Dispens från budplikt (Cellpoint – MMG)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Cellpoint Connect AB (556637-2636) dispens från den budplikt annars skulle uppkomma som en följd av apportemissionen i Mobicard Media Group AB.

Om Cellpoint Connect AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i Mobicard Media Group AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 12 september 2013 en framställning från Cellpoint Connect AB. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med teckning av aktier i en apportemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Cellpoint Connect AB, org.nr 556637-2636, (”Cellpoint”) har ingått ett avtal med Mobicard Media Group AB, org.nr 556654-3702, (”MMG”), som innebär att MMG förvärvar Cellpoints dotterbolag Trig Entertainment AB (”TEAB”) genom en apportemission omfattande 395 miljoner aktier. Båda bolagen är noterade på AktieTorget. Beslut om apportemission fattades vid bolagsstämma i MMG den 29 augusti 2013 men aktierna har ännu inte levererats till Cellpoint.

Cellpoint, som inte innehar några aktier i MMG, kommer efter affären att inneha aktier som representerar omkring 74 % av det totala antalet aktier och röster i bolaget.

Bakgrunden till MMGs förvärv av TEAB är att MMGs kärnverksamhet i form av hantering av rabatt- och liknande erbjudanden via webb och s.k. smart phones via en egenutvecklad teknisk plattform visat sig sakna kommersiell bärkraft främst på grund av bristande kundunderlag. TEAB har den kundstock som behövs för att tillgodose MMGs behov av kunder och har även resurser att säkerställa framtida finansiering för den nya koncernen med MMG som moderbolag och TEAB som ett helägt dotterbolag. MMGs verksamhet kan också tillföra ytterligare kunder till TEABs verksamhet. Båda bolag ser därför synergier i det avtalade förvärvet. MMG saknar i dagsläget möjlighet att på egen hand arrangera finansiering för fortsatt drift, så en strukturaffär av angivet slag är en förutsättning för bolagets fortlevnad.

Cellpoint avser att sprida aktieinnehavet i MMG till aktieägare och andra intressenter till bolaget i takt med att möjligheter uppstår och har i sig inget intresse av att behålla en ägarposition om 74 % av aktierna.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att Cellpoint beviljas dispens från den budplikt som skulle uppkomma genom bolagets deltagande i den beskrivna apportemissionen.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning (”Kollegiet”) har utfärdat regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2012-03-27). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Aktietorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Aktietorget i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna. I linje med detta beviljar Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren avser att teckna aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och rös- tandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.

Dispens från budplikt av det slag som det nu är fråga om söks och beviljas vanligen inför bolagsstämman. I det nu aktuella fallet har bolagsstämman redan beslutat om apportemissionen. Ett budpliktsbud ska läggas inom fyra veckor från det att budplikten uppkom, vilket i detta fall innebär från den tidpunkt då Cellpoint införts i aktieboken och kan utöva rösträtt för de förvärvade aktierna. Eftersom Cellpoint ännu inte har förts in i aktieboken har budplikt ännu inte uppkommit.

Inför bolagsstämman i MMG informerades aktieägarna genom ett särskilt pressmeddelande om den planerade affären med Cellpoint, hur många aktier emissionen till Cellpoint skulle omfatta och hur stor utspädningen för befintliga aktieägare skulle bli. Därmed har det också varit enkelt att räkna ut hur stor kapital- och röstandel som Cellpoint skulle komma att få genom emissionen. När det så gäller villkoret att man vid bolagsstämmobeslutet ska bortse från röster som avges av den aktuella aktieägaren, har det upplysts att Cellpoint varken ägde eller företrädde några aktier vid stämman. Bolagsstämmobeslutet fattades också med tillräcklig majoritet bland de närvarande aktieägarna. Mot denna bakgrund anser Aktiemarknadsnämnden att det i detta fall är möjligt att medge dispens utan att ställa upp de sedvanliga villkoren i dispensbeslutet.

På grund av det anförda och i linje med nämndens praxis ska Cellpoints ansökan om dispens från budplikt bifallas (jfr AMN 2013:15).