplatsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser ett erbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på Stockholmsbörsen, att ”Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden” (”takeover-reglerna”) ska följas. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 medge undantag från dessa regler.

Enligt punkten II.16 i takeover-reglerna gäller, om inte annat anges, reglerna rörande frivilliga erbjudanden i tillämpliga delar även vid ett erbjudande till följd av budplikt. Av punkten II.9 i takeover-reglerna följer att ett uppköpserbjudande avseende aktier alltid måste omfatta även andra av målbolaget utgivna finansiella instrument som är relaterade till aktierna, om prissättningen av dessa instrument väsentligt påverkas av aktiernas prissättning. Det innebär att ett uppköpserbjudande typiskt sett också ska omfatta av målbolaget utgivna konvertibler och teckningsoptioner. Vederlaget för sådana instrument ska vara skäligt.

Syftet med regeln att ett uppköpserbjudande ska omfatta även till aktien relaterade instrument är att innehavarna av sådana instrument inte ska behöva riskera att efter ett förvärv av aktierna i bolaget bli sittande med ett instrument kopplat till onoterade aktier som uteslutande eller näst intill uteslutande innehas av budgivaren. Som Aktiemarknadsnämnden konstaterat i flera uttalanden (se bl.a. AMN 2006:45) finns det emellertid ingenting som hindrar att detta syfte uppnås på något annat sätt, om detta garanterar innehavarna av instrumenten i fråga en likvärdig behandling. Nämnden anser därför förutsättningar föreligga för att bevilja dispens i enlighet med vad som yrkas i framställningen. Några skäl som talar emot en sådan dispens föreligger inte.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Atria Meat & Fast Food Aktiebolag dispens från skyldigheten i punkten II.9 i Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden, att i det aktuella erbjudandet avseende aktierna i Aktiebolaget Sardus inkludera de av Sardus utgivna teckningsoptionerna (personaloptionerna). Dispensen medges i syfte att Atria tillsammans med målbolaget efter offentliggörande av erbjudandet ska finna en lösning avseende personaloptionsprogrammet som medför att innehavarna av personaloptioner behandlas skäligt. Dispensen är villkorad av att en sådan lösning uppnås inom sex månader från erbjudandets genomförande. Om så inte sker gäller från den tidpunkten budplikten även personaloptionerna ifråga.