Dispens från budplikt (Investor – Swedish Orphan Biovitrum)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Investor AB undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma om bolaget tecknar aktier med företrädesrätt i den planerade nyemissionen i Swedish Orphan Biovitrum AB.

Om Investor AB därefter genom förvärv av ytterligare aktier i Swedish Orphan Biovitrum AB skulle öka sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 25 mars 2011 en framställning från Advokatfirman Vinge på uppdrag av Investor AB (”Investor”). Framställningen rör undantag från budplikt i samband med en apportemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Investor är ett svenskt börsnoterat investmentbolag. Investor bedriver investeringsverksamhet i Europa, USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning åt investerare i Investor genom att äga och utveckla bolag med attraktiv värdepotential. Investor är en engagerad ägare som med erfarenhet, kunskap och ett unikt nätverk utvecklar noterade och onoterade bolag till att bli ledande inom sina respektive branscher. Investors aktier är upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm, Large Cap-listan.

Ett av de företag som Investor är delägare i är Swedish Orphan Biovitrum AB. Swedish Orphan Biovitrum är ett internationellt läkemedelsbolag som marknadsför specialistläkemedel i ett flertal regioner. Swedish Orphan Biovitrums stamaktier är upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm. Investor är största aktieägare i Swedish Orphan Biovitrum och innehar för närvarande knappt 41 procent av aktier och röster i bolaget. Investor passerade en ägarandel om 30 procent av rösterna i samband med att Swedish Orphan Biovitrum förvärvade samtliga aktier i Swedish Orphan International Holding AB i början av 2010 genom en apportemission, och erhöll därvid undantag från budplikt (AMN 2009:25).

Swedish Orphan Biovitrum bedömer att bolagets finansiella ställning bör stärkas och att den för bolaget mest lämpliga vägen för att uppnå detta är att genomföra är en garanterad kontant nyemission av aktier med företrädesrätt för aktieägarna.

För att säkerställa att företrädesemissionen fulltecknas avser Swedish Orphan Biovitrum att söka teckningsförbindelser från aktieägare och emissionsgarantier från externa banker. Med anledning av ovanstående har Investor förklarat sig berett att utan vederlag åta sig att utnyttja sin företrädesrätt fullt ut och teckna sin pro rata-del i emissionen. Investor kommer inte att förvärva ytterligare teckningsrätter eller teckna aktier utan stöd av teckningsrätter. Det åtagande att utnyttja sin företrädesrätt som Investor avser att ingå motsvarar således knappt 41 procent av emissionsbeloppet. Hur stor Investors andel av röstetalet blir efter fullföljande av emissionen beror på hur många aktier som tecknas av andra tecknare och på det antal egna aktier som innehas av Swedish Orphan Biovitrum. Aktiemarknadsnämnden kan i sin prövning förutsätta att Investors andel av röstetalet i Swedish Orphan Biovitrum vid fullt utnyttjande av företrädesrätt kommer att understiga 50 procent.

Med anledning av det innehav som Investor kan komma att uppnå genom företrädesemissionen kan budplikt uppkomma i enlighet med 3 kap. 1 § lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA. Investor hemställer om dispens från dylik budplikt.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som har uppkommit i samband med teckning av aktier i en företrädesemission. Det gäller även om aktieägaren tidigare har beviljats dispens.

I det nu aktuella fallet avser Investor att teckna sin andel i den beskrivna företrädesemissionen i Swedish Orphan Biovitrum AB. Investor, som redan innehar en ägarandel som överstiger tre tiondelar av röstetalet i bolaget, skulle därmed ådra sig budplikt.

Enligt nämndens mening finns det emellertid, på i framställningen anförda skäl och med beaktande av vad som uttalas i lagens förarbeten, förutsättningar att bevilja dispens från budplikten. Några skäl som talar emot en dispens finns inte.