Tolkning av NBKs takeover-regler (Fundior)

Beslut

Den i framställningen beskrivna aktieteckningen mot betalning med aktier i ICT Norden Fastigheter AB utlöser inte budplikt enligt punkten III.3 i NBK-reglerna. Dotterbolaget kan även förvärva ytterligare aktier i ICT Norden Fastigheter AB utan att budplikt inträder.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 18 augusti 2010 en framställning från Fundior AB. Framställningen rör dispens från budplikt.

Framställningen

I framställningen anförs följande.

Fundior AB, org.nr. 556695-0100 (”Fundior”), listat på AktieTorget, är enskilt största ägare i ICT Norden Fastigheter AB, org. nr. 556711-9069 (”ICT”) också listat på AktieTorget. Fundior har nyligen genomfört ett erbjudande till aktieägarna i ICT att överlåta samtliga sina aktier i ICT mot betalning i form av nyemitterade Fundior-aktier. Genom erbjudandet förvärvade Fundior 5.008.812 ICT-aktier och ökade därigenom sitt innehav från 8.635.000 aktier till totalt 13.643.812 aktier i ICT. Det totala antalet aktier i ICT är 43.077.260 aktier och varje aktie har en röst. Således uppgår Fundiors innehav till cirka 31,67 procent av det totala antalet aktier och röster i ICT.

Fundior planerar under 2010 att bilda ett nytt helägt dotterbolag (”Dotterbolaget”) i samband med starten av ett nytt affärsområde. För att erhålla ett bundet eget kapital om minst 10 miljoner kronor i Dotterbolaget är bildandet planerat att ske genom en apportemission av samtliga Fundiors 13.643.812 innehavda aktier i ICT.

Genom den planerade transaktionen överförs Fundiors samtliga innehavda aktier i ICT till Dotterbolaget. Fundior har inte för avsikt att avyttra några aktier i Dotterbolaget. Genom överlåtelsen förändras således inte på något sätt Fundiors koncernmässiga ägarandel i ICT.

Fundior hemställer att Aktiemarknadsnämnden medger undantag från budplikt i anledning av den ovan beskrivna transaktionen.

Överväganden

NBKs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2009-10-05) ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på AktieTorget.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget eller någon av de andra aktuella handelsplattformarna i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger.

Enligt punkten III.3 i NBK-reglerna gäller inte reglerna om budplikt om någon uppnår ett aktieinnehav som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier genom ett offentligt uppköpserbjudande som avser samtliga aktier i bolaget. Såvitt framgår av framställningen har Fundior förvärvat ICT-aktier genom ett sådant uppköpserbjudande. För Fundior gäller alltså inte budplikt och Fundior är vidare oförhindrat att förvärva fler ICT-aktier utan att budplikt uppkommer.

Den transaktion som beskrivs i framställningen innebär att Fundior tecknar aktier i ett nybildat helägt dotterbolag mot betalning med apportegendom i form av Fundiors samtliga ICT-aktier. Detta innebär att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ske i ICT. Aktieägarna i ICT har genom det offentliga uppköpserbjudandet redan haft möjlighet att överlåta sina aktier till kontrollägaren. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening innebär inte det förhållandet att ICT-aktierna överförs till ett av Fundior helägt dotterbolag att det finns skäl att på nytt ge övriga aktieägare tillfälle att överlåta sina aktier genom ett offentligt uppköpserbjudande. Någon budplikt bör enligt nämndens mening således inte uppkomma i den beskrivna situationen. I likhet med vad som för närvarande gäller för Fundior bör det nybildade dotterbolaget även ha möjlighet att förvärva fler ytterligare aktier i ICT utan att budplikt uppkommer.