Syftet med denna rekommendation är att ge vägledning vid utformning av revisionsberättelse och revisorspåteckning enligt lagen om årsredovisning m m i vissa företag (LÅ).

1. Revisionsberättelsens innehåll

Rekommendationerna om ”Revision av svenska aktiebolag” och ”Revisionsberättelse och revisorspåteckning i aktiebolag” bör tillämpas analogt vid revision av de företag varom här är fråga.

Enligt 4 kap. 10 § LÅ skall revisionsberättelsen (RB) innehålla ett uttalande huruvida årsredovisningen uppgjorts enligt denna lag. Vidare skall i förekommande fall i RB ingå:

  1. Angivande av att i årsredovisningen ej lämnats sådana upplysningar som skall lämnas enligt LÅ. Om det kan ske skall revisorn lämna erforderliga upplysningar.

  2. Anmärkning i det fall åtgärd eller försummelse som kan föranleda ersättningsskyldighet ligger någon som ingår i företagsledningen till last.

  3. Anmärkning om att företaget inte har fullgjort sina skyldigheter i fråga om skatter och avgifter.

Revisorn kan enligt samma lagrum även i övrigt i RB lämna upplysningar, som han önskar bringa till den årsredovisningsskyldiges kännedom.

Enligt 4 kap. 13 § LÅ skall revisorn iakttaga att upplysningar, som kan vara till skada för den årsredovisningsskyldige, endast får lämnas om det är nödvändigt för att han skall kunna fullgöra sin lagstadgade rapporteringsskyldighet. Åsidosätter revisorn sin tystnadsplikt kan han ådraga sig skadeståndsansvar.

Departementschefen har i propositionen uttalat att han överlåter åt god revisionssed att bedöma huruvida revisionsberättelsen även bör innehålla uttalanden beträffande fastställande av resultaträkning och balansräkning, vinstdisposition samt ansvarsfrihet för företagsledningen.

I moderföretag skall revisorn avge en särskild RB beträffande koncernen. Reglerna om att RB skall innehålla uttalande huruvida årsredovisningen upprättats enligt LÅ samt angivande av att i årsredovisningen ej lämnats sådana upplysningar som skall lämnas enligt denna lag, skall härvid tillämpas analogt.

2. Revisionsberättelsens utformning

Följande bör särskilt beaktas för företag som omfattas av LÅ vid tillämpning av rekommendationen ”Revisionsberättelse och revisorspåteckning i aktiebolag”:

1. Tillstyrkan av fastställande av resultaträkning och balansräkning erfordras inte, eftersom någon bolagsstämma som fastställer dessa handlingar inte krävs i lag. (Se dock 4 nedan.)

2. Då förslag till disposition av vinsten i här aktuella företag inte framförs, saknas skäl till uttalande om vinstdisposition. (Se dock 4 nedan.)

3. I de fall revisorn bedömer att ersättningsskyldighet ligger någon som ingår i företagsledningen till last, skall han anmärka detta i RB. I de företag varom här är fråga finns i regel ingen årsstämma som kan ge företagsledningen ansvarsfrihet. Därför krävs inte uttalande om ansvarsfrihet. (Se dock 4 nedan.)

4. I vissa kommanditbolags och andra handelsbolags bolagsavtal förekommer bestämmelse om bolagsstämma vid vilken resultaträkning och balansräkning skall fastställas, vinst disponeras och ansvarsfrihet beviljas företagsledningen. I dessa fall skall revisorn ta in tillämpliga tillstyrkandesatser i RB.

5. I 4 kap. 9 § LÅ sägs att, om revisorn finner att resultaträkningen eller balansräkningen är oriktig, han skall anteckna detta i sin hänvisning på årsredovisningen (koncernredovisningen). Motsvarande stadgande i aktiebolagslagen talar om att balansräkningen eller resultaträkningen ”ej bör fastställas”. Dessa två stadganden får anses ha samma praktiska innebörd.

6. Enligt lagtexten skall särskild RB avges beträffande koncernen. För aktiebolag har denna lagregel i regel tolkats så att moderbolagets och koncernens redovisningar kan behandlas i samma RB men under skilda rubriker. I de fall tillstyrkandesatserna bortfaller enligt punkterna 1–3 ovan blir revisorns slutsats så kort, att delrubriker blir överflödiga.

Här lämnas förslag till formulering av ren RB. I formuleringen har uttrycket ”lag om årsredovisning m m i vissa företag” ersatts med ”gällande lag”. Exempel på formuleringar vid avvikelser från ren RB framgår av rekommendationen om ”Revisionsberättelse och revisorspåteckning i aktiebolag”.

REVISIONSBERÄTTELSE för ..................................

Jag (Vi) har granskat årsredovisningen, (koncernredovisningen), räkenskaperna samt företagsledningens förvaltning för år .... (räkenskapsåret ....). Granskningen har utförts enligt god revisionssed.

Årsredovisningen (och koncernredovisningen) har upprättats enligt gällande lag.

Datum

.......................................

Namnförtydligande

Auktoriserad(e) revisor(er)

REVISORSPÅTECKNING

Min (Vår) revisionsberättelse har avgivits ...................

..................................

Namnförtydligande

Auktoriserad(e) revisor(er)