Inför kursåret 1982/83 presenterar IREV ett utbildningsprogram som omfattar 50 kurser och närmare 100 kurstillfällen.

Det nybildade Institutet För Revisorsutbildning HB, IREV, har fått den viktiga uppgiften att ta hand om det utbildningsbehov som föreligger inom revisorskåren i dag och i framtiden. Samtidigt ger institutets kursutbud även andra som arbetar inom redovisnings- och revisionsområdet tillgång till specialutbildning. På många områden finns ett samband mellan revisorns och klientens arbetsuppgifter som gör det naturligt att välja en gemensam utbildning.

KVALITET OCH KUNSKAP

Kvalitet i utfört arbete är ett ofrånkomligt krav för alla som arbetar inom redovisning och revision. Kravet ställs av alla intressenter i företagen och inte minst genom lagstiftningen på dessa områden. Allt fler företag måste anlita en kvalificerad revisor.

Genom bildandet av IREV har FAR och SRS velat ge sina ledamöter och andra tillgång till ett utbildningsprogram som till utformning och innehåll väl täcker de krav som måste ställas på grund- och vidareutbildning inom revision och kompletterande ämnesområden. Båda organisationernas resurser ställs till förfogande i utbildningsarbetet, samtidigt som för många områden även externa experter anlitas som idégivare, kursutvecklare och lärare.

UTBILDNINGSOMRÅDEN

IREVs kurser är indelade i sju huvudområden:

Revision

Redovisning

Ekonomisk styrning och analys

Skatter

Personlig utveckling

Datorkurser

Övriga kurser (specialarrangemang)

Alla kurser har primärt den kvalificerade revisorn och dennes medarbetare som målgrupp. Detta innebär att deltagarna oftast förutsättes ha vissa förkunskaper inom ett område när de kommer till IREVs kurser.

Utbildningsprogrammet omfattar dels grundutbildning i revision och närliggande områden fram till godkännande eller auktorisation, dels vidareutbildning inom såväl redovisning och revision som mera konsultinriktade områden, t ex skatter.

Revisionsutbildningen utgör kärnan i utbildningsprogrammet. Utbildning i revision finns i mycket litet omfattning utanför revisorsorganisationerna. Revisorsyrket kräver att teori och praktik varvas för att uppnå en bra utbildningseffekt. IREVs grundutbildning i revision är en återkommande utbildning som sträcker sig över de fem första åren i yrket, dvs fram till godkännande eller auktorisation.

KURSUTBUDET 1982/83

IREVs utbildningsprogram har tillkommit genom en sammanslagning av FARs och SRS’ tidigare utbildningsprogram. I vissa fall har en anpassning eller omarbetning av kurser fått göras för att undvika överlappningar och samtidigt kunna erbjuda större bredd i kursutbudet.

Vissa kurser som tidigare varit endagskurser har utvidgats till att omfatta två eller tre dagar för att medge en mera fullständig behandling av kunskapsstoffet. Några nytillkomna kurser finns dessutom med.

Ett axplock av IREVs kurser skall presenteras här.

Revision

En viss anpassning har skett mellan SRS’ tidigare kurser Revisionskurs I och II och FARs grundutbildning. Detta innebär dock inte att de två utbildningsvägarna helt motsvarar varandra. För utbildningen till auktoriserad revisor finns endast ett alternativ, medan den blivande godkända revisorn kan välja mellan två utbildningsvägar.

Nytt i år är att IREVs grundutbildning i revision fram till auktorisation nu är fullföljt enligt planerna från 1976, då FARs utbildningskommitté startade arbetet med en ny grundutbildning för revisorer. Grundutbildningen i revision omfattar därmed tre kurser. Grundkurs, Påbyggnadskurs I samt Påbyggnadskurs II.

Högre revisionskurs, som tidigare avslutade utbildningen fram till auktorisation, har nu omarbetats och är en aktualitetskurs som erbjuds revisorer med minst fem års yrkeserfarenhet. Kursen skall fånga upp nyheter i debatten på områden som berör revisorer, samtidigt som den som tidigare även omfattar utbildning inom olika rättsområden, internationella förhållanden, finansiell planering m m.

