Dispens från takeover-reglerna (Beagle – Paradox)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Beagle Investments S.A. dispens från skyldigheten att rikta det planerade uppköpserbjudandet till aktieägare i Paradox Entertainment AB med hemvist i Förenta staterna, Schweiz, Australien, Japan, Kanada, Sydafrika och Nya Zeeland.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 10 juli 2013 en framställning från ADN Law Advokatfirma i egenskap av ombud för Beagle Investments S.A. Framställningen rör dispens från skyldigheten att rikta ett offentligt uppköpserbjudande på grund av budplikt till aktieägare i vissa jurisdiktioner.

Framställningen

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Beagle Investments S.A. (”Beagle”) är registrerat i Luxemburg och har varit den största ägaren i Paradox Entertainment AB (”Paradox”) sedan år 1999. Beagle är helägt av Mikael Wirén som är styrelseordförande i Paradox. Aktierna i Paradox är noterade på NASDAQ OMX First North.

Beagle erhöll tidigare i samband med att bolagets ägande i Paradox kom att nå upp till 30 procent dispens från budplikten genom AMN 2012:1. Av uttalandet framgår att dispensen inte omfattar ytterligare förvärv.

Beagle har i en företrädesemission som beslutades av bolagsstämman den 23 maj 2013 genom aktieteckning ökat sitt innehav från 31,7 procent av aktierna och rösterna till ca drygt 37,7 procent. Beagles ökade innehav offentliggjordes den 20 juni 2013.

Beagle avser att fullfölja den genom det ökade aktieinnehavet uppkomna budplikten och lämna ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Paradox.

Beagle har tagit del av den aktiebok upprättad den 17 maj 2013 – som användes vid Paradox årsstämma den 23 maj 2013, en aktiebok hos Euroclear daterad den 30 mars 2013 samt information avseende ägarstruktur i årsredovisningen för år 2012 och i bilagt informationsmemorandum (uteslutet här) som publicerades den 24 maj 2013 i anledning av erbjudandet om företrädesemission. Även om siffrorna skiljer sig något mellan de olika informationskällorna framgår att det utländska aktieägandet, med undantag för Samväldet Bahamas och Förenta staterna, är mycket begränsat.

Såvitt avser Samväldet Bahamas följer av granskade handlingar att ca 6,6 procent av alla aktier i Paradox är registrerade på aktieägare med hemvist där, fördelat på endast en aktieägare. Denna framställning omfattar inte denna aktieägare.

Såvitt avser Förenta staterna följer av granskade handlingar att ca 8,1 procent av alla aktier i Paradox är registrerade på aktieägare med hemvist där, fördelat på endast en aktieägare. Innehavet uppgår emellertid efter den nu genomförda nyemissionen till ca 5,5 procent.

Paradox är inte föremål för sekundärnotering på någon utländsk marknad.

Att rikta ett erbjudande till aktieägare i Förenta staterna skulle sannolikt innebära väsentliga merkostnader och en väsentlig förskjutning i tidplanen för erbjudandet. Inför upprättandet av denna framställning har Beagle inhämtat råd från en amerikansk advokatbyrå. Även om aktierna i Paradox inte är registrerade enligt Securities Exchange Act eller Investment Company Act 1940, vilket såvitt Beagle förstår skulle medföra krav på efterlevnad fullt ut av det amerikanska regelverket, följer att Beagle till vissa delar måste följa Regulation 14E i Securities Exchange Act 1934. Regulation 14E har följande lydelse:

(e)

Untrue statement of material fact or omission of fact with respect to tender offer

It shall be unlawful for any person to make any untrue statement of a material fact or omit to state any material fact necessary in order to make the statements made, in the light of the circumstances under which they are made, not misleading, or to engage in any fraudulent, deceptive, or manipulative acts or practices, in connection with any tender offer or request or invitation for tenders, or any solicitation of security holders in opposition to or in favor of any such offer, request, or invitation. The Commission shall, for the purposes of this subsection, by rules and regulations define, and prescribe means reasonably designed to prevent, such acts and practices as are fraudulent, deceptive, or manipulative.

Som framgår av sista meningen ska Securities Exchange Commission (SEC) utfärda “rules and regulations” som måste följas. Enligt uppgift från de amerikanska advokaterna är kraven från SEC lättare om ägar- och röstandelen understiger 10 procent, men likväl måste budgivaren följa vissa regler och anvisningar. För Beagles del skulle detta föra med sig översättningskostnader, ytterligare advokatarvoden samt kostnader för framtagande av en separat erbjudandehandling (eller motsvarande) på engelska som uppfyllde de amerikanska kraven.

Aktieägaren med hemvist i Förenta Staterna har i bilagd avsiktsförklaring (utesluten här) förklarat sig avstå från att acceptera ett eventuellt erbjudande.

Mot bakgrund av ovanstående önskar Beagle att tillstånd ges till att undanta ägare med hemvist i Förenta staterna från erbjudandet.

