Dispens från budplikt (Transmode Holding)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, POD Venture Partners AB med närstående undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av de aktielån som kan komma att användas vid börsintroduktion av Transmode Holding AB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 27 april 2011 en framställning från Hannes Snellman Attorneys Ltd på uppdrag av POD Venture Partners AB. Framställningen rör undantag från budplikt i samband med vissa arrangemang vid en börsintroduktion.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Transmode Holding AB (556588-9101) (”Transmode”) har ansökt om upptagande till handel av bolagets aktier vid NASDAQ OMX Stockholm. POD Venture Partners AB (556744-9441) (”POD”) är största ägare i bolaget, med ett aktieinnehav motsvarande cirka 41,5 procent av aktier och röster i bolaget. I samband med upptagandet till handel avser Transmodes aktieägare sälja aktier i bolaget, eventuellt i kombination med en nyemission. Vissa ägare avser även ställa ut en så kallad övertilldelningsoption till de banker som medverkar i börsnoteringen. Vidare kommer innehavare av teckningsoptioner i Transmode att erbjudas sälja aktier tecknade med stöd av teckningsoptionerna i börsnoteringen. Efter upptagandet till handel kommer PODs innehav att uppgå till cirka 31,5 procent av aktier och röster i bolaget.

I syfte att möjliggöra leverans av aktier innan den eventuella nyemissionen respektive utnyttjandet av teckningsoptionerna registreras hos Bolagsverket och/eller vid utnyttjande av övertilldelningsoptionen och därigenom möjliggöra handel i aktien i samband med upptagandet till handel har de banker som medverkar i börsnoteringen föreslagit POD att genom ett sedvanligt aktielån låna ut aktier i Transmode till bankerna. Bankerna kommer inte att utöva någon rösträtt för de lånade aktierna. Bankerna kommer sedan att leverera de utlånade aktierna till tecknarna/förvärvarna.

Genom transaktionen kommer PODs röstandel att understiga budpliktsgränsen om 30 procent vid tidpunkten för upptagandet till handel. Vidare kommer PODs röstandel att passera budpliktsgränsen när POD återfår de aktier som lånats ut. Låneperioden förväntas löpa under någon vecka.

I framställningen hemställs att Aktiemarknadsnämnden medger undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma när de utlånade aktierna lämnas tillbaka, samt att dispensen lämnas utan begränsningar eller villkor.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Bestämmelserna är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte.

Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från bestämmelserna om budplikt. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Ägaren i fråga ska då erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett på visst sätt bestämt pris.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet.

I det nu aktuella fallet innehar POD mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Transmode, men denna andel har förvärvats innan Transmode blev ett aktiemarknadsbolag. Som en följd av att aktielån används i anslutning till att bolagets aktier tas upp till handel på NASDAQ OMX Stockholm kan PODs röstandel i Transmode komma att tillfälligt understiga tre tiondelar i samband med börsintroduktionen för att sedan åter öka till mer än tre tiondelar av röstetalet. Bestämmelserna om budplikt blir då tillämpliga.

Enligt nämndens mening finns det emellertid, mot bakgrund av syftet med reglerna om budplikt och med beaktande av vad som uttalas i lagens förarbeten, förutsättningar att bevilja dispens från budplikten. Reglerna om budplikt avser, som konstaterats ovan, att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. I det nu aktuella fallet handlar det inte om något kontrollägarskifte utan om ett allmänt vedertaget arrangemang i samband med en börsintroduktion, som kan leda till att POD efter ca en vecka kan komma att återfå så många inom ramen för arrangemanget utlånade aktier att PODs röstandel åter kommer att motsvara tre tiondelar eller mer av röstetalet. Dispens från budplikt bör därför medges (jfr AMN 2009:15). Något skäl att ålägga POD eller närstående budplikt vid eventuellt förvärv av ytterligare aktier i bolaget finns inte.