Nytt i IREVs kursutbud är också ett seminarium kring Företag i ekonomisk kris. Seminariet riktar sig främst till revisorer med någon erfarenhet av krisproblematiken.

Seminarium i modern revision i Wien tar i år upp många framtidsinriktade frågeställningar.

Redovisning

I programmet ingår två bokslutskurser. Där Bokslutskurs I (tidigare SRS-kurs) ger de grundläggande bokslutskunskaperna, medan Bokslutskurs II (omarbetad FARkurs) förutsätter teoretiska kunskaper motsvarande ekonomexamen.

Koncernredovisning I erbjuds i en tvådagars och en tredagars variant, den senare som avses ersätta tidigare SRS-kurs, är en internatkurs.

Koncernredovisning II är den tidigare FAR-kursen, men nu utökad till två dagar för att bättre kunna behandla de svårare problemställningar inom koncernredovisningen som ingår i kursinnehållet.

Ekonomisk styrning och analys

En bra grundutbildning i budgetering erbjuds i IREVs Budgetkurs. Hämtat direkt från verkligheten är materialet i kursen Ekonomistyrning och resultatansvar, en tredagarskurs kring ekonomistyrning och ekonomisystem.

En länge efterfrågad kurs är Investeringsbedömning, som avser att ge en grundlig genomgång av investeringsbedömningens grunder. Kursen kan även fungera väl som repetitionskurs för länge oanvända kunskaper.

Kursen i Företagsvärdering har enligt många önskemål utvidgats till att omfatta två dagar. Övningsexemplen blir flera och varje kursmoment får mera tid.

En succé i FARs utbildningsprogram förra året var kursen Planering av generationsskifte. Nu återkommer den i IREVs regi och vänder sig till auktoriserade och godkända revisorer som skall biträda ägare till mindre och medelstora företag i generationsskiftesplanering.

Pensionering i företagets egen regi är en kurs framtagen av SRS för godkända revisorer och deras kvalificerade medarbetare.

Skatter

De flesta av de elva kurserna inom skatteområdet utgår från att viss kunskap redan finns inom det speciella fältet.

FARs utbildning har under två år med stor framgång erbjudit Skattekurs I, som förutsätter förkunskaper motsvarande Beskattningsrätt I (10 p) vid universitetet eller högskola.

Nu presenteras nästa steg i skatteutbildningen, Skattekurs II. I denna kurs går man djupare in på kvalificerade frågeställningar inom företagsbeskattning, med sikte på att ge deltagarna tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta med mera övergripande frågeställningar hos klient.

Ny kurs på skatteområdet är även Mervärdesskatt II, som förutsätter god kännedom om mervärdesskattesystemet för att ge det bästa utbytet. Tonvikten ligger på mervärdesskattefrågor på byggnadssidan.

För medarbetare som skall arbeta med deklarationer och kontrolluppgifter ges en Blankettkurs i januari 1983.

Personlig utveckling

Detta område omfattar kurser som behandlar kunskap och tekniker som skall underlätta för revisorn i det dagliga arbetet. Planering och prioritering av arbetsuppgifter, utredningsmetodik och presentationsteknik är några av nyckelorden.

Datorkurser

Kursen Känna på datorn introducerades hösten 1981 och har blivit en populär inkörsport för revisorer och medarbetare som skall börja arbeta med smådatorer.

I IREVs planer inför hösten 1982 ingår ytterligare datorkurser som dels är en utvidgning av Känna på datorn, dels går in på andra områden. Till dessa kurser återkommer vi i andra sammanhang.

Anmälningar till IREVs kurser

IREVs kursutbud finns i Utbildningsprogram 1982/83 som medföljde BALANS nr 3/82. Som bilaga till detta nummer av BALANS medföljer anmälningsblanketter till några av våra aktuella kurser.

Behöver Du råd och hjälp i utbildningsfrågor? Hos IREV arbetar, förutom institutets chef, Gunnar Rabe, biträdande chef (halvtid), Lilie Darnald, Eva Juntunen och Gunnel Wredmark. Vårt telefonnummer är 08/23 67 60.

Väl mött till höstens kurser!

Liv Jarness, civilekonom, chef för Institutet För Revisorsutbildning