Fråga om dispens från budplikt (Svensksundh – NordIQ)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden avslår framställan från Svensksundh Invest AB om undantag från budplikt vid förvärv av aktier i NordIQ Göteborg AB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 10 januari 2013 en framställning från Svensksundh Invest AB (Svensksundh). Framställningen rör dispens från budplikt i samband förvärv av aktier i NordIQ Göteborg AB.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

NordIQ Göteborg AB (”Bolaget”) bildades 1999 av Matts Lindgren och Peter Gummérus i syfte att bedriva utveckling och försäljning av elektroniska system för smarta värmeväxlare inom fastighetsbranschen. De smarta systemen byggde på en teknik som Peter Gummérus utvecklat under sin tid med forskning på Chalmers Tekniska Högskola. För att få ytterligare kapital för fortsatt utveckling av systemen och uppbyggnad av tillverkning och en försäljningsorganisation erbjöds Svensksundh att teckna sig för aktier i NordIQ under 2007. Därigenom erhöll Svensksundh 25 procent av såväl aktierna som rösterna i bolaget. Successivt kom denna andel att öka till 29,7 procent genom några ytterligare emissioner fram till 2011.

Hösten 2011 genomfördes en publik nyemission med syfte att ta in 6 miljoner kronor och en efterföljande listning på AktieTorget. Mycket på grund av den Greklandskris som uppkom var inte intresset för att teckna sig i emissionen speciellt stort vilket medförde att Bolaget endast nådde upp till en teckning av aktier för 2 miljoner kronor, vilket var den nedre gränsen för att fullfölja emissionen. Beloppet nåddes till viss del genom att personer i kretsen runt Svensksundh AB tecknade sig i emissionen.

Under det senaste räkenskapsåret har utvecklingen i NordIQ varit positiv, såväl omsättningsmässigt som resultatmässigt. Omsättningen har för de första nio månaderna 2012 ökat från 10,5 Mkr 2011 till 12 Mkr, och rörelseresultatet från –1.593 Mkr 2011 till –531 Mkr.

Resultatutvecklingen är dock sämre än vad styrelsen förutsatt vilket lett till ett åtgärdsprogram med fokus på att förbättra resultatet i Bolaget. Bland annat har grundaren Peter Gummérus avgått som VD, men han är kvar i Bolaget och ansvarig för den tekniska utvecklingen. Till ny tillförordnad VD har utsetts Pekka Haverinen för att ge Bolaget ökat fokus på försäljning och lönsamhet. Bakom förändringsarbetet ligger ett intensivt arbete från bland annat ledamöterna i styrelsen som representerar Svensksundh, dvs. Jim Engellau och Ulf Risberg. För att få en ägarmässigt större kraft att driva förändringsarbetet i NordIQ har Svensksundh överenskommit med de båda ägarna Matts Lindgren och Peter Gummérus att Svensksundh ska förvärva tio procent av bolagets aktier från var och en av dessa.

Ägarbilden före förvärvet:

Antal aktier

Procent

Matts Lindgren

2.152.500

 33,3 %

Peter Gummérus

1.980.500

 30,7 %

Svensksundh Invest AB

1.750.360

 27,1 %

Övriga

  571.940

  8,9 %

6.455.300

100,0 %

Ägarbild efter förvärvet:

Antal aktier

Procent

Matts Lindgren

1.506.970

 23,3 %

Peter Gummérus

1.334.970

 20,7 %

Svensksundh Invest AB

3.041.420

 47,1 %

Övriga

  571.940

  8,9 %

6.455.300

100,0 %

Det köpeavtal som är upprättat mellan parterna ger respektive säljare rätten att om fem år återköpa hälften av det antal aktier som de sålt för en krona. Avtalet är även villkorat av att Aktiemarknadsnämnden ger ett undantag från budplikt för den aktuella transaktionen.

Svensksundh anser av följande skäl att undantag från budplikt i detta fall skulle vara till gagn för samtliga aktieägare.

  • Vid tiden för nyemissionen 2011, som föregick listningen på AktieTorget, fanns tre huvudägare i NordIQ, Matts Lindgren 36,3 %, Peter Gummérus 33,4 % samt Svensksundh med 29,5 %. I styrelsen som bestod av fem personer var Svensksundh representerat av Jim Engellau och Ulf Risberg, med Erik Stubert som suppleant. Även Peter Gummérus var styrelseledamot, medan Matts Lindgren var suppleant. Numera är Matts Lindgren ordinarie ledamot. Den höga andelen representation i styrelsen från Svensksundh före listningen innebar att Svensksundh redan då hade ett betydande inflytande i bolaget som inte nämnvärt förändras ur minoritetens perspektiv vid ett förvärv av aktierna.

  • Svensksundh kommer inte att erhålla en så stor ägarandel att de kan konsolidera bolaget som ett dotterbolag utan NordIQ kommer även fortsättningsvis att vara en finansiell placering för Svensksundh.

  • NordIQ är även fortsatt beroende av både Matts Lindgrens och Peter Gummérus kompetens inom reglerteknik för fjärrvärme, vilket innebär att dessa även fortsättningsvis kommer ha ledande befattningar i Bolaget och sitta i dess styrelse.

  • Ägarförändringen har till syfte att leda företaget mot en mer kommersiell utveckling till gagn för alla aktieägare i Bolaget.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning (”Kollegiet”) har utfärdat regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2012-03-27). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. Ett exempel på en sådan omständighet är att aktieinnehavet uppkommit genom en emission som är ett erforderligt led i rekonstruktionen av ett bolag med betydande ekonomiska svårigheter.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I det nu aktuella fallet ska Svensksundh förvärva aktier i NordIQ från bolagets två största ägare, vilka var för sig idag innehar aktier som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Genom förvärven skulle dessa innehav minska till mindre än tre tiondelar medan Svenksundhs röstandel skulle öka från 27 till 47 procent. Svensksundh skulle således bli kontrollerande ägare i bolaget och budplikt skulle uppkomma. De skäl som i framställningen anförs för att medge undantag från budplikten saknar stöd i kommentaren till budpliktsreglerna och kan enligt Aktiemarknadsnämndens mening inte heller i övrigt anses tillräckliga för att frångå budplikten. Svensksundhs framställning ska därför avslås.