FARs redovisningskommitté har tagit fram utkast till rekommendation om redovisning för andel i intresseföretag. Utkastet återges här.

INLEDNING

Om ett företag eller en koncern äger en betydande andel i ett annat företag men ej så stor del att det är dotterföretag, kan utvecklingen av resultatet och ställningen i det delägda företaget (intresseföretaget) ha väsentlig ekonomisk betydelse för det ägande företaget och för bedömningen av dess ekonomiska förhållanden. Enligt gängse redovisningsteknik och bokföringslagens bestämmelser lämnar emellertid det ägande företagets redovisningshandlingar ej någon direkt information om detta företags andel i intresseföretagets resultat och kapital. Uppgift lämnas endast om erhållen utdelning, varjämte kan förekomma vissa indikationer om utvecklingen i form av ned- eller uppskrivningar av aktierna resp andelarna i intresseföretaget.

Frågan om en bättre redovisning för intresseföretagsandelar har länge diskuterats i praxis och har studerats av 1974 års bolagskommitté, som i betänkandet ”Koncernbegreppet m m” (SOU 1979:46) redogjort för olika lösningar av problemen. Kommittén föreslår ingen lagstiftning på området men har lämnat förslag till en normering av redovisningen hos företag med andelar i intresseföretag.

Denna rekommendation ansluter sig till kommitténs förslag. Den är i första hand tillämplig då ägarföretaget och intresseföretaget är aktiebolag eller ekonomisk förening.

ÖVERVÄGANDEN

Begreppet ”intresseföretag” definieras här i enlighet med bolagskommitténs förslag och i anslutning till internationell praxis på följande sätt:

Ett företag är intresseföretag till ett annat företag om det icke är dotterföretag till detta företag men detta eller den koncern vari det är moderföretag, äger en andel av företagets kapital eller av rösträtten i företaget som uppgår till minst 20 %. Innehavet av aktierna eller andelarna förutsättes vidare representera en varaktig förbindelse mellan företagen.

I den mån intresseföretagen är aktiebolag är det i regel naturligast att använda termen ”intressebolag”.

I vissa länder har man under senare tid övergått till en redovisning för intresseföretagsandelar enligt ”the equity method” (kapitalandelsmetoden). Denna metod innebär i korthet att det bokförda värdet av aktier resp andelar i intresseföretag höjes resp sänkes med ägarföretagets andel i intresseföretagets vinst resp förlust för året och sänkes med beloppet av erhållen utdelning. Härigenom ingår i ägarföretagets resultaträkning dess andel i intresseföretagets årsresultat, däremot redovisas utdelningen icke som intäkt. The equity method anvisas som lämplig för intresseföretagsinnehav (associated companies) i International Accounting Standard 3, som behandlar koncernredovisningar.

En tillämpning i Sverige av the equity method skulle ej vara i överensstämmelse med gällande bokföringslag, eftersom metoden förutsätter att bokförda värdet av aktier och andelar skall kunna höjas på ett sätt som strider mot bokföringslagens förbud mot uppskrivning (annat än i särskilda fall) av anläggningstillgångar. Bolagskommittén har ansett att det åtminstone f n icke finns anledning att, för att göra redovisning enligt the equity method möjlig, företa betydande lagändringar (i bokföringslagen och skattelagstiftningen) och motiverar detta bl a med att metoden ej blivit allmänt accepterad internationellt, att den medför redovisning av intäktsbelopp som icke kan anses realiserade för företaget, vilket ju icke har möjlighet att ensamt besluta om utdelning från intresseföretaget, samt att motsvarande informationsnivå kan nås med andra medel. I sistnämnda avseende har kommittén lämnat förslag till normer.

Då equity method icke är tillåten i ett enskilt företags redovisning bör den ej heller tillämpas i koncernredovisningen. Såsom framhållits i rekommendation nr 11 bör koncernredovisning upprättas med iakttagande av samma principer som gäller för enskilda företags redovisning.

Den redovisning som bör lämnas av företag med andelar i intresseföretag framgår av nedanstående rekommendation, som är utformad i nära överensstämmelse med bolagskommitténs riktlinjer. I övrigt bör följande iakttagas.

Uppgifter avseende andelar i intresseföretags resultat och kapital (rekommendationens punkter 2–4) behöver av företag som upprättar koncernredovisning endast lämnas i denna redovisning. Andra företag lämnar uppgifterna i årsredovisningshandlingarna.

