Uppdragets längd, anställningsform och tjänstgöringsland är faktorer som påverkar hur försäkring av anställda som tjänstgör utomlands skall ske. Pär Söderblom vid SPP i Stockholm erinrar i denna artikel om att en väl genomarbetad pensionspolicy kan spara åtskilliga kronor för företaget utan att den anställdes försäkringsskydd försämras.

Inför en utlandsanställning ställs både anställda och arbetsgivare inför en lång rad nya frågeställningar.

Sociala trygghetsöverenskommelser och dubbelbeskattningsavtal länder emellan har kommit till för att underlätta praktiska lösningar, men i själva verket har dessa i stället kanske skapat fler problem än vad som var avsikten från början.

Förr var det vanligt att de svenska företagen lät sina utlandsanställda svenskar stå kvar i de svenska försäkringssystemen (ATP + ITP). Men i takt med att många länder byggde ut eller införde obligatoriska socialförsäkringssystem blev ett kvarstående i det svenska systemet en allt dyrbarare lösning för företagen. Dessutom visade det sig att många anställda erhöll en pension som vida översteg den lön de uppburit under aktiv tid.

Problemet med dubbla kostnader och dubbla pensioner som på detta sätt uppstod var inte så lätt att lösa för företagen. Under senare år har emellertid en större medvetenhet vuxit fram och arbetsgivarna eftersträvar alltmer att finna lösningar som reducerar kostnaderna samtidigt som de anställda garanteras ett fullgott försäkringsskydd.

Tyvärr, eller skall vi säga lyckligtvis, finns det ingen generell paketlösning för alla utlandsanställda. Därtill är det alltför många faktorer som påverkar försäkringsfrågans lösning.

Uppdragets längd

Den första är utlandsuppdragets längd där skillnad görs på korttids- respektive långtidsuppdrag. Avser utlandstjänstgöringen kortare tid än ett år benämns det som korttidsuppdrag. Under denna tid omfattas den anställde normalt under utlandstjänstgöringen av såväl det lagstadgade som det avtalsenliga försäkringsskyddet i Sverige.

Anställningforrn

Anställningsformen är en annan viktig faktor. Det har betydelse för rätten till förmåner från den allmänna försäkringen ifall den anställde står kvar i det svenska företagets tjänst eller om han anställs i ett utländskt företag.

Huvudregeln i lagen om allmän försäkring är att den som avser att arbeta utomlands mer än ett år blir ”utförsäkrad” redan från den första dagen. Han kan emellertid fortsätta att tjäna in ATP under förutsättning att han är anställd och avlönad av ett svenskt företag. Några andra förmåner från den allmänna försäkringen är han inte berättigad till. I dessa fall betalar den svenske arbetsgivaren endast ATP-avgiften och inga andra svenska sociala avgifter. Avser tjänstgöringen utomlands däremot en kortare tid än ett år omfattas den anställde av samtliga lagstadgade förmåner och arbetsgivaren betalar följaktligen fulla sociala avgifter.

Ovanstående gäller i första hand svenska medborgare. Om en utländsk medborgare sänds ut av ett svenskt företag kan denne enligt huvudregeln inte fortsätta att tjäna in svensk ATP om utlandsvistelsen avser längre tid än ett år.

Tjänstgöringsland

Tjänstgöringslandet är en tredje faktor som påverkar valet av försäkringslösning. Låt oss dela in länderna i två grupper, nollpensionsländer och pensionsländer. I ett nollpensionsland kan man nästan helt bortse ifrån att några förmåner i form av pension intjänas. Detta betyder nu inte att företaget inte behöver betala några arbetsgivareavgifter. Tvärtom, i många länder får företagen erlägga relativt höga avgifter utan att den anställde för den skull kan tillgodoräkna sig några förmåner.