Beagle avser att, i enlighet med vedertagen praxis, utforma erbjudandet så att det inte riktar sig till aktieägare med hemvist i vissa jurisdiktioner utanför EES. Utöver Förenta staterna avses här Schweiz, Australien, Japan, Kanada, Sydafrika och Nya Zeeland. Skälet härför är att det skulle vara mycket tidsödande och kostnadskrävande att följa lokala regelverk.

Av den information som inhämtats framgår att det finns aktieägare med hemvist i Schweiz med obetydliga ägarandelar (sammantaget mindre än 3 procent av antalet aktier i bolaget). Något som direkt identifierar aktieägare med hemvist i övriga angivna jurisdiktioner finns inte men det kan inte uteslutas att sådana aktieägare har tillkommit eller kan tillkomma (med obetydliga ägarandelar) genom direkt ägande eller genom förvaltarregistrering innan erbjudandet lämnas.

Mot denna bakgrund önskar Beagle att tillstånd ges till att från erbjudandet även undanta ägare med hemvist i Schweiz, Australien, Japan, Kanada, Sydafrika och Nya Zeeland.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställer Beagle att:

  1. Dispens meddelas från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare med hemvist i Förenta staterna.

  2. Dispens meddelas från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare med hemvist i Schweiz, Australien, Japan, Kanada, Sydafrika och Nya Zeeland.

Med hänsyn till att framställningen gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd hemställs vidare att framställningen ska behandlas konfidentiellt och att Aktiemarknadsnämndens uttalande med anledning av ansökan inte offentliggörs förrän åtgärden vidtagits, gjorts allmänt känd av den som planerar åtgärden eller på annat sätt blivit allmänt känd.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning (”Kollegiet”) har utfärdat regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2012-03-27). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Det är vanligt att utländska rättssubjekt äger aktier i svenska bolag. Om ett offentligt uppköpserbjudande riktas till aktieägarna i ett svenskt bolag med utländska aktieägare, måste budgivaren följa de svenska reglerna men dessutom ta hänsyn till reglerna i det land eller de länder där de utländska aktieägarna har sitt hemvist. Att utforma ett erbjudande så att det uppfyller kraven i samtliga berörda länder kan vara mycket tidsödande och kostnadskrävande. Av kommentaren till punkten I.1 i Kollegiets regler framgår att budgivaren då, med stöd av punkten I.2, kan hemställa om Aktiemarknadsnämndens tolkning av reglerna och, vid behov därav, dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare i alla länder och från skyldigheten att tillämpa de svenska reglerna fullt ut i alla avseenden. I kommentaren sägs vidare att i enlighet med vedertagen praxis behöver, såvitt avser aktieägare i länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, dispens inte sökas om, i anslutning till erbjudandets lämnande, antalet aktier som innehas av aktieägare i ett sålunda berört land kan antas representera endast en obetydlig andel av totalantalet aktier i bolaget (högst tre procent), aktierna i fråga inte är noterade på någon marknadsplats i landet och inte några andra omständigheter med tillräcklig styrka talar för en annan ordning.

Kommentaren till punkten I.1 tar sikte på frivilligt lämnade uppköpserbjudanden. Av punkten 3.1 framgår att ett uppköpserbjudande som lämnas på grund av budplikt måste avse resterande aktier i bolaget. Vid ett sådant erbjudande finns därför, till skillnad från vad som är fallet ifråga om reglerna om frivilliga erbjudanden, inte något utrymme för budgivaren att utan dispens utesluta aktieägare i vissa jurisdiktioner utanför EES från erbjudandet. Som nämnden tidigare konstaterat bör dock, i linje med den praxis som gäller i fråga om frivilliga erbjudanden, dispens normalt beviljas om antalet aktier som innehas av aktieägare i ett sålunda berört land kan antas representera endast en obetydlig andel av totalantalet aktier i bolaget, aktierna i fråga inte är noterade på någon marknadsplats i landet och inte några andra omständigheter med tillräcklig styrka talar för en annan ordning (se bl.a. AMN 2010:22).

I det nu aktuella fallet vill Beagle, i linje med vedertagen praxis, vid ett budpliktserbjudande avseende samtliga resterande aktier i Paradox låta bli att rikta erbjudandet till aktieägare bosatta i Förenta staterna, Kanada, Schweiz, Japan, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Enligt framställningen är 5,5 procent av aktierna i Paradox hänförliga till ägare i Förenta staterna. Det är mer än en obetydlig andel av aktierna. Med hänsyn framför allt till att dessa aktier är hänförliga till endast en ägare och att denne förklarat sig inte vara intresserad av att delta i erbjudandet, föreligger enligt Aktiemarknadsnämndens mening förutsättningar för att bevilja Beagle dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare i Förenta staterna.

Antalet aktier i Paradox som innehas av ägare bosatta i envar av övriga sex jurisdiktioner representerar inga eller endast en obetydlig andel av samtliga aktier i bolaget (mindre än 3 procent). Aktien i Paradox är inte sekundärnoterad på någon utländsk marknad. Av framställningen framgår inte heller några särskilda omständigheter som talar emot att dispens beviljas. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger mot denna bakgrund förutsättningar för att medge dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare även i de jurisdiktionerna.