Den snabbt ökande ADB-användningen i såväl stora som små företag kan skapa oacceptabla risksituationer. Inte minst ställs stora krav på välutbildade och förutseende revisorer. Förebyggande skydd och säkerhet blir nyckelbegrepp för att säkerställa tillförlitlig redovisning av datorbaserade system.

”Granskning av ADB-system är en viktig del i den allmänna granskningen i företagen”, menar Lars Dykert, ordförande i FARs Databehandlingskommitté. Det är mot denna bakgrund man från revisorshåll intresserat följer lanseringen av Europas första kompletta s k backupcentral som startats på hemlig plats i Stockholm.

”Det är en revisors roll att påpeka brister och risker i företagens ADB-hantering, inte minst för att minska den ökande sårbarheten. Vi måste kräva att företagen har katastrofplaner och att man övat dessa. Men för att klara dessa delvis nya arbetsuppgifter för revisorerna måste massiva utbildningsinsatser till”, säger Lars Dykert. För detta ändamål har IREV-kursen Internkontroll och revision i minidatormiljö kommit till. Inom bokföringsnämnden har man sammanställt skriften Om ADB i bokföringen hos mindre företag som kan rekvireras kostnadsfritt från Bokföringsnämnden.

Redan nu finns specialutbildade ADB-inriktade revisorer vid de stora byråerna. Vi ligger dessutom långt framme, menar Lars Dykert, genom ett intensivt och nära samarbete med systerorganisationer i ledande länder som England, USA och Kanada. ”På så sätt kan vi ibland föregripa utvecklingen och problemen när de dyker upp i Sverige”.

En viss oro känner han dock inför smådatorernas inmarsch och bristen på ekonomiskt och revisionsmässigt kunnande hos smådatorleverantörerna. Bristen på ADB-utbildade revisorer kommer att slå hårdast hos de små och medelstora företagen. ”Därför blir utbildning huvuduppgiften för branschen och det är mot denna bakgrund man ska se de omfattande utbildningsinsatser som nu görs”.

Ett ökat säkerhetstänkande i linje med revisorernas önskemål om minskad sårbarhet utgör den nu lanserade affärsidén med extern backup.

”Vi ser klart positivt på detta, främst för de stora ADB-användarna vilka här kan få lösningar på dessa problem. Inte minst genom att man tvingas öva sina ADB-rutiner. I den checklista för ADB-granskning som vi utför inom ramen för internkontrollen har vi ofta anledning att påpeka brister just i träning av katastrofsituationer,” säger Lars Dykert. De lösningar han tidigare kunnat anvisa har oftast varit baserade på ett nära beroende av datorleverantörerna.

FRÄMST FÖR IBM OCH SPERRY UNIVAC

Den nya backupservicen vänder sig i första hand till användare av IBM och Sperry Univacdatorer, dvs större företag, offentliga sektorn, servicebyråer etc.

Företaget disponerar vid starten en IBM-dator typ 3033-U samt en Sperry Univac 1100/62 förutom en rad kringutrustningar. I samarbete med Televerket har man byggt upp omfattande kommunikationsnät som ska göra det möjligt att på någon timme lyfta över ett företags alla datarutiner och linjer till den egna datahallen någonstans i Stockholm. Platsen hålls av säkerhetsskäl hemlig. Förutom maskinkapacitet innefattar ett backupval förebyggande service anpassad till det aktuella företaget. Centralen kommer att ha 24 timmars jour året runt.

DRIFT INOM 24 TIMMAR

Praktiskt är det tänkt att ett företag, en servicebyrå eller andra med behov av ADB-säkerhet och backuprutiner får hjälp att lägga upp ett katastrofskydd i backupcentralens 2600 kvadratmeter stora lokaler. Hit ska ett företags ADB-rutiner snabbt kunna flyttas och vara igång igen inom 4–24 timmar. Kvalificerad teknisk assistans, arbetsplatser och t o m övernattningsrum står till förfogande. Upp till 8,5 månader kan ett företag i händelse av avbrott i ordinarie datorkraft få tillgång till backupservicen.

KOSTAR NÅGRA PROCENT

Kostnaden för att skaffa sig full ADB-säkerhet via denna nya kanal beräknas ligga i nivån 3–4 % av företagets ADB-budget. Detta skall, menar man från företaget, ställas mot de ofta enorma värden som står på spel och de kostnader datorbortfall kan ge upphov till.

”Det är en anmärkningsvärd paradox att ju mer beroende ett företag blir av ADB desto färre manuella reservrutiner tenderar att bli kvar och ju sårbarare blir företaget. Det är här vi vill erbjuda en komplett reservanläggning och en genomtestad krisplan som blir en garanti mot långa datorstopp. På så sätt kan ett företag försäkra sig och sina kunder om en fortsatt hög servicenivå oavsett vad som händer med företagets datautrustning”, säger Johan Huss, marknadsdirektör i BC Backupcentralen AB.

Bakom satsningen på denna svenska backupcentral står ett konsortium med några av de största svenska försäkringsbolagen, bankerna, industri- och handelsföretagen. Tillsammans med elektronikföretaget Ulveco AB har de satsat uppemot 20 Mkr i lokaler, teknisk personal och omfattande datorutrustning.

Vid den formella starten i slutet av september hade ett 20-tal svenska företag satsat på denna nya kanal för avbrottsfri databehandling. Intresset uppges även vara stort från övriga Europa och dotterbolag planeras redan.

Kjell Eriksson