Den mest väsentliga ändringen av rekommendationsutkastet berör revisorns rapportering i revisionsberättelsen.

I Balans nr 9/1980 presenterade revisionskommittén inför FAR-dagarna ett utkast till rekommendation om revision i mindre företag. Ett kortare referat från FARdagarnas behandling av utkastet intogs i Balans nr 1/81.

I fortsatt samarbete med SRS har utkastet omarbetats, varvid synpunkter framkomna vid FAR-dagarna och vid SRS remissbehandling i stor utsträckning beaktats. Utkastet har också på vissa punkter anpassats till UECs nyligen framtagna rekommendationsutkast ”The audit of Financial Statements of Small Enterprises”.

Efter omarbetningen presenterar FARs och SRS revisionskommittéer nu ett reviderat utkast till rekommendation om revision i mindre företag. FARs styrelse har för sin del ej tagit ställning till om slutprodukten skall presenteras som en rekommendation eller som ett med SRS gemensamt uttalande i ämnet. Anledningen härtill är att det reviderade utkastet till sin form avviker från vad som normalt gällt för FARs rekommendationer i revisionsfrågor.

Den mest väsentliga förändringen av rekommendationsutkastet avser revisorns rapportering i revisionsberättelsen. I förra versionen av utkastet rekommenderades att revisorn även om han tillstyrkte fastställande av resultat- och balansräkningarna skulle upplysa om den osäkerhet han kunde känna på grund av i och för sig oundvikliga brister i den interna kontrollen. Sådan upplysning har emellertid uppfattats som en vanligen icke erforderlig friskrivning från revisorns sida. Vid tillämpning av det tidigare rekommendationsutkastet skulle man erhålla en kategoriuppdelning av företag varvid vissa skulle erhålla ren revisionsberättelse medan andra skulle erhålla oren sådan oavsett att fel i årsredovisningen ej konstaterats och trots att revisorn ej bedömer att bristerna i den interna kontrollen behöver rättas till. En kategoriuppdelning av detta slag bedöms vara svår att göra med tillförlitlighet och anses därmed olämplig. Vidare skulle möjligheten till friskrivning kunna medföra att revisionsinsatserna reducerades i icke önskvärd omfattning, varvid sådan granskning som ändå är möjlig och rimlig ej kom att utföras.

Av ovan nämnda skäl rekommenderas nu i stället att brister i intern kontroll som revisorn ej anser behöver rättas till, normalt ej bör föranleda anmärkning eller särskild upplysning i revisionsberättelsen. För att minska eventuell osäkerhet vid bedömningen av bokslutet rekommenderas revisorn diskutera de poster som är i fråga med företagsledningen och värdera den information som därvid erhålles. Det framhålles att kommentarer från företagsledningen dock ej får ersätta sådan granskning som revisorn kan utföra med rimlig arbetsinsats.

Frågan om i vilken utsträckning redovisade transaktioner skall granskas har behandlats endast med utgångspunkt från vad som fordras för att revisorn skall erhålla underlag för sina uttalanden i revisionsberättelsen. Det kan i många fall vara lämpligt att granskningen av transaktioner utökas med hänsyn till revisionsbyråns eventuella åtagande som redovisnings- och deklarationsmedhjälpare.

Ledamöterna ombedes insända synpunkter på det nu publicerade utkastet till revisionskommittén senast den 30 april 1982.

Olle Gunnarsson, auktoriserad revisor, REVEKO AB