Pensionsländer har i de flesta fall ett väl utbyggt socialförsäkringssystem. Flertalet av dessa kräver avgifter redan från den första tjänstgöringsdagen medan rätten till förmåner inträder först efter ett eller ett par år. Vissa länder, t ex Västtyskland, kräver 5 år, USA kräver 10 års anslutning för rätt till t ex ålderspension.

En konvention är ett avtal som reglerar olika länders ömsesidiga förpliktelser på socialförsäkringsområdet. Sverige har träffat sådana avtal med ett flertal länder och vilka dessa är framgår av tabell 1.

Tabell 1. Länder med vilka Sverige tecknat avtal på socialförsäkringsområdet

12 mån

24 mån

36 mån

Norden

Grekland

Frankrike

Storbritannien

Italien

Israel

Nordirland

Jugoslavien

Marocko

Nederländerna

Portugal

Schweiz

Turkiet

Västtyskland

Österrike

Enligt huvudregeln i konventionerna skall man omfattas av tjänstgöringslandets socialförsäkringssystem. Undantag görs dock för utsänd personal. Med utsänd menas person som är anställd och avlönad av arbetsgivaren i Sverige samt inskriven i den svenska försäkringskassan vid utsändningstillfället. Med avlönad av den svenska arbetsgivaren förstås att lönen måste härröra från det svenska företaget. Det saknar betydelse om den utbetalas via ett företag utomlands.

Den utsände skall under en viss period, den s k utsändningstiden, kvarstå i det svenska systemet och sociala avgifter skall endast erläggas i Sverige. Efter utsändningstiden skall den anställde övergå till att enbart omfattas av tjänstgöringslandets socialförsäkring och avgifter skall i fortsättningen endast erläggas där. Utsändningstiden varierar beroende på tillämplig konvention från 12 till 36 månader. Som framgår av tabellen är 24 månader vanligast. I de flesta konventioner finns möjlighet till dels förlängning av utsändningstiden dels möjlighet till undantag från densamma.

Förhandlingar med Luxemburg och Spanien är avslutade men någon ikraftträdandetidpunkt är ännu ej fastställd.

För att avgiftsbetalning och förmånsintjänande skall fungera enligt utsändningsreglerna måste arbetsgivaren begära ett utsändningsintyg från RFV i Sverige. Utan detta intyg kan arbetsgivaren åläggas att betala avgifter inte bara i Sverige utan även i tjänstgöringslandet. Den anställde kan dessutom i extremfallet förlora sina ATP-poäng i Sverige för samma period, trots att avgifter erlagts här.

Pensionspolicy

Förutom alla regler och olika faktorer så är det kanske för företaget viktigast att se till att det skapas en pensionspolicy för de utlandsanställda. Av denna bör framgå vilket pensionslöfte olika kategorier anställda skall tillförsäkras. Alla skall förmodligen inte ha, eller bör inte ha, löfte om svensk pensionsnivå. En annan viktig fråga som bör besvaras är hur det givna löftet skall tryggas. Skall det ske genom anslutning till ett svenskt eller utländskt system?

En väl genomarbetad policy kan spara åtskilliga kronor åt företaget utan att för den skull tumma på de anställdas försäkringsskydd.

En form av försäkring, som kan tyckas obetydlig i det här sammanhanget, men som oftast glöms bort och därför kan bli kostsam för företaget är läkekostnadsförsäkringen. Sjukvården i många länder, även i en del konventionsländer, motsvarar långt ifrån svensk sjukvårdsstandard. Att dessutom flyga hem en svårt skadad person till Sverige kan kosta hundratusentals kronor för företaget.

En del av de problem som har framtonat här, t ex dubbla kostnader och dubbla pensioner, kan lösas genom SPPs utlandsplan. Men självklart kan inte utlandsplanen vara lösningen på alla problem. Den planen finns inte idag och kommer inte heller att finnas så länge vi har länder med olika socialförsäkrings- och skattesystem.

