I ett utvecklingsprojekt inom FAR arbetar man f n med REVISION II – en fortsättning på boken REVISION I.

REVISION II är praktiskt inriktad och den väsentligaste delen i den nya boken är en åtgärdsbank där revisorn kan välja granskningsåtgärder.

I denna artikel redogör Margareta Damberg, som är projektansvarig, för vad boken kommer att innehålla.

Inom FAR har utvecklingsarbete pågått i drygt ett år med projektet REVISION II – en fortsättning på den i augusti förra året utkomna läroboken REVISION I.

REVISION I vänder sig i första hand till blivande revisorer och universitetsstuderande.

REVISION II vänder sig till revisionsbyråer och de där verksamma revisorerna. Dessutom kommer den att användas vid IREVs utbildning i revision, och det är väl inte helt uteslutet att den kommer att användas även vid annan utbildning på redovisnings- och revisionsområdet, även om den inte i första hand vänder sig till studerande.

REVISION I presenterar revisorn och modern revisionsteori på ett lättillgängligt och överskådligt sätt. Där beskrivs vad revision är i översiktliga ordalag och vem som kan ha nytta av att revision utförs. Den förklarar vad det innebär att vara revisor, hur revision går till och vem som kan vara revisor.

REVISION II ska vara en praktisk handledning till hur revision kan genomföras. Boken bygger helt på REVISION I och den revisionsteori som presenteras där. REVISION II kan därför inte användas fristående. Den väsentligaste delen av boken utgörs av en åtgärdsbank, där revisorn kan välja granskningsåtgärder. Åtgärdsbanken är också bokens omfångsmässigt helt dominerande kapitel. Den beskrivs och illustreras här nedan.

Åtgärdsbanken i REVISION II

Följande delavsnitt kommer preliminärt att ingå i åtgärdsbanken:

Generella kontroller vid datoriserade rutiner

Resultaträkningen

Kassa, bank, inkl spärrkonton

Kortfristiga placeringar i aktier och obligationer

Kundfordringar och försäljning

Övriga kortfristiga fordringar

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

Varulager

Förskott till leverantörer

Anläggningstillgångar: Aktier och obligationer, långfristiga

Anläggningstillgångar: Skepp, maskiner, inventarier o dyl

Anläggningstillgångar: Patent, hyresrätter, goodwill och oavskrivna utgifter

Leverantörsskulder och inköp

Övriga kortfristiga skulder

Inkomstskatter

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

Förskott från kunder

Koncerninterna poster

Långfristiga skulder (inkl avsatt till pensioner)

Obeskattade reserver

Eget kapital

Panter och ansvarsförbindelser

Förvaltningsrevision

Årsredovisningen

Varje delavsnitt i åtgärdsbanken inleds med en ruta som anger vilka regler, anvisningar och rekommendationer som närmare behandlar posten i fråga (med bakomliggande rutiner). Därefter följer ett stycke som helt kort förklarar vad som avses med posten. Slutligen följer ett stycke som kallats ”Att tänka på” och som ger revisorn goda råd och synpunkter inför granskningen av posten.

Delmål per post

För varje post uppställs ett antal delmål för granskningen, exempelvis för kundfordringar följande:

  1. Beloppen för kundfordringar och försäljning verkar rimliga med hänsyn till vad som är känt om företaget och dess omgivning.

  2. Alla i bokslutet medtagna kundfordringar existerar och tillhör företaget; uppgivet försäljningsbelopp motsvaras av utlevererade varor och utförda tjänster.

  3. Alla företagets kundfordringar och all försäljning har medtagits i bokslutet.

  4. I bokslutet redovisade belopp för kundfordringar och försäljning överensstämmer med huvudboken.

  5. Försäljningen har bokförts i rätt redovisningsperiod, d v s försäljningen avser alla faktiska leveranser och utförda tjänster under perioden.

  6. Kundfordringar är rätt värderade, d v s till det värde varmed de beräknas inflyta.

  7. Utgående moms har beräknats med rätt procentsats och på verklig bokförd försäljning.

  8. Kundfordringar och försäljning är riktigt klassificerade och rubricerade; erforderliga upplysningar lämnas i årsredovisningen.

  9. Oförändrade redovisningsprinciper från föregående år har använts. Om förändring skett, som i väsentlig grad påverkar årsredovisningen, är detta angivet i not eller i förvaltningsberättelsen.

