FARs styrelse har nyligen beslutat att som förslag anta denna rekommendation.

Rekommendationen, som utgår från revisorns individuella ansvar, syftar till att klargöra innebörden i god revisionssed då två eller flera revisorer utsetts.

Syftet med denna rekommendation är att klargöra god revisionssed i de fall två eller flera revisorer utsetts av bolagsstämman eller eljest på grund av bestämmelse i bolagsordningen.

Bakgrund

Aktiebolagslagen (ABL) innehåller inga bestämmelser om arbetsfördelning mellan flera revisorer och därav följande fördelning av ansvaret mellan dem. Uttryckliga direktiv om uppdelningen av granskningsarbetet lämnas i regel ej heller av bolagsstämman.

I specialmotiveringen till ABL (Prop 1975:103 sid 434) finns emellertid följande uttalande:

”Varje revisor är i princip ansvarig för hela den granskning, som ingår i revisionsuppdraget, även om det inte sällan kan anses rimligt och praktiskt ofrånkomligt att en viss arbetsfördelning sker mellan revisorerna, om flera sådana finns. Då skadeståndsskyldighet för revisor förutsätter vårdslöshet kan en arbetsfördelning i överensstämmelse med god revisionssed beaktas vid bedömning av skadeståndsfrågor.”

Varje revisor har sålunda att under eget ansvar göra en självständig bedömning av den totalt erforderliga granskningen.

Arbetsfördelning

När ett gemensamt revisionsuppdrag erhållits skall revisorerna snarast träffa överenskommelse om arbetsfördelningen. Det är en fördel om överenskommelsen är skriftlig.

Oavsett arbetsfördelningen används fortsättningsvis benämningen medrevisor för den revisor/de revisorer, som uppdraget delas med.

Revisorerna skall även överenskomma om löpande information sinsemellan. Det är nödvändigt att den löpande informationen sker på ett sådant sätt att medrevisor snabbt får vetskap om väsentliga iakttagelser, särskilt sådana som kan bli av betydelse för årsredovisningen och bedömningen av denna samt för bedömningen av förvaltningen. Gemensamt uppträdande i principfrågor skall alltid eftersträvas. Givetvis kan skilda uppfattningar uppkomma och dessa skall naturligtvis redovisas, om de kvarstår efter i sammanhanget erforderliga överläggningar mellan revisorerna.

Vid gemensam revision måste revisorn från fall till fall bedöma förutsättningarna för att tillsammans med medrevisor utföra en revision i överensstämmelse med god revisionssed. Vid fördelningen av arbetsuppgifterna bör revisorernas olika inriktning och tidigare erfarenheter beaktas.

God revisionssed vid arbetsfördelning mellan olika revisorer inom en koncern och vid anlitande av internrevision finns beskriven i särskilda rekommendationer (Koncernrevision resp Inverkan av intern revision).

Omfattningen av enskild revisors granskning

Omfattningen av den enskilde revisorns granskning, vilken kan variera från fall till fall, innefattar minst att han

– deltar i planeringen av granskningen och godkänner planer för granskningens inriktning och omfattning

– går igenom medrevisors rapporter och viktigare arbetspapper och dokumenterar detta genom sammanfattande anteckningar och kopior av exempelvis rapporter och ifyllda checklistor

– bedömer resultatet av utförd granskning i samband med genomgången av årsredovisningen och koncernredovisningen

– sammanställer egen grunddokumentation om företaget i form av bl a beskrivning av verksamheten, bolagsordning, organisationsplan, attestinstruktion och redovisningsinstruktioner, samt

– fortlöpande följer bolagets verksamhet, bl a genom att ta del av styrelseprotokoll, budgetar, kortperiodiska bokslut och delårsrapporter

Om enighet om granskningens inriktning, omfattning eller utförande ej kan uppnås måste revisorn utföra den kompletterande granskning han anser erforderlig.

Det är ofta lämpligt att revisorn till medrevisor avger skriftlig rapport över omfattningen och resultatet av granskningen. Genom sådan rapportering kan behovet av genomgång av arbetspapper minska.

För revisorer från samma revisionsbyrå föreligger som regel förutsättningar för löpande kontakter dem emellan i sådan omfattning att någon precisering av god revisionssed vid denna form av gemensam revision inte är nödvändig.

Revisionsberättelse

Utöver vad som sägs i rekommendationen om Revisionsberättelse och revisorspåteckning i svenska aktiebolag gäller att revisorn på grund av sin individuella ställning i fråga om skyldighet och ansvar har rätt att få en från medrevisor avvikande mening uttryckt. Detta kan ske antingen genom att han fogar ett särskilt yttrande till revisionsberättelsen eller genom att han avger en egen revisionsberättelse (specialmotiveringen till ABL, Prop 1975:103 sid 434).