Dispens från fyraveckorsfristen (Nasdaq – OMX)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 2 augusit 2007 en framställning från Advokatfirman Cederquist KB i egenskap av ombud för Nasdaq Stock Market Inc.

Bakgrund

Beträffande bakgrunden till framställningen lämnas följande redogörelse, som är hämtad ur framställningen till nämnden.

Nasdaq Stock Market Inc. lämnade 2007-05-25 ett offentligt erbjudande (”Erbjudandet”) avseende samtliga aktier i OMX AB (publ) (”Målbolaget”) vars aktier är noterade på Stockholmsbörsen med sekundärnoteringar på börserna i Helsingfors, Köpenhamn och Reykjavik.

Vederlaget i Erbjudandet kommer till viss del att utgöras av aktier i Budgivaren.

Budgivaren har alltsedan Erbjudandet offentliggjordes arbetat med upprättande av ett Registration Statement on Form S-4 vilket dokument ska inges till Securities and Exchange Commission i Amerikas Förenta Stater enligt Securities Act 1933. Vidare är en erbjudandehandling under upprättande, enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument, Kommissionens förordning (EG) nr 809/2004 , lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, och Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden. Erbjudandehandlingen kommer att inges för godkännande och registrering till berörd myndighet i Sverige och i vissa andra nordiska länder. För att uppfylla kraven enligt de olika regelverken pågår ett omfattande arbete bland annat med att konvertera Målbolagets räkenskaper till US Generally Accepted Accounting Principles. Det sammantagna arbetet med upprättande av dokumenten har kommit att ta längre tid än de tio veckor som den först begärda dispensen avsåg.

Registration Statement on Form S-4 beräknas att inges till den amerikanska myndigheten senast 2007-08-14 samt beräknas erbjudandehandlingen att inges till de relevanta myndigheterna i nordiska länder senast 2007-08-20.

Handläggningstiderna hos de berörda myndigheterna beräknas till en till två månader efter vilken period acceptfristen för Erbjudandet avses börja löpa. Den exakta tidpunkten för när samtliga berörda myndigheter meddelat sina slutliga beslut om godkännanden och registreringar kan för närvarande ej anges men beräknas till andra halvan av september månad 2007.

Budgivaren erhöll 2007-05-24 genom nämndens beslut AMN 2007:19 dispens från kravet i punkt II.6 i Stockholmsbörsens takeover-regler samt 2 kap. 3 § LUA på att inom fyra veckor från offentliggörande av ett offentligt erbjudande upprätta erbjudandehandling. Enligt nämndens beslut skulle erbjudandehandlingen upprättas inom tio veckor.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden medger att den ovan angivna tidsfristen utsträcks till att vara ytterligare tio veckor. Budgivaren förbehåller sig rätten att återkomma med begäran om ytterliggare förlängning om skäl därtill skulle föreligga.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i bolag som är aktiemarknadsbolag. Enligt 2 kap. 3 § LUA ska budgivaren inom fyra veckor från lämnandet av ett sådant erbjudande upprätta en erbjudandehandling och hos Finansinspektionen ansöka om godkännande av den. Om det finns särskilda skäl, får Finansinspektionen förlänga tidsfristen.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknaden att besluta i frågor om förlängning av tidsfristen (FFFS 2006:4).

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs eller auktoriserade marknadsplats där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen eller marknadsplatsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser det nu aktuella erbjudandet, att Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden (”takeover-reglerna”) ska följas. Även enligt punkten II.6 i takeover-reglerna ska budgivaren inom fyra veckor från lämnandet av ett erbjudande upprätta en erbjudandehandling. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna medge undantag från reglerna.

I det nu aktuella fallet ansökte Nasdaq Stock Market Inc. 2007-05-23 om en förlängning av tidsfristen från fyra till tio veckor. Nämnden beviljade i beslut 2007-05-24 en sådan förlängning (AMN 2007:19). Det har nu visat sig att den tidsfristen inte var tillräcklig, varför budgivaren ansökt om att fristen förlängs med ytterligare tio veckor. Enligt nämndens mening finns det förutsättningar att, på i ansökan anförda skäl, bevilja en sådan ytterligare förlängning. Några skäl som talar däremot kan inte anses föreligga.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger att Nasdaq Stock Market Inc. inom 20 veckor från lämnandet av det offentliga uppköpserbjudandet till aktieägarna i OMX AB upprättar en erbjudandehandling och hos Finansinspektionen ansöker om godkännande av den.