Andelar i intresseföretagets resultat och kapital skall avse den ideella andelen. Om sålunda intresseföretagsandel innehas av ett icke helägt dotterbolag, skall avdrag göras för minoritetsandelen i detta.

Uträkning av andel i intresseföretags resultat och kapital bör i förekommande fall såvitt möjligt bygga på de i intresseföretagets koncernredovisning redovisade beloppen.

Om intresseföretagets redovisningsprinciper i väsentliga avseenden avviker från ägarföretagets bör så långt det är möjligt korrigering ske till belopp som svarar mot en redovisning enligt ägarföretagets principer.

Med ”Icke utdelad resultatandel” förstås ägarföretagets andel i intresseföretagets vinst eller förlust (på viss angiven nivå i resultaträkningsschemat) för året, minskad med under året hos ägarföretaget redovisad utdelningsintäkt från intresseföretaget.

REKOMMENDATION

1 I förteckningen över ett företags eller en koncerns aktier och andelar skall intresseföretag (”intressebolag”) upptas i särskild grupp.

2 Upplysning skall lämnas om ägarföretagets andelar i intresseföretags icke utdelade resultat, dels på nivån ”resultat efter finansiella intäkter och kostnader”, dels på nivån ”resultat före bokslutsdispositioner och skatt”. Uppgiften bör lämnas i koncernresultaträkningen resp, i ägarföretag utan dotterföretag, i resultaträkningen. Lämpligaste formen synes vara att resultaträkningen i fråga kompletteras med parentetiskt inskjutna eller inom linjen upptagna uppgifter vid de två nämnda resultatbeloppen, vilka uppgifter redovisar ”motsvarande resultat inkl icke utdelade resultatandelar i intresseföretag”. Uppgiften kan i förekommande fall sammanslås med den information om minoritetsandelar i dotterbolags resultat, som omnämnes i rekommendation nr 11, avsnitt 4, varvid anges ”motsvarande resultat exkl minoritetsandelar i dotterbolag men inkl icke utdelade resultatandelar i intresseföretag”.

3 Då ett beräknat resultat per aktie anges i årsredovisningen, skall detta inkludera icke utdelade resultatandelar i intresseföretag. Uppgår dessa resultatandelar till mer än 10 % (resp innebär de en sänkning med mer än 10 %) av resultatet per aktie skall anges hur mycket av resultatet per aktie som är hänförligt till icke utdelade resultatandelar i intresseföretag.

4 Till jämförelse med det samlade bokförda värdet av aktier och andelar i intresseföretag skall uppgift lämnas om ägarföretagets andel i intresseföretags egna kapital och i deras obeskattade reserver. Finns ett noterat marknadsvärde på aktier i ett intresseföretag bör därutöver detta värde anges. Nu nämnda uppgifter lämnas i not till koncernbalansräkningen resp, i ägarföretag utan dotterföretag, till balansräkningen.

5 Viktigare omständigheter och händelser berörande för ägarföretaget väsentliga intresseföretagsengagemang kan kräva redogörelse i dess förvaltningsberättelse i enlighet med 11 kap 9 första stycket ABL.

6 Om innehavet av andel i ett intresseföretag är obetydligt i förhållande till ägarföretagets storlek och medtagandet av andel i dess resultat icke skulle nämnvärt påverka uppgifterna enligt punkterna 2 och 3, behöver det endast redovisas enligt punkt 1 ovan. I sådant fall bör särskilt anges, vilka intresseföretag som medtagits i uppgifterna enligt punkterna 2–4.

7 Om oskälig försening av framläggandet av ägorföretagets årsredovisning och koncernredovisning skulle förorsakas av behovet att invänta erforderliga uppgifter om visst intresseföretags resultat och kapital, får uppgifterna enligt punkterna 2–4 ersättas av de upplysningar som ägarföretaget i övrigt kan lämna om intresseföretagets förhållanden. Ägarföretaget bör dock i första hand söka utnyttja sitt inflytande över intresseföretaget så att erforderliga uppgifter kan erhållas i sådan tid att uppgifterna enligt rekommendationen kan lämnas i den egna redovisningen utan att dennas framläggande (nämnvärt) försenas.