  10. Alla transaktioner utförs enligt företagsledningens intentioner, vilket bl a innefattar att:

    • order behandlas effektivt och riktigt

    • noggrann kreditprövning görs

    • fakturering sker utan dröjsmål

    • rätt pris faktureras inklusive rabatter, bonus m m

    • räntedebitering sker i enlighet med företagets policy.

  11. Endast betalning där medel verkligen inflyter till företaget eller godkänd kreditering leder till en minskad kundfordran. En godkänd kreditering innebär att utfärdandet av kreditnotor och bortskrivning av fordran sker i enlighet med företagsledningens intentioner.

Tillsammans visar delmålen för samtliga bokslutsposter de förhållanden som bör råda för att årsredovisningen skall anses ge en rättvisande bild av företagets resultat och ställning. Alla delmål kan direkt eller indirekt härledas ur de övergripande mål som anges i FARs grundläggande revisionsrekommendation ”Revision i svenska aktiebolag”, nämligen följande:

Granskningen av årsredovisningen syftar till att, med beaktande av lagbestämmelser och god redovisningssed, fastställa

att i resultaträkningen intagna uppgifter tillsammans med uppgifter i förvaltningsberättelsen ger ett rättvisande uttryck för bolagets resultat,

att de i balansräkningen redovisade tillgångarna och skulderna existerar och är bolagets egendom resp förpliktelser på balansdagen samt att de är riktigt värderade,

att bolagets samtliga tillgångar samt skulder och övriga förpliktelser upptagits i balansräkningen,

att i resultat- och balansräkningarna intagna uppgifter överensstämmer med bolagets räkenskaper samt

att årsredovisningen i övrigt innehåller de uppgifter som lag och god redovisningssed kräver.

Granskningen av förvaltningen syftar till att klarlägga

om åtgärd eller försummelse som kan föranleda ersättningsskyldighet ligger styrelseledamot eller VD till last och

om styrelseledamot eller VD eljest handlat i strid mot ABL eller bolagsordningen.

Provkarta på åtgärder

För varje delmål ges en provkarta på åtgärder/granskningsmoment som kan användas för att granska om delmålet uppfyllts. Dels anges åtgärder för att verifiera intern kontroll, dels anges substansgranskningsåtgärder. Från dessa skall revisorn således välja en effektiv kombination.

Med bilden på sid 47 illustreras hur en revisor kan använda åtgärdsbanken när han skriver granskningsprogram.

Åtgärdsbankens syfte är att vara en hjälp när revisorn

  • planerar revisionen och gör en första genomgång av olika områden och poster

  • gör ett granskningsprogram

  • kompletterar programmet med ytterligare granskningsåtgärder om det visar sig att det inte ger tillräckligt underlag för uttalandena i revisionsberättelsen.

Utöver åtgärdsbanken innehåller REVISION II bl a en beskrivning av hur revisionsarbetet kan planeras och dokumenteras och hur rapportering kan gå till. I både REVISION I och REVISION II läggs en förhållandevis stor vikt vid planeringsfasen. Idén bakom detta är att visa hur revisionsarbetet kan effektiviseras och hur den tid och de resurser som står till förfogande för revisionen kan utnyttjas på bästa möjliga sätt.

Boken ska avslutas med ett antal tekniska bilagor över dokumentation, bankavstämning, datorstödd revision, flödesschemaritning, inventering, kontoanalys, saldoförfrågan och stickprovsteknik.

En provversion av REVISION II (vissa avsnitt) har nu utkommit. Den testas och utvärderas under våren och sommaren inom ett femtiotal FAR-byråer och under hösten och vintern planeras det avslutande arbetet med REVISION II ske. Om inga oförutsedda händelser inträffar kommer REVISION II att vara klar under första hälften av 1986.

I arbetet med REVISION II är ett stort antal personer engagerade: auktoriserade revisorerna Margareta Damberg (projektansvarig), Erik Brusewitz, Lars Dykert, Ragnar Fernholm, Olof Herolf, Leif Lundfors, Ingvar Pramhäll, Lars Träff, Per Wardhammar och Gunnar Widhagen, civilekonomerna Anders Hult, Anders Malmeby, Helene Pettersson-Strid, Ingemar Rindstig och Catharina Tegnander, godkände revisorn Olle Willhans samt universitetslektor Sten-Eric Ingblad.

Margareta Damberg är auktoriserad revisor, yrkesutvecklingsansvarig och biträdande generalsekreterare inom FAR.