SPPs utlandsplan

I början av 1983 introducerade SPP en ny försäkringsprodukt för företag med utlandsanställd personal den s k utlandsplanen.

Från det svenska näringslivet fördes synpunkter fram på vad en utlandsplan borde innehålla. Den skulle bl a

  • ge svensk pensionsstandard

  • vara anpassad till utländska och svenska pensioner

  • innehålla någon form av garanti för intjänad utländsk pension

  • tryggas genom försäkring

  • ha en överblickbar kostnad

  • vara lättadministrerad.

Svensk pensionsstandard

Genom utlandsplanen erhåller den anställde garantier om svensk pensionsnivå avseende ATP och ITP. Den anställde har med andra ord minst samma skydd som han skulle haft vid arbete i Sverige från ATP och ITP.

Anpassning till svensk och utländsk pension

Tekniskt sett är det en ITP-liknande plan men där hänsyn tas till om svensk ATP intjänas samt om utländsk pension intjänas.

För den kategori anställda som inte längre kan fortsätta att tjäna in svensk ATP tecknas ATP-kompensation genom planen.

Vidare ingår garantier för att den utländska pensionsrätt som intjänas under utlandsplanetiden, och som samordnas med planförmånerna, en gång i framtiden verkligen utbetalas.

Planens bruttoförmåner

Planens förmåner avseende ålders-, sjuk- och familjepension är identiska med ITP-planens. Det finns emellertid en viktig skillnad gentemot ITP och det är att planens sjukpension utbetalas utan någon reducering p g a bristande tjänstetid. Att sjukpensionen inte tjänstetidsreduceras har den enkla förklaringen att den skall ersätta utebliven sjukpenning.

ATP–kompensation

Utöver ovanstående bruttoförmåner ger planen även kompensation för bortfall av ATP-poängår. Kompensation utges vid försämrad ålders- och familjepension samt försämrad antagandepoäng vid en eventuell förtidspensionering.

Kompensation utgår endast vid förlust av helt ATP-år (s k nollår). Normalt krävs 30 år för hel ATP och om den anställde hinner tjäna in dessa 30 år inom ATP utgår således inte någon kompensation från planen.

Storleken på kompensationen är 1,8 % av den försäkringsgrundande lönen – maximerad till 7,5 basbelopp – i ålderspension samt 0,7 % i familjepension.

Det ”ATP-fribrev” som uppstår vid avgång ur planen indexeras med den procentuella förändringen i basbeloppet. Det här betyder att om det visar sig vid pensionsåldern att en person har förlorat fem ATP-år p g a sin utlandstjänstgöring och han har varit med i planen under minst fem år utgår kompensation med 5 x 1,8 % av den sist anmälda lönen uppräknad med basbeloppsförändringen.

Det har inte någon betydelse om dessa fem förlustår i ATP hänför sig till utlandsplanetiden eller till tiden därefter.

Garanti mot försämrad utländsk pension

Vid avgång från utlandsplanen samordnas planens ”ITP-förmåner” med den under plantiden intjänade utländska pensionsrätten. Samordning sker med högst så stor del av den utländska pensionsrätten som motsvarar det ITP-fribrev som skulle ha intjänats under motsvarande tid.

Garantin innebär att om det utländska samordningsbeloppet i framtiden försämras eller inte utbetalas alls så utgår motsvarande kompensation från SPP. Orsaken till försämringen har ingen betydelse men den månatliga försämringen måste vara minst 0,4 % av basbeloppet.

Premiekostnaden

Ett av önskemålen var att planen skulle ha en överblickbar kostnad. Därför valdes en kollektiv premiesättning med åldersoberoende premier.

Premien är dock beroende av lön under respektive över 7,5 basbelopp, tjänstgöringslandet samt om ATP intjänas eller inte.

