Tolkning av takeover-reglerna (Biovestor – Creades)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 20 januari 2013 en framställning från Nord & Co. Advokatbyrå KB på uppdrag av Biovestor AB. Framställningen rör tolkning av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2012-03-27).

Framställning

I framställningen anförs följande.

Biovestor hänvisar till vad som framgår av Aktiemarknadsnämndens uttalande AMN 2011:28 och 2012:9.

Biovestor är alltsedan starten största aktieägare i bolaget Creades AB, vars aktier är noterade på First North. Innehavet motsvarar för närvarande ca 41 procent av kapitalet och ca 33,7 procent av rösterna. Till helt nyligen var röstetalet 29,9 procent (vilket var fallet vid etablerandet för ca 1 år sen). Det högre röstetalet har uppnåtts genom att Creades löst in aktier.

Pan Capital AB (”Pan”) innehar ca ca 30,0 procent av kapitalet och ca 33,6 procent av rösterna i Creades.

Creades överväger att lämna ett generellt inlösenerbjudande till alla aktieägare innebärande att totalt högst 30 procent av alla aktier inlöses. För varje aktie i Creades erhålls en inlösenrätt. För tio inlösenrätter kan tre aktier inlösas. Aktieägarna kommer att erbjudas inlösenrätter och handel med inlösenrätter. Inlösenvederlaget kommer att utgöras av aktier i ett nybildat dotterbolag till Creades, Sedarec. Till Sedarec kommer i anslutning till inlösenförfarandet att överföras tillgångar och skulder samt rättigheter och skyldigheter, motsvarande i princip 30 procent av Creades tillgångar och skulder samt rättigheter och skyldigheter.

PAN kommer i anslutning till inlösenförfarandet erbjuda sig att courtagefritt förvärva inlösenrätter från övriga aktieägare i Creades. PANs avsikt är att om möjligt bli ägare till hela Sedarec. Biovestor har åtagit sig att överlåta samtliga sina inlösenrätter enligt erbjudandet till PAN. PAN kommer redan därigenom att bli ägare till minst ca 71 procent av samtliga aktier i Sedarec.

Biovestor kommer genom inlösenförfarandet att ”automatiskt” öka sin röstandel ytterligare, främst pga. av att inte utnyttja sin inlösenrätt, men till en del också på grund av att man avyttrar sina inlösenrätter så att andra aktieägare kan lösa in fler aktier än de skulle göra om Biovestor endast avstod från att utnyttja tilldelade inlösenrätter.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden ger besked om huruvida Biovestors på ovan angivna sätt ytterligare ökade ”rösteandel” medför att budplikt uppkommer för Biovestor.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning (”Kollegiet”) har utfärdat regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2012-03-27). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas.

Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger 30 procent av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på First North.

Av punkten III.2 framgår att budplikt inte utlöses av åtgärder som vidtas av bolaget, t.ex. inlösen av aktier, och som resulterar i att en aktieägares röstandel ökar till 30 procent eller mer av röstetalet. Det är på denna grund som budplikt inte uppkommit för Biovestor då bolagets röstandel i Creades ökat från 29,9 procent till ca 33,7 procent.

Av nämndens uttalande AMN 2012:9 följer att det under normala förhållanden inte finns anledning att vid tillämpning av punkten III.2 på ett inlösenförfarande se annorlunda på frågan om budplikt uppkommer för det fall en inlösenberättigad aktieägare inte endast avstår från att utnyttja tilldelade inlösenrätter utan också avyttrar erhållna inlösenrätter i marknaden så att andra aktieägare kan lösa in fler aktier än de annars skulle kunna göra. Några skäl att i det nu aktuella fallet frångå den tillämpningen finns inte. Budplikt uppkommer således inte för Biovestor.