Fråga om dispens från budplikt (Stena – Beijer Electronics)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Stena Sessan Investment AB undantag från den budplikt som enligt 3 kap. 1 § lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier med företrädesrätt i den planerade nyemissionen i Beijer Electronics.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Stena Sessan Investment AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma genom att bolaget infriar ett åtagande att i samma nyemission teckna aktier som övriga aktieägare inte tecknar, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Beijer Electronics informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Stena Sessan Investment AB högst kan få genom att teckna aktierna ifråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av Stena Sessan Investment AB.

Om Stena Sessan Investment AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 10 juli 2017 en framställning från mannheimer Swartling Advokatbyrå på uppdrag av Stena Sessan Investment AB. Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden.

Framställning

I framställningen till nämnden anförs i huvudsak följande.

Beijer Electronics Group AB (”Beijer Electronics”), org.nr 556025-1851, är ett svenskt innovativt och högteknologiskt företag inom industriell automation och datakommunikation. Beijer Electronics aktie är upptagen till handel på Nasdaq Stockholm. Det totala antalet aktier och röster i Beijer Electronics uppgår till 19.067.586.

Stena Sessan Investment AB (”Stena”) är Beijer Electronics största aktieägare. Stena äger 5.680.116 aktier, motsvarande 29,79 procent av det totala antalet aktier och röster i Beijer Electronics.

Beijer Electronics bedömer att bolaget nu är i behov av ett kapitaltillskott i storleksordningen 225 mkr i syfte att stärka Beijer Electronics balansräkning, primärt genom minskning av skuldsättningen. En minskad nettoskuldsättning skulle medföra att koncernen i större utsträckning kan fokusera på att genomföra tillväxtorienterade initiativ och att bolaget kommer att kunna genomföra tilltänkta offensiva investeringar tidigare än planerat. Koncernen kommer även att behålla en viss del av emissionslikviden för framtida förvärv. Styrelsen för Beijer Electronics har för avsikt att vid styrelsemöte den 14 juli 2017 besluta om en nyemission under förutsättning av bolagstämmans godkännande. Bolagets aktieägare ska ha företrädesrätt att teckna de nya aktierna i förhållande till det antal aktier de förut äger. Aktier som inte tecknats med stöd av teckningsrätter ska aktier i första hand tilldelas dem som också tecknat aktier med stöd av teckningsrätter, oavsett om de var aktieägare på avstämningsdagen eller inte, pro rata i förhållande till det antal teckningsrätter som var och en utnyttjat för teckning, i andra hand tilldelas övriga som anmält intresse av att teckna aktier utan stöd av teckningsrätter, pro rata i förhållande till deras anmälda intresse, samt i sista hand tilldelas dem som har lämnat emissionsgarantier avseende teckning av aktier, i proportion till sådant garantiåtagande. I den mån tilldelning enligt ovan inte kan ske pro rata ska tilldelning ske genom lottning.

Den preliminära tidplanen för emissionen är att kallelse till extra bolagsstämma ska ske omkring den 21 juli 2017 och att bolagsstämman ska äga rum den 1 september 2017.

Det högsta belopp som bolagets aktiekapital ska ökas med, det högsta antal nya aktier som ska ges ut samt teckningskursen kommer med stöd av 13 kap. 5 § första stycket 8 ABL beslutas av styrelsen den 29 augusti 2017.

För att säkerställa emissionens genomförande bör emissionen enligt styrelsens uppfattning omfattas av tecknings- och garantiåtaganden. I egenskap av huvudägare avser Stena därför att i förväg åta sig att dels teckna sin företrädesrättsandel, dels jämte annan aktieägare garantera teckning av samtliga aktier som inte tecknas med eller utan företrädesrätt av övriga aktieägare eller andra. För garantiåtagandet (utöver den andel som tecknas med företrädesrätt) avses marknadsmässig ersättning utgå till garanterna.

Om inte emissionen fulltecknas och Stena tvingas infria sina åtaganden enligt ovan, kommer Stenas kapital- och röstandel i Beijer Electronics att öka. Hur stor ökningen i så fall blir beror på de slutliga villkoren för emissionen, i vilken utsträckning andra aktieägare väljer att inte utnyttja sin företrädesrätt och i vilken utsträckning aktier tecknas utan företrädesrätt och andra garantiåtaganden. En ökning av Stenas röstandel till 30 procent eller mer skulle utlösa budplikt, något som Stena vill undvika.

Aktieägarna i Beijer Electronics kommer inför bolagsstämman informeras om hur stor kapital- och röstandel som Stena högst kan få genom att infria teckningsåtagandet och emissionsgarantin. Emissionsgarantin kommer vidare att vara villkorad av att styrelsens emissionsbeslut godkänns av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av Stena. Enligt villkoren för emissionen kommer det stå samtliga aktieägare fritt att teckna inte bara sin pro rata andel, utan även så många aktier man därutöver önskar förvärva. Därmed har övriga aktieägare möjlighet att begränsa, eller sammantaget helt undvika, en ökning av Stenas röstandel.

Hemställan

Stena hemställer mot bakgrund av ovanstående att nämnden medger undantag från dels den budplikt som annars skulle uppkomma genom att Stena med företrädesrätt tecknar nya aktier i emissionen, dels den budplikt som annars skulle uppkomma genom att Stena infriar sitt garantiåtagande att utöver de aktier som Stena tecknar med företrädesrätt, även teckna aktier som övriga aktieägare eller andra inte tecknar med eller utan företrädesrätt.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt innebär att den som genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, ska lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget.

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt.

På grund av det anförda ska Stenas ansökan om dispens från budplikt för tecknande av aktier med stöd av företrädesrätt i den planerade nyemissionen i Beijer Electronics bifallas utan villkor.

Stena avser också att garantera den aktuella emissionen. Dispens kan enligt nämndens praxis beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Stena bör på sådana villkor beviljas dispens från budplikt även för att, vid ett infriande av garantiåtagandet, teckna aktier i den planerade nyemissionen.