Olika premiesatser (se tabell 2) gäller för olika länder, varför dessa har delats upp i Norden, konventionsländer, pensionsländer samt nollpensionsländer. Den vänstra tabellen används då ATP-avgift erläggs i Sverige. ATP-kompensation, ingår då inte i försäkringen. Den högra visar försäkringen med ATP- kompensation d v s då arbetsgivaren inte erlägger ATP-avgift.

Tabell 2. Premiesatser för olika länder

Utan ATP-kompensation

Med ATP-kompensation

Tjänstgöringsland

Lönedel

Lönedel

Lönedel

Lönedel

0−7,5 B

7,5−30 B

0−7,5 B

7,5−30 B

Norden

9 /2

17 /6

Konventionsland

Utsändningsland

5/2

28/8

9/2

17/6

Pensionsland

4/1,5

17/6

9/2

17/6

Nollpensionsland

6/1,5

28/8

11/3

28/8

För anställda under 28 år uttages endast en riskavgift, den lägre procentsatsen.

Några exempel får belysa premietekniken.

1. En person sänds till Norge på ett tvåårskontrakt. Arbetsgivaren skall redan från första dagen erlägga avgifter i Norge. Några socialförsäkringsavgifter erläggs inte i Sverige. Avgifterna till utlandsplanen blir därför 9 % på lönedel upp till 7,5 B plus 17 % på överliggande lönedel.

2. En person sänds ut till Västtyskland för tjänstgöring i tre år. Under de första 24 månaderna (den s k utsändningstiden) skall lagstadgade avgifter endast erläggas i Sverige varför premien till utlandsplanen blir 5 + 28 %. De sista 12 månaderna skall lagstadgade avgifter endast erläggas i Västtyskland, varför premieuttaget till utlandsplanen ändras från 5 + 28 till 9 + 17 %.

En jämförelse, för en person som tjänstgör i ett pensionsland, mellan vad det kostar att kvarstå i vanliga ATP och ITP jämfört med kostnaden för utlandsplanen visar att utlandsplanen halverar företagets sociala kostnader.

Begränsningar

På grund av den kollektiva premiesättningen finns f n två begränsningar för plantillhörighet.

Den första är att planen gäller i sex år efter 35 års ålder och den andra är att 55 års ålder är övre åldersgräns för plantillhörighet.

Dessa begränsningar betyder inte att någon blir utan försäkringsskydd. För dessa anställda finns en mer individuell plan som erbjuder likartade förmåner men med individuella åldersberoende premier.

Administrationen

De arbetsgivare som väljer SPPs utlandsplan för sina utlandsanställda behöver inte skapa någon ny kostbar administration då utlandsplanens rutiner i stort sett följer samma rutiner som för den vanliga ITP-försäkringen.

Jag nämnde i inledningen att avsikten med utlandsplanen inte var att lösa företagens samtliga utlandsproblem men jag vågar ändock påstå att den är som gjord för den grupp svenskar som avser att komma åter till Sverige efter några års tjänstgöring utomlands.

Vilket alternativ företaget än väljer så vill jag än en gång anknyta till vikten av att det finns en policy. Det är också av största vikt att företagen verkligen analyserar nuvarande och redan lämnade utfästelser både från förmåns- och kostnadssynpunkt. De som sänds ut på korttidsuppdrag skapar sällan några problem. De står normalt kvar i ATP och ITP. För de svenskar som avser att stanna ute för gott eller för en avsevärd tidsperiod bör en annan försäkringslösning än en svensk övervägas.

Antingen kan de betraktas som lokalanställda och helt omfattas av de lokala försäkringssystemen eller så kan de anslutas till en internationell försäkringsplan. Att bygga upp så mycket som möjligt av pensionsskyddet utomlands kan ha stor betydelse, från skattesynpunkt, både för den enskilde och för företaget.

För den enskilde, som bosätter sig i Sverige efter pensionsåldern, blir beloppet p g a pensionsförsäkring från utlandet inte inkomstbeskattat här eftersom en sådan försäkring enligt kommunalskattelagens mening är att betrakta som en kapitalförsäkring.

