Experterna antyder nu att vi är på väg ur en konjunktursvacka. Är förväntningarna på Sverige och det svenska näringslivet realistiska? Är det dags att börja tro på Sverige igen?

Psykologiska förändringar måste vidtagas

Bengt Lindelöw, Revisorsgruppen AB, Malmö: Vi skall alltid tro på Sverige och svenskt näringsliv. Problemen som vi hela tiden måste arbeta med är strukturproblemen och vårt kostnadsläge. Faktiska och psykologiska förändringar måste vidtagas för att öka investeringar och andra satsningar både i befintliga och nya branscher och företag. Vi måste också öka förmågan både att förutse och lösa morgondagens problem, även med okonventionella metoder.

Branscher utan egen livskraft skall inte skyddas

Per A Åkerström, J E Stenbergs Revisionsbyrå AB, Göteborg: Även om många företag haft det besvärligt under den senaste tiden har jag hela tiden trott på det svenska näringslivets förmåga att utan alltför stora skador överleva den nuvarande konjunktursvackan. Det är dock min uppfattning att denna kommer att sträcka sig över större delen av 1982 och kanske en bit in på 1983 och vi har säkert inte sett den sista företagsnedläggelsen. Samtidigt tror jag det är fel att skylla de nuvarande problemen enbart på konjunkturen. Jag tror att vi har ett större problem i vår oförmåga att acceptera erforderliga strukturella förändringar, vilken medfört att vi alltför länge sökt skydda och bevara företag och branscher utan egen livskraft. Kanske kommer den kärva statsfinansiella situationen att medföra en begränsning av dessa skyddsåtgärder och jag tror att vi i det långa loppet kommer att vinna på det. Ett accepterande av vinsten som belöning för investeringar, initiativ och risktagande tror jag också är nödvändigt.

Kontroll och restriktioner en fara

Erik Rydström, Enskilda Revisionsbyrån AB, Stockholm: Sverige kan säkert klara krisen. Det är dock oroande hur politikerna agerar. Ropen på kontroll och restriktioner kan sannolikt lägga hinder i vägen för en utveckling mot ett blomstrande, initiativrikt och idérikt näringsliv. Vi är också väldigt beroende av utlandet. Vår ”välfärd” hänger ihop med utvecklingen i omvärlden.

1982 ger utrymme för kreatörer och entusiaster

Jan Eriksson, Erikson Tjus Revisionsbyrå AB, Stockholm: Vad jag tror om 1982? Har man anledning att vara optimist? Ja, i varje fall tror jag inte vi i Sverige har anledning att vara pessimister. Visserligen tror jag inte på en stabil utveckling med högkonjunktur, sjunkande arbetslöshet och ökade realinkomster i hushållen. Det är också många stora frågor, som skall föras i hamn på det politiska planet, t ex marginalskattereformen och dess finansiering.

Jag tror att 1982 kommer att bli ett år med mycket omväxling, fyllt av aktivitetsutrymme för kreatörer och entusiaster. Det är ingen tvekan om att idégivare och igångsättare kommer att uppskattas. Vi kanske får glädje av en ”reaganism” utan att behöva dras med någon Reagan.

De auktoriserade revisorerna kommer att få rika tillfällen till att bedöma och hantera problem även av mer invecklad och ovanlig beskaffenhet. Vi får alla tillfällen att visa att vi är professionella artister.

Förväntningarna styr morgondagens konjunkturläge

KG Sjöquist, Price Waterhouse & Co, Stockholm: Frågan är i och för sig paradoxal eftersom morgondagens konjunkturläge till stor del blir ett resultat av dagens förväntningar.

Det är alltså bättre att vara optimist med övertro rörande morgondagen än att ha en pessimistisk inställning.

Jag har svårt att inse att man idag ställer alltför höga förväntningar på framtiden. Att många kanske spekulerar på kort och medellång sikt är en sak men att förväntningarna på lång sikt skulle vara för högt ställda – det skulle i så fall röra sig mer om utopisternas drömmar än om den verklighet företagen lever i.

De lämnade svaren är de tillfrågades personliga åsikter.