För företaget gäller det att från avdragssynpunkt ha så stor del som möjligt av avdragen i det land där företaget har sitt säte. Detta senare leder oss osökt in på företagens avdragsrätt i Sverige för pensionspremier.

Företagens avdragsrätt

Det svenska företagets avdragsrätt för försäkringspremien är avhängig av om den som tjänstgör utomlands är anställd i det svenska företaget eller i ett utländskt.

Avlönad i Sverige och utsänd

Företaget har rätt att som driftskostnad göra avdrag för samtliga pensions- och försäkringsavgifter (SPP-premier och utländska socialförsäkringskostnader). För försäkringar tecknade i utländska försäkringsbolag gäller särskilda regler. Pensionsförsäkring (ej socialförsäkring) tecknad i utlandet betraktas enligt kommunalskattelagen som kapitalförsäkring om inte företaget erhållit dispens från RSV. Då premier för kapitalförsäkring (undantagna är tjänstegruppliv- och gruppsjukförsäkring) skall beskattas som inkomst av tjänst hos den anställde i Sverige kan således premien för en utländsk pensionsförsäkring bli skattepliktig i Sverige. Dessutom kan företaget få betala sociala kostnader på toppen av premien.

Anställd i utländskt företag (t ex dotterbolag utomlands)

Det är i skrivande stund inte klart huruvida det svenska företaget har avdragsrätt för de anställdas pensionskostnader i Sverige. Grunden för avdragsrätt utgörs av anställningsförhållandet.

Den svenske arbetsgivaren brukar hävda att avdragsrätt borde föreligga eftersom

– berörda personer har kvar anställningsförhållandet med det svenska företaget eftersom tjänstledighet föreligger

– det rör sig om en ”nödvändig koncernkostnad”. De utlandsanställda utför indirekt ett arbete åt moderbolaget

– det är fråga om ett klart pensioneringssyfte och inte om någon spekulation.

En hel del företag har tecknat en s k ATP-förbindelse för sina dotterbolag. En förbindelse innebär i korthet att moderbolaget har förbundit sig gentemot RFV att upprätthålla (betala) ATP för samtliga svenskar som är anställda i dotterbolaget. Det har tidigare inte varit någon diskussion om huruvida denna avgift har varit avdragsgill för det svenska företaget. I analogi med detta tycker man att även t ex avgiften till ITP borde vara avdragsgill. Nu har emellertid tveksamma röster höjts från RSVs sida beträffande avdragsrätten för dylika ATP-avgifter.

Kan nu inte företagen komma runt problematiken med avdragsrätten genom koncernbidrag eller utdebitering av kostnaderna? Ja, det är en fråga som jag lämnar öppen för besvarande.

Nu pågår ju trots allt en del intressanta skatteprocesser på området. Ett fall har redan avgjorts i Mellankommunala skatterätten till företagets fördel. Målet är dock överklagat till Kammarrätten, varför dess utslag får avvaktas innan några slutsatser kan dras.

Ett intressant alternativ vore om det utländska dotterbolaget kunde betala pensionsavgifterna till Sverige. Men tyvärr är det inte så enkelt eftersom de flesta länder för avdragsrätt förutsätter betalning till inhemsk försäkringsgivare. Dessutom utgör premier till utländskt försäkringsbolag, i de flesta länder, beskattningsbar inkomst för den anställde.

En fråga får avsluta denna artikel. Var det trots allt inte lättare förr?

SPP Konsult AB har ett kontinuerligt informationsutbyte med källor utomlands och vi håller oss ständigt à jour med ändringar i försäkringssystemet, konventioner, lagar, skatteregler och valutabestämmelser. Vi står neutrala och opartiska, och med den tyngd namnet SPP har även utomlands, kan vi hjälpa er med snabba besked från myndigheter och institutioner.

Pär Söderblom är konsult vid SPP Konsult AB